Η πρώτη μέρα της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στη Βουλή αποκάλυψε για ποιο λόγο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει το ντιμπέιτ με τον Αλέξη Τσίπρα και γιατί η ΝΔ υποβιβάζει τη συζήτηση τόσο αισθητά. Στην απέλπιδα προσπάθεια να αποφύγει να μιλήσει για την πολιτική και, κυρίως, να πάρει θέση για το πακέτο θετικών μέτρων που παρουσίασε η κυβέρνηση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πέταξε τη μπάλα στην εξέδρα της υπο-πολιτικής

Ads

Το βασικό συμπέρασμα είναι ότι από το απόγευμα της Τρίτης μέχρι σήμερα η ΝΔ δεν έχει καταφέρει να απαντήσει για το πακέτο θετικών μέτρων της κυβέρνησης και αποφεύγει να δεσμευτεί αν θα τα διατηρούσε ή θα τα καταργούσε σε μια υποθετική κυβέρνησή της. “Θα εξετάσουμε αν θα πρέπει να παρέχεται η 13η σύνταξη”, ήταν μια δήλωση ενδεικτική των προθέσεων και της αμηχανίας της ΝΔ. 

Ως αποτέλεσμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε από το βήμα της Βουλής τις τοξικές επιθέσεις των προηγούμενων ημερών, εμπλουτίζοντάς τες με γηπεδική συνθηματολογία και ισχυρισμούς ακροδεξιών πρωτοσέλλιδων. Μίλησε για κότερα, για Μαδούρο, για Πολλάκη, παρουσίασε μια συρραφή από “τσιτάτα” των επικοινωνιολόγων της ΝΔ αλλά για την ουσία… ούτε λόγος. 

Είναι δεδομένο πως όσο η πολιτική φεύγει από τη συζήτηση, η αντιπαράθεση θα πέφτει διαρκώς επίπεδο. Ενδεχομένως αυτός να είναι και ένας στόχος της ΝΔ που έχει χάσει κάθε προγραμματικό αφήγημα. Χαρακτηριστικό του πολιτικού αδιεξόδου είναι πως όταν απαντώντας στις προσωπικές επιθέσεις ο Πρωθυπουργός τόνισε στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως έχει καταντήσει ο “Στέφανος Χίος” της πολιτικής, εκείνος επιχείρησε να αποδράσει χρησιμοποιώντας ένα από τα θλιβερά “Fake News” του Στέφανου Χίου!

Ads

Το πραγματικό διακύβευμα στη συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης είναι η οικονομία και τα μέτρα που εφαρμόζει η κυβέρνηση και το επίδικο των Ευρωεκλογών είναι πως τοποθετούνται οι πολιτικές δυνάμεις για τις πολιτικές της επόμενης μέρας στην Ε.Ε., πως αξιολογούνται, για παράδειγμα, οι δηλώσεις Βέμπερ που χαρακτηρίζει “ανεύθυνη” την πολιτική της ελληνικής κυβέρνησης για φοροελαφρύνσεις και στήριξη των ασθενέστερων.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επιχειρώντας να απαξιώσει τα θετικά μέτρα,  σε μια αποστροφή του λόγου, μίλησε για “σαχλαμάρες” του Τσακαλώτου, ενώ ο ίδιος φώναζε “υπερήφανος” από το βήμα “νατος, νάτος ο Τσίπρας ο σκαφάτος”, κάνοντας ρίμες. Πρόκειται για το ίδιο πρόσωπο που κατέθεσε πρόταση μομφής για το “ύφος” και το “ήθος” του Πολάκη. Κοινώς, “άρες μάρες, σαχλαμάρες”…