Κλιμάκιο του Τμήματος Ανθρωποκτονιών της ΕΛ.ΑΣ. μετέβη στην Αράχωβα προκειμένου να συμμετάσχει στις έρευνες για την ταυτοποίηση και εντοπισμό του δράστη και τυχόν συνεργών του που κακοποίησαν βάναυσα το οχτάχρονο χάσκι Όλιβερ.

Ads

Αστυνομικές πηγές κάνουν λόγο για «βοήθεια στο επίπεδο σχηματισμού δικογραφίας και των υπόλοιπων ενεργειών λόγω της εμπειρίας των στελεχών της συγκεκριμένης υπηρεσίας» και πως η εκταφή του σκύλου πραγματοποιήθηκε, όπως είχε ζητηθεί, προκειμένου να γίνει ενδελεχής εξέτασή του και να υπάρξει συγκεκριμένη απάντηση στο τι έχει συμβεί στο ζώο. Η νεκροψία-νεκροτομή θα διεξαχθεί στην Κτηνιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Καρδίτσας.

Υπενθυμίζεται ότι η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Αναστασία Μασούρα -που έχει την εποπτεία των εισαγγελικών αρχών για την προστασία των ζώων- έχει διατάξει τη διενέργεια κατεπείγουσας έρευνας για τη σύλληψη του δράστη και τυχόν συνεργών που βασάνισαν μέχρι θανάτου το ζώο. Οι αρχές εξετάζουν πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο φερόμενος ως δράστης διαμένει μόνιμα στην Αράχωβα, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι του Όλιβερ.

Υπάρχουν επίσης πληροφορίες, που για την ώρα δεν έχουν διασταυρωθεί, ότι ενδεχομένως να καταστράφηκε υλικό από κάμερες ασφαλείας που βρίσκονταν σε μαγαζί που γειτνίαζε με το σπίτι του ιδιοκτήτη του Όλιβερ.

Ads

Το χρονικό της κτηνωδίας

Όλα ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής (03/12), όταν ο Όλιβερ βγήκε για βόλτα αλλά δεν επέστρεψε ποτέ. Η οικογένεια ανάστατη βγήκε στους δρόμους και τον έψαχνε επί ώρες.

Την επόμενη μέρα, ενημέρωσαν τον ιδιοκτήτη του πως το ζώο εντοπίστηκε σχεδόν ημιλιπόθυμο και βαριά κακοποιημένο. Ο Όλιβερ έφερε χτυπήματα στο κεφάλι, είχε τα πλευρά του σπασμένα και είχε κακοποιηθεί σεξουαλικά με αιχμηρό αντικείμενο. Το σκυλάκι εντοπίστηκε επίσης με δεμένο το στόμα.

«Είχε αιμορραγία, ήταν ημιλιπόθυμος. Τον πήρα αγκαλιά, τον έβαλα στο αυτοκίνητο. Έφυγα εκτάκτως για την κτηνίατρο μου. Όταν αντίκρισε και η γιατρός μου το περιστατικό, έμεινε άναυδη», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του Όλιβερ.

Η κτηνίατρος Κλεονίκη Τόλα που παρέλαβε τον Όλιβερ με αφόρητους πόνους και αιμορραγία, ενημέρωσε τον ιδιοκτήτη πως τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα και άφησε το σκυλί να πάει σπίτι του.

«Καθίσαμε όλο το βράδυ, τον είχα στην αγκαλιά μου. Τον έβλεπα, όμως, ότι θα τα καταφέρει, να πω την αλήθεια. Με κοίταζε στα μάτια και μου έλεγε “είμαι δυνατός”. Σηκώθηκε και όρθιος το βράδυ στο σπίτι, ήπιε νεράκι. Εννέα η ώρα περίπου έκανε ένα τίναγμα, τινάχτηκε το σκυλί. Έτρεξα αλλά είχε πάθει ανακοπή» είπε σε δηλώσεις του ο ιδιοκτήτης.

Μετά την διαπίστωση του θανάτου, η οικογένεια του Όλιβερ ήθελε να τον μεταφέρει στην Καρδίτσα όπου βρίσκεται ο ένας από τους δύο ιατροδικαστές κτηνιάτρους, αφού είχε ενημερώσει την αστυνομία, προκειμένου να γίνει η νεκροψία και να διαπιστωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου.

Αυτό δεν συνέβη γιατί υπήρξαν κάποια γραφειοκρατικά κωλύματα με τα στοιχεία της υπόθεσης. Η νεκροτομή εν τέλει διενεργήθηκε στη Λειβαδιά σε χώρο που παραχώρησε οικειοθελώς ιδιώτης κτηνίατρος χωρίς φυσικά να υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα αλλά και η τεχνογνωσία προκείμενου να υπάρξουν σαφή συμπεράσματα.

Μάλιστα όπως τονίζει στο koutipandoras.gr η δικηγόρος της οικογένειας του χάσκι, Έφη Γρανιτσιώτη, η εξέταση έγινε από κτηνιάτρους που ειδικεύονται σε ζώα παραγωγής όπως π.χ. σε κατσίκια και όχι σε δεσποζώμενα, ενώ παρέστει και η κτηνίατρος που παρακολουθούσε τον Όλιβερ.