Οργή και αποτροπιασμό έχει προκαλέσει η αδιανόητη κακοποίηση του χάσκι στην Αράχωβα, με σύσσωμη την κοινή γνώμη να ζητά την απονομή δικαιοσύνης για τον μαρτυρικό και βασανιστικό θάνατο του 8χρονου Όλιβερ και τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Ads

To hashtag #CancelArachova κατακλύζει πλέον όλες τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, με τους περισσότερους χρήστες να κάνουν λόγο για συγκάλυψη, καθώς τα εικοσιτετράωρα περνούν και οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράστη και τυχόν συνεργών του παραμένουν άκαρπες. Στη βάση του ότι η σιωπή αποτελεί συνενοχή, η τοπική κοινωνία της Αράχωβας κατά κύριο λόγο καλείται να προσφέρει στις εν εξελίξει έρευνες.

Ο ιδιοκτήτης του Όλιβερ καθώς και πλήθος φιλοζωικών οργανώσεων έχουν απευθύνει πολυάριθμες εκκλήσεις για μαρτυρίες προκειμένου το φρικαλέο έγκλημα να μην καταλήξει μια υπόθεση αρχείου. Ο δράστης της δολοφονικής κακοποίησης θα βρεθεί αντιμέτωπος με δεκαετή ποινή κάθειρξης, ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή έως και 50.000 ευρώ.

Η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα -που έχει την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών για την προστασία των ζώων- έχει διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για τη σύλληψη του δράστη και τυχόν συνεργών που βασάνισαν μέχρι θανάτου το ζώο. Οι αρχές εξετάζουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο φερόμενος ως δράστης διαμένει μόνιμα στην Αράχωβα, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του Όλιβερ, ενώ σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, ο ιδιοκτήτης του σκύλου -ο οποίος αρχικά είχε αναφέρει πως αδυνατεί να σκεφτεί ποιος θα μπορούσε να έχει κακοποιήσει το ζώο με αυτόν τον τρόπο- έδωσε σήμερα, Πέμπτη 7 Δεκεμβρίου, συμπληρωματική κατάθεση.

Ads

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που επικαλείται το MEGA, έχει ζητηθεί από την Αστυνομία να βρεθεί το σημείο ταφής του σκύλου, ώστε να υπάρξει μεταφορά του στο Πανεπιστήμιο Αθηνών για να γίνει ενδελεχής εξέτασή του και να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση στο τι έχει συμβεί στο ζώο.

Αντιδρά η Ένωση Ξενοδόχων Αράχωβας στο #CancelArachova

Σε σχετική ανακοίνωση η πρόεδρος Ξενοδόχων και Ενοικιαζομένων Δωματίων Αράχωβας, Καλούσα Ναυπακτίτου, κάνει λόγο για μια «αποτρόπαια πράξη» ενώ τονίζει ότι δεν συγκαλύπτουν κακουργηματικές πράξεις σε ζώα.

«Τις τελευταίες ημέρες κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα μηνύματα μίσους και ιδεοληψίας από φιλοζωικές ομάδες που προτρέπουν τους επισκέπτες της Αράχωβας να μην ξανάρθουν, λόγω του ότι βασανίστηκε από έναν ή περισσότερους ανθρώπους στην Αράχωβα και αργότερα κατέληξε, το υπέροχο σκυλάκι με όνομα – Όλιβερ, το οποίο ήταν γνωστό σε όλους μας και κυκλοφορούσε στους δρόμους και σοκάκια της Αράχωβας εδώ και χρόνια», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Προστίθεται επίσης ότι «η αποτρόπαια αυτή πράξη ουδεμία σχέση έχει με τους κατοίκους της Αράχωβας και τους επιχειρηματίες του τουρισμού. Δεν είναι δυνατό να δικάζεται μια ολόκληρη κοινωνία στο διαδίκτυο και σε κάποιες online εφημερίδες – blog και να προτρέπουν ακόμη και επώνυμοι δημοσιογράφοι να μην επισκεφτεί κανένας την Αράχωβα, διότι θεωρούν ότι οι Αραχωβίτες γνωρίζουμε τον έναν ή τους περισσότερους κακοποιητές και τους καλύπτουμε».

Στην ίδια ανακοίνωση αναφέρεται επίσης πως «αν γνώριζε κάτι κάποιος από τους κατοίκους, θα είχαμε συνεισφέρει στη άμεση σύλληψή του/ς. Δεν συγκαλύπτουμε κακουργηματικές πράξεις σε ζωάκια!».

Τέλος, απευθυνόμενη σε μία ήδη οργισμένη κοινή γνώμη για την κτηνωδία σε βάρος του Όλιβερ, η κυρία Ναυπακτίτου εργαλειοποιεί τη γυναικοκτονία της 43χρονης Γωγούς στη Σαλαμίνα ως επιχείρημα ενάντια στην «κουλτούρα της ακύρωσης», λέγοντας:

«Με τη λογική αυτή μην ξαναπάμε στην Σαλαμίνα διότι έγινε ανθρωποκτονία!».

«Όλοι οι κάτοικοι της Αράχωβας καθώς και οι επιχειρηματίες της, τάσσονται κατά αυτού του περιστατικού και όλοι μας επιθυμούμε να βρεθεί άμεσα ο/οι δράστης/ες και να λάμψει η αλήθεια!» καταλήγει η ανακοίνωση.

«Ήταν ημιλιπόθυμος κι αιμορραγούσε»: Το χρονικό της κτηνωδίας

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής (03/12), όταν ο Όλιβερ βγήκε για βόλτα αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Η οικογένεια ανάστατη βγήκε στους δρόμους και τον έψαχνε επί ώρες.

Την επόμενη μέρα, ενημέρωσαν τον ιδιοκτήτη του πως το ζώο εντοπίστηκε σχεδόν ημιλιπόθυμο και βαριά κακοποιημένο. Ο Όλιβερ έφερε χτυπήματα στο κεφάλι, είχε τα πλευρά του σπασμένα και είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά με αιχμηρό αντικείμενο. Το σκυλάκι εντοπίστηκε επίσης με δεμένο το στόμα.

«Είχε αιμορραγία, ήταν ημιλιπόθυμος. Τον πήρα αγκαλιά, τον έβαλα στο αυτοκίνητο. Έφυγα εκτάκτως για την κτηνίατρο μου. Όταν αντίκρισε και η γιατρός μου το περιστατικό, έμεινε άναυδη», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του Όλιβερ.

Η κτηνίατρος Κλεονίκη Τόλα που παρέλαβε τον Όλιβερ με αφόρητους πόνους και αιμορραγία, ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και άφησε το σκυλί να πάει σπίτι του.

«Καθίσαμε όλο το βράδυ, τον είχα στην αγκαλιά μου. Τον έβλεπα, όμως, ότι θα τα καταφέρει, να πω την αλήθεια. Με κοίταζε στα μάτια και μου έλεγε “είμαι δυνατός”. Σηκώθηκε και όρθιος το βράδυ στο σπίτι, ήπιε νεράκι. Εννέα η ώρα περίπου έκανε ένα τίναγμα, τινάχτηκε το σκυλί. Έτρεξα αλλά είχε πάθει ανακοπή» είπε σε δηλώσεις του ο ιδιοκτήτης.

Μετά την διαπίστωση του θανάτου, η οικογένεια του Όλιβερ ήθελε να τον μεταφέρει στην Καρδίτσα όπου βρίσκεται ο ένας από τους δύο ιατροδικαστές κτηνιάτρους, αφού είχε ενημερώσει την αστυνομία, προκειμένου να γίνει η νεκροψία και να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου.

Αυτό δεν συνέβη γιατί υπήρξαν κάποια γραφειοκρατικά κωλύματα με τα στοιχεία της υπόθεσης. Η νεκροτομή εν τέλει διενεργήθηκε στη Λειβαδιά σε χώρο που παραχώρησε οικειοθελώς ιδιώτης κτηνίατρος χωρίς φυσικά να υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα αλλά και η τεχνογνωσία προκείμενου να υπάρξουν σαφή συμπεράσματα.

Μάλιστα όπως τονίζει στο koutipandoras.gr η δικηγόρος της οικογένειας του χάσκι, Έφη Γρανιτσιώτη, η εξέταση έγινε από κτηνιάτρους που ειδικεύονται σε ζώα παραγωγής όπως π.χ. σε κατσίκια και όχι σε δεσποζώμενα, ενώ παρέστει και η κτηνίατρος που παρακολουθούσε τον Όλιβερ.