Έρευνα σχετικά με την αποστολή μαζικών email σε Έλληνες του εξωτερικού, δίχως τη συγκατάθεσή τους, από την νυν ευρωβουλευτή και υποψήφια ξανά της Νέας Δημοκρατίας Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου διεξάγει η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Ads

Ειδικότερα, αναφέρει σε ανακοίνωση:

«Προς απάντηση ερωτημάτων που έχουν τεθεί από Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για τη φερόμενη αποστολή ανεπιθύμητης ηλεκτρονικής επικοινωνίας από ευρωβουλευτή σε απόδημους Έλληνες ενόψει των Ευρωεκλογών, η Αρχή ανακοινώνει ότι, κατόπιν και της υποβολής μεγάλου αριθμού σχετικών καταγγελιών, κίνησε άμεσα διαδικασία εξέτασης του θέματος».

Οι αντιφάσεις και οι πιέσεις που αυξάνονται

Υπενθυμίζεται πως επιστολή στην Αρχή έστειλε και ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου, έχοντας καταθέσει και ερώτηση στην Κομισιόν, την ώρα που η Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου, μιλώντας στα ΜΜΕ έπεσε σε αντιφάσεις.

Ads

Ο ίδιος σημείωνε μεταξύ άλλων:

«Μετά τις διαμαρτυρίες δεκάδων αποδεκτών για την προφανή και χωρίς προηγούμενο παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων, η κυρία Ασημακοπούλου άρχισε να δίνει αντιφατικές και αλληλοσυγκρουόμενες εξηγήσεις, που άλλαζαν με την πάροδο του χρόνου.

– στην αρχή υποστήριξε, για την «επίθεση λάσπης που δέχομαι», ότι «το γραφείο μου απέστειλε newsletter σε Έλληνες του εξωτερικού, με στοιχεία επικοινωνίας που συγκέντρωσα ως Ευρωβουλευτής στη διάρκεια των τελευταίων 5 ετών..
..Ουδέποτε έλαβα προσωπικά δεδομένα από το Υπουργείο Εσωτερικών ή άλλο φορέα της κυβέρνησης που να αφορούν στους Έλληνες του εξωτερικού».

-Πολλοί αποδέκτες των e-mail διαμαρτυρήθηκαν, διαψεύδοντας ότι είχαν παραχωρήσει τα προσωπικά τους δεδομένα στην κυρία Ασημακοπούλου. Οταν σε συνέντευξη της ρωτήθηκε αν οι αποδέκτες «της είχαν παραχωρήσει τα δεδομένα τους», απάντησε: «όχι πάντοτε».

-Αμέσως μετά διέψευσε τον εαυτό της, προσθέτοντας ότι τελικώς είχε πάρει τα δεδομένα από το υπουργείο Εσωτερικών. Συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «ως υποψήφιοι, όλοι οι βουλευτές, ευρωβουλευτές, δικαιούνται να ζητήσουν επισήμως και να πάρουν από το υπουργείο Εσωτερικών μια λίστα του εκλογικού καταλόγου».

-Ομως οι εκλογικοί κατάλογοι δεν περιέχουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις. Αυτό πιστοποίησε με ανακοίνωσή του το Υπουργείο Εσωτερικών μετά την έκταση που πήρε το θέμα. Ετσι όταν ρωτήθηκε ξανά, πρόσθεσε ότι συγκέντρωσε τα email από τα ταξίδια και τις επαφές της, επιστρέφοντας στην πρώτη της εκδοχή!».

ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, μετά τις καταγγελίες Ελλήνων του εξωτερικού για διαρροή των προσωπικών τους ηλεκτρονικών διευθύνσεων, ζητούν επίσης εξηγήσεις από την κυβέρνηση, ενώ σήμερα δεν μπορεί κανείς να επισκεφτεί την πλατφόρμα apodimoi.gov.gr, γιατί οι browsers, Google Chrome, Mozilla Firefox και Microsoft Edge, προειδοποιούν ότι «η σύνδεση δεν είναι ιδιωτική» και ότι «εισβολείς ενδέχεται να προσπαθήσουν να κλέψουν τις πληροφορίες σας».

Επίσης, κατεπείγουσα ερώτηση στην Κομισιόν για το θέμα κατέθεσε και το ΚΚΕ, ενώ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, με σημερινή του ανάρτηση κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη Νίκη Κεραμέως να σταματήσουν να κρύβονται «πίσω από τις ακροβατικές κωλοτούμπες της ευρωβουλεύτριας της ΝΔ».

Επιπλέον, σχετική ερώτηση κατέθεσε και η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιώτα Πούλου προς την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως, θέτοντας τα εξής ερωτήματα:

  • Υπήρξε διαρροή προσωπικών δεδομένων αποδήμων ψηφοφόρων, για την εξυπηρέτηση της προεκλογικής εκστρατείας της κας Ασημακοπούλου;
  • Αν όχι, πώς δικαιολογείται η χρήση τους από την κα Ασημακοπούλου;
  • Ποια μέτρα θα λάβει για την άμεση διερεύνηση των καταγγελιών, καθώς και για τη συνολική διασφάλιση του αδιάβλητου χαρακτήρα των Ευρωεκλογών στη χώρα μας, που φαίνεται να δέχεται ισχυρό πλήγμα, και ποιος θα αναλάβει την πολιτική και πιθανές διοικητικές ευθύνες;

Νέα Αριστερά / Η ΝΔ διαμοιράζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών

«Η διαρροή προσωπικών δεδομένων πολιτών και των emails ψηφοφόρων τού εξωτερικού για χρήση προεκλογικών αναγκών της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου δεν συνιστά μόνο κατάφωρη παραβίαση του GDPR», σημειώνει σε ανακοίνωση της η Νέα Αριστερά, προσθέτοντας ότι «αναδεικνύει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι το ψηφιακό κράτος του κ. Μητσοτάκη διαμοιράζει τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών τα οποία είναι απόρρητα για στοχευμένες, εκλογικές και όχι μόνο, καμπάνιες».

Η Νέα Αριστερά σχολιάζει ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει» και, ειδικότερα, ότι «το σκάνδαλο της Cambridge Analytica και η παράνομη αξιοποίηση προσωπικών δεδομένων από τον Ντόναλντ Τράμπ, η χειραγώγηση του εκλογικού σώματος στην περίπτωση του Brexit και σε σειρά κρατών της Ανατολικής Ευρώπης, της Αφρικής και της Λατινικής Αμερικής είναι μερικά από τα πρόσφατα παραδείγματα».

Σημειώνει ότι «η σιωπή τής υπουργού Εσωτερικών και του Μεγάρου Μαξίμου είναι πρόδηλη της ενοχής τους». Τονίζει ότι «η κυρία Κεραμέως δεν μπορεί να σιωπά, ο κύριος Μητσοτάκης, ο πρωθυπουργός του Predator, δεν μπορεί να κρύβεται». Θέτει τα εξής ερωτήματα: «Πώς απέκτησε πρόσβαση σε απόρρητα προσωπικά δεδομένα η κυρία Ασημακοπούλου; Προστατεύονται τα προσωπικά δεδομένα των πολιτών; Ποιοι άλλοι έχουν πρόσβαση;».

Η Νέα Αριστερά υποστηρίζει ότι «πρόκειται για ένα μείζον σκάνδαλο που ήρθε στο φως έπειτα από πλήθος καταγγελιών πολιτών», ενώ χαιρετίζει τους πολίτες «που δεν σιώπησαν και δεν ανέχτηκαν την παραβίαση των προσωπικών τους δεδομένων». «Δεν θα περάσει έτσι. Δεσμευόμαστε ότι θα πράξουμε τα δέοντα, θα εξαντλήσουμε κάθε θεσμικό μέσο», σημειώνει η Νέα Αριστερά.