Δυο εκ των συλληφθέντων στελεχών της Χρυσής Αυγής, ο Δήμος Φραγκάκης και ο Σταύρος Σαντορινιός, αφέθηκαν ελεύθεροι, με περιοριστικούς όρους. Και οι δυο φέρονται ως περιφερειακά στελέχη της οργάνωσης με την οποία αρνήθηκαν κάθε σχέση. Ενώπιον των ανακριτών για να απολογηθούν ύστερα από την προθεσμία που είχαν λάβει, θα βρεθούν σε λίγη ώρα οι συλληφθέντες βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας Κασιδιάρης, Γιάννης Λαγός, Ηλίας Παναγιώταρος και Νίκος Μίχος. Οι συλληφθέντες βουλευτές αναμένεται να υποστηρίξουν πως πρόκειται για πολιτική δίωξη λόγω των αυξημένων ποσοστών της νεοναζιστικής οργάνωσης στις δημοσκοπήσεις. 

Ads

Όπως είπε η συνήγορος του Δήμου Φραγκάκη δήλωσε ότι στον πελάτη της επιβλήθηκε μόνο η απαγόρευση εξόδου από την χώρα. «Οι ανακριτές ζητούν πληροφορίες μόνο για το ποινικό κομμάτι και όχι για τις πολιτικές πεποιθήσεις», επικρότησε η συνήγορος συμπληρώνοντας όμως ότι θεωρεί «το κατηγορητήριο σαθρό». Ο Φραγκάκης φέρεται να έχει μιλήσει με συγγενικό του πρόσωπο λίγες ώρες πριν την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.  

Η απολογία του Νίκου Μιχαλολιάκου μετατέθηκε για την Τετάρτη, από την Τρίτη που αρχικά είχε προσδιοριστεί, κατόπιν αιτήματος της υπεράσπισής του, ενώ την Πέμπτη θα απολογηθεί ο υπαρχηγός της οργάνωσης, Χρήστος Παππάς, στο σπίτι του οποίου βρήκε η αντιτρομοκρατική όπλα, φωτογραφίες του Χίτλερ, σβάστιγκες, ξιφολόγχες, γερμανικά κράνη των SS και άλλα.  

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι ανακριτές διαθέτουν στοιχεία που τοποθετούν τον Νίκο Μιχαλολιάκο στην ηγεσία της νεοναζιστικής συμμορίας και στοιχειοθετούν τις κατηγορίες και για τους υπόλοιπους βουλευτές, στους οποίους αναμένεται να αποδοθεί καθοδηγητικός ρόλος. Τα στοιχεία είναι σε θέση να συνθέσουν τον αντικειμενικό προσδιορισμό της «δομημένης εγκληματικής οργάνωσης», κάτι που είναι κρίσιμο για την αντιμετώπιση των βουλευτών.
 
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις κατηγορίες που έχει συντάξει ο ανακριτής Σπύρος Γεωργουλέας, ο Νίκος Μιχαλολιάκος εμφανίζεται ως ο απόλυτος ηγέτης της οργάνωσης, τόσο του πολιτικού της όσο και του παραστρατιωτικού της μέρους. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο αρχηγός συντόνιζε και γνώριζε την έκνομη δράση της οργάνωσης, αφού όλες οι επιθέσεις, οι βιαιοπραγίες και οι απόπειρες πρόκλησης βαριάς σωματικής βλάβης ήταν προγραμματισμένες. Από την άρση του τηλεφωνικού απορρήτου, φάνηκε πως γνώριζε για την δολοφονία του Παύλου Φύσσα.
 
Ο Γιάννης Λαγός, ειδικά για την επικοινωνία με τον Ν. Μιχαλολιάκο μετά τη δολοφονία Φύσσα απολογούμενος στην Αστυνομία δήλωσε ότι ήταν υπεύθυνος για την ασφάλεια του αρχηγού της Χρυσής Αυγής και τηλεφώνησε στον αρχηγό επειδή ήθελε να κανονίσουν το πρόγραμμα της επόμενης ημέρας.
 
Για τον Ηλία Κασιδιάρη το κατηγορητήριο αναφέρει ότι είχε τον ρόλο της εκπαίδευσης των μελών της εγκληματικής οργάνωσης, η οποία όπως αποκαλύπτεται γινόταν και με αληθινά πυρά.

Ads

Οι περισσότεροι από τους υπόλοιπους συλληφθέντες θα απολογηθούν την Τετάρτη. Οι ανακριτές εξέδωσαν εννέα εντάλματα σύλληψης για κατηγορούμενους οι οποίοι παραμένουν ασύλληπτοι.