Αρνείται η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων να παραχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών που διεξήγαγε η εταιρεία Abacus Research, την αξιοπιστία των οποίων είχε αμφισβητήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Ads

Υπενθυμίζεται ότι η εν λόγω εταιρεία δημοσκοπήσεων είχε παρουσιάσει τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήγαγε στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, λίγες μέρες μετά την κακοκαιρία «Ελπίδα». Ωστόσο ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από την Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων να διεξάγει έρευνα για τις συγκεκριμένες έρευνες καθώς αμφισβήτησε την εγκυρότητα τους. Είχε μάλιστα ζητήσει να του παραχωρηθούν τα πρωτογενή στοιχεία των ερευνών ενώ ανάλογη επιστολή είχε σταλεί και στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.

Ωστόσο, αν και Ελεγκτική δήλωσε διατεθειμένη να διεξάγει έλεγχο, είπε πως δεν μπορούσε να δώσει τα πρωτογενή στοιχεία, ισχυριζόμενη ότι αυτά είναι ιδιοκτησία της εταιρείας και κανείς δεν μπορεί να έχει πρόσβαση. Ενημέρωσε μάλιστα πως δεν δικαιούται να διαβιβάσει τα στοιχεία που της παραδόθηκαν από την ελεγχόμενη εταιρεία και πως τα διατηρεί σε «σφραγισμένο φάκελο».

Συμπλήρωνε, δε, πως ο μοναδικός τρόπος να δοθούν τα πρωτογενή στοιχεία της έρευνας είναι μόνο κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας ή διαταγή αρμόδιας δικαστικής αρχής.

Ads

Τι είχε ζητήσει ο ΣΥΡΙΖΑ

Η αξιωματική αντιπολίτευση είχε ζητήσει τα εξής:

  • Αν δύναται να παρουσιάζεται διπλή έρευνα με διαφορετικές ερωτήσεις και ημερομηνίες διεξαγωγής, παραβλέποντας το σημαντικό γεγονός του τριήμερου με τα χιόνια και τις επιπτώσεις στην κοινωνική και πολιτική ζωή.
  • Αν την Τρίτη 25 Ιανουαρίου, που ήταν γενική αργία με απόφαση της κυβέρνησης, μπορούσε να διεξαχθεί έρευνα για συλλογή στοιχείων με δείγμα μόνο 303 ατόμων.
  • Αν για την πολιτική έρευνα που διεξήχθη το χρονικό διάστημα 19-23 Ιανουαρίου έγινε και με ποιο τρόπο η απαραίτητη στάθμιση των πρωτογενών στοιχείων, όπως το άρθρο 4 του Ν. 3.603/2007 ορίζει, διότι στην κάρτα για την ταυτότητα της έρευνας που παρουσιάστηκε την Τετάρτη 26 Ιανουαρίου δεν αναφέρεται. Επειτα από αυτή την εξέλιξη πηγές της Κουμουνδούρου σημείωναν δηκτικά πως «η επιχείρηση χειραγώγησης της κοινής γνώμης από την κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι γνωστή σε όλους και στην προσπάθειά τους αυτή, για ακόμη μία φορά, επιστρατεύουν την αδιαφάνεια και την αποσιώπηση στοιχείων που ενδεχομένως θα επιβεβαίωναν το προφανές».

Αντίδραση ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε μέσω του στελέχους του και μέλους της Κεντρικής Επιτροπής, Κώστα Πουλάκη, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων πως η Ελεγκτική Δημοσκοπήσεων ασκεί βάσει νόμου δημόσια εξουσία και άρα ισχύει πλήρως το δικαίωμα πρόσβασης στα έγγραφα από τους έχοντες έννομο συμφέρον, ενώ παράλληλα τονίζει ότι δεν πρέπει τα δεδομένα των δημοσκοπήσεων να μετατραπούν σε «μαύρο κουτί» στο οποίο δεν θα έχει πρόσβαση κανείς.