Για ένταξη και διεύθυνση νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης με τον ρόλο του εκπαιδευτή των ταγμάτων εφόδου κατηγορείται ο Ηλίας Κασιδιάρης, όπως προκύπτει από το κατηγορητήριο που συνέταξε ο ανακριτής. Ο βουλευτής του νεοναζιστικού κόμματος στη μαραθώνια απολογία του αρνήθηκε τις κατηγορίες υποστηρίζοντας πως πρόκειται για «πολιτική δίωξη». Ο Κασιδιάρης είναι ο πρώτος από τους βουλευτές της Χρυσής Αυγής (Παναγιώταρος, Λαγός, Μίχος) που απολογούνται την Τρίτη στον ανακριτή. Μαζί τους και ο αρχηγός της ΤΟ Νίκαιας Γ. Πατέλης. Την Τετάρτη η απολογία του αρχηγού της οργάνωσης Νίκου Μιχαλολιάκου, την Πέμπτη η απολογία του υπαρχηγού Χρήστου Παππά.

Ads

 
Ο Ηλίας Καδισιάρης αναγνωρίζεται ως ο υπεύθυνος για την στρατιωτική εκπαίδευση των ταγμάτων εφόδου, μια εκπαίδευση που γινόταν ακόμη και με αληθινά πυρά. Στο κατηγορητήριο η Χρυσή Αυγή περιγράφεται ως μια οργάνωση με δομή στα πρότυπα του Χίτλερ βασισμένη στην «αρχή του φύρερ» με στρατολογήσεις ανηλίκων και τάγματα εφόδου. Στο κατηγορητήριο, το οποίο δημοσιεύει ολόκληρο το Βήμα, γίνεται μεταξύ άλλων λόγος για «αιφνιδιαστικές, βίαιες και μαζικές επιθέσεις από νεοτέρας ηλικίας άτομα, για μηχανοκίνητες ομάδες με τον τίτλο Inova», αλλά και για ιδεολογία περί της υπεροχής της Αρίας φυλής που οδήγησε σε δεκάδες αιματηρές επιθέσεις.

 

Ο Κασιδιάρης ερωτώμενος για τα οικονομικά της οργάνωσης αρνήθηκε πως χρηματοδοτείται από οποιονδήποτε επιχειρηματία, όταν σύμφωνα με τις πληροφορίες το ΣΔΟΕ φέρεται να έχει στοιχεία που αποδεικνύουν χρηματοδότηση της νεοναζιστικής οργάνωσης από επιχειρηματίες της νύχτας, εφοπλιστές και ιερωμένους.
 
Επίσης διέψευσε όλες τις καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων υποστηρίζοντας πως πρόκειται για άτομα «μειωμένης ηθικής» που εκδιώχθηκαν από τη Χρυσή Αυγή και πρώην στελέχη Ανεξάρτητων Ελλήνων που πληρώθηκαν από δημοσιογράφους. Σχετικά με το καταστατικό της οργάνωσης, που προσκόμισε μάρτυρας στον αντιεισαγγελέα Βουρλιώτη, σύμφωνα με το Βήμα, ο Κασιδιάρης ισχυρίστηκε πως το μοναδικό καταστατικό που αναγνωρίζει είναι αυτό που κατέθεσε τον Ιούνιο του 2012 στο πρώτο τμήμα του Αρείου Πάγου.
 
Σχετικά με τις συνομιλίες στις οποίες αναφέρεται πως είναι ο εκπαιδευτής των ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής, ισχυρίστηκε πως δεν υπάρχουν τέτοια τάγματα. Μάλιστα όταν ρωτήθηκε πως γίνεται μια μάρτυρας να τον αναφέρει ως εκπαιδευτή απάντησε πως «προφανώς με είδε στην τηλεόραση». Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται το Βήμα οι ανακριτές της υπόθεσης έχουν στοιχεία που «δένουν» τον ποινικό χαρακτηρισμό του «διευθύνοντος» όχι μόνο για τον Νίκο Μιχαλολιάκο αλλά και για τους υπόλοιπους βουλευτές που είναι κατηγορούμενοι στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.
 
Η ανάκριση φαίνεται να έχει ισχυρά στοιχεία ώστε να μπορεί να αποδώσει κεντρικό καθοδηγητικό ρόλο και στους έξι της ηγεσίας της Χρυσής Αυγής, όπως και σε τουλάχιστον δύο εκ των κατηγορουμένων στελεχών του κόμματος, αλλά και αδιάσειστα δεδομένα για τον αντικειμενικό προσδιορισμό της «εγκληματικής οργάνωσης» ως «δομημένης», γεγονός που είναι κρίσιμο για την ποινική μεταχείριση που θα έχουν οι βουλευτές.

Ads
Όλοι «αθώες περιστέρες» 

Ανάλογη γραμμή με τον Ηλία Κασιδιάρη περί «πολιτικής δίωξης» αναμένεται να τηρήσουν και οι υπόλοιποι κατηγορούμενοι βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος. Ο Κασιδιάρης υποστήριξε πως ο μόνος ρόλος που είχε στη Χρυσή Αυγή ήταν αυτός του εκπροσώπου Τύπου. Σημειώνεται πως οι τέσσερις βουλευτές της Χρυσής Αυγής που απολογούνται την Τρίτη οδηγήθηκαν στα γραφεία των ανακριτών Σπύρο Γεωργουλέα και Χρήστο Πρωτόπαπα κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και εισήλθαν στον χώρο από την πίσω και όχι από την κεντρική πόρτα του κτιρίου.
 
Οι υπόλοιποι συλληφθέντες χρυσαυγίτες, μέλη και στελέχη, αλλά και δύο αστυνομικοί θα απολογηθούν την Τετάρτη. Δύο εκ των συλληφθέντων στελεχών της Χρυσής Αυγής, ο Δήμος Φραγκάκης και ο Σταύρος Σαντορινιός, αφέθηκαν ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους. Και οι δυο φέρονται ως περιφερειακά στελέχη της οργάνωσης με την οποία αρνήθηκαν κάθε σχέση.

Συγγενείς Ρουπακιά για Κασιδιάρη: Ποιος τους εκπαίδευε ρε κερατά; 

Ενδεικτική για τον ρόλο του Κασιδιάρη είναι και η συνομιλία που έχει καταγραφεί από τις αρχές μεταξύ ατόμων του οικογενειακού περιβάλλοντος του Γιώργου Ρουπακιά που δολοφόνησε τον Παύλο Φύσσα. «Λοιπόν, όταν λοιπόν βλέπεις ένα τέτοιο πράγμα κι όταν, δηλαδή εγώ τον Κασιδιάρη τον έβλεπα που μίλαγε στην τηλεόραση και γύριζε και έλεγε εγώ δεν τον ξέρω και ο άλλος ότι είναι τρελός, δηλαδή μου ήρθε να, να πάω εκεί να τον πιάσω από το λαιμό και να του πω ρε κερατά μου ποιος τους εκπαίδευσε γι’ αυτό το θέμα, ποιος του έκανε να γίνονται δολοφόνοι».
 
«Πες μου ποιος, εγώ, ο Α, ο Β, εσύ τους έκανες και εσύ ο ίδιος αυτή τη στιγμή τους απαρνείσαι. Δηλαδή είναι τρελό τους αδειάζεις. Κι εσύ κάτσε. Εγώ αν ήμουν στη θέση του Γιώργου θα είχα ανοίξει το στόμα μου και θα τους είχα κάψει κι ας πέθαινα, κι ας πέθαινα, θα άνοιγα το στόμα μου και θα τα έλεγα με το νι και με το σίγμα, κι ας με σκοτώνανε. Εν πάση περιπτώσει θα είχα σκοτώσει, ε η τιμωρία που θα ήταν να σκοτωθώ κι εγώ. Αλλά θα τους ξεφτίλιζα, θα τους έβγαζα θα τους ξεμπρόστιαζα. Αυτοί είναι εγκληματίες ρε, έχω άδικο πες μου; Δηλαδή η λογική μου είναι η λογική του παραλόγου; Πες μου. Σκέφτομαι παράλογα αυτή τη στιγμή;». 

Συμπαράσταση από… «συγγενείς και φίλους»

Έξω από την Ευελπίδων πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση χρυσαυγιτών με πολύ μικρή συμμετοχή. Μεταξύ αυτών και ο Κώστας Μπαρμπαρούσης που είχε αναλάβει να οργανώσει τη συγκέντρωση, στην οποία δεν μαζεύτηκαν περισσότεροι από μερικές δεκάδες, οπαδοί και συγγενείς. Παρόντες και οι βουλευτές του νεοναζιστικού κόμματος Ελένη Ζαρούλια, Παναγιώτης Ηλιόπουλος, Δημήτρης Κουκούτσης, Γιάννης Βουλδής και Ευστάθιος Μπούκουρας.
 
Σημειώνεται πως η διεύθυνση εγκληματικής οργάνωσης επισύρει ποινή κάθειρξης 10 – 20 χρόνια, ενώ η ανώτατη ποινή για την απλή συμμετοχή είναι 10 χρόνια. Ωστόσο για τις περιπτώσεις των αστυνομικών (δύο) που έχουν συλληφθεί, αν και παρουσιάζονται ως συνεργάτες με τη Χρυσή Αυγή, ωστόσο λόγω της επαγγελματικής τους ιδιότητας ο νόμος προβλέπει ίδιες ποινές με τους διευθύνοντες της εγκληματικής οργάνωσης.
 
Οι ρόλοι στη νεοναζιστική οργάνωση

Η διαδικασία βρίσκεται στη φάση της προσωποποίησης των κατηγοριών από τον ανακριτή. Ως αρχηγός βάσει της «αρχής του Φύρερ», όπως άλλωστε τον αποκαλούσαν, αναγνωρίζεται ο Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος είναι υπεύθυνος και για το στρατιωτικό αλλά και για το πολιτικό τμήμα της οργάνωσης. Ακόμη ο Χρήστος Παππάς αναγνωρίζεται ως ο υπαρχηγός, ενώ ο Ηλίας Κασιδιάρης ήταν όπως προαναφέρθηκε ο υπεύθυνος της στρατιωτικής εκπαίδευσης των ταγμάτων εφόδου.
 
Ο Γιάννης Λαγός ως μέλος της ηγετικής ομάδας φαίνεται, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, υπεύθυνος του «πυρήνα» της Νίκαιας, των πραιτοριανών των νεοναζί, όπως αναφέρουν στελέχη της Χρυσής Αυγής που μετά τη δολοφονία Φύσσα αποφάσισαν να σπάσουν την ομερτά. Εξάλλου από τον κοριό της ΕΥΠ επιβεβαιώνεται πως το βράδυ της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα από τον Ρουπακιά υπήρξαν αλλεπάλληλες τηλεφωνικές συνομιλίες του επικεφαλής της Τοπικής Οργάνωσης της Νίκαιας, Γ. Πατέλλη με τον Γιάννη Λαγό.
 
Ψάχνοντας το οπλοστάσιο

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της αντιτρομοκρατικής, προκειμένου να εντοπιστεί το οπλοστάσιο της Χρυσής Αυγής, το οποίο, όπως προκύπτει από το εισαγγελικό πόρισμα, «φυλάσσεται σε άγνωστη τοποθεσία». Εκτιμάται ότι τα όπλα είναι κρυμμένα σε αποθηκευτικούς χώρους της Αττικής. Όπλα βρέθηκαν και στα σπίτια των Μιχαλολιάκου, Λαγού, Παππά κα Μίχου.