Σε συλλήψεις μετατράπηκαν οι 49 προσαγωγές, από τη χθεσινή (16/3) επέμβαση της αστυνομίας στη Σχολή Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ.

Ads

Υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και από την πίσω πόρτα του Δικαστικού Μεγάρου έφτασαν τα 49 άτομα που συνελήφθησαν μετά την πρωτοφανή επέμβαση της Ελληνικής Αστυνομίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.

Όπως μεταδίδει το thesstoday.gr, άνδρες της ασφάλειας συνοδεύουν δύο-δύο τους συλληφθέντες, ένας εκ των οποίων φώναξε «ζήτω οι καταλήψεις», ενώ ένας άλλος ύψωσε συμβολικά τη γροθιά του αριστερού του χεριού.

Ο εισαγγελέας άσκησε ποινική δίωξη για σοβαρή διατάραξη ομαλής λειτουργίας δημόσιας υπηρεσίας στους 48 από τους 49 για απείθεια, καθώς αρνήθηκαν να δώσουν αποτυπώματα.

Ads

Για την κατηγορία περί όπλων και φωτοβολίδων που περιλαμβάνεται στη δικογραφία, διεξάγεται ξεχωριστή έρευνα κατά αγνώστων και σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Τα άτομα παραπέμφθηκαν να δικαστούν στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης και παραμένουν υπό κράτηση μέχρι την Καθαρά Δευτέρα που θα πραγματοποιηθεί το δικαστήριο. Πρόκειται για 31 άντρες και 18 γυναίκες.

Σε βάρος και των 49 συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για διατάραξη λειτουργίας υπηρεσίας, φθορά ξένης ιδιοκτησίας, παράβαση του νόμου περί όπλων και περί φωτοβολίδων.

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο συγκεντρώθηκαν αλληλέγγυοι που διαμαρτύρονται για την εισβολή της αστυνομίας μέσα στο πανεπιστήμιο αλλά και για τη σύλληψη των 49 ατόμων.

Έξω από το Δικαστικό Μέγαρο πραγματοποιείται συγκέντρωση αλληλεγγύης από δεκάδες φοιτητές και άτομα που εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στους συλληφθέντες.

Το χρονικό της επέμβασης

Η επιχείρηση της αστυνομίας, όπως υποστηρίζει η ίδια, πραγματοποιήθηκε μετά από πληροφορίες όταν άγνωστοι προσπάθησαν να προκαλέσουν φθορές στην υπό ανέγερση βιβλιοθήκη, στον χώρο της πρώην κατάληψης του Βιολογικού.

Στο σημείο βρέθηκαν και καθηγητές, καθώς με την παρουσία τους ήθελαν να εξασφαλίσουν την όσο το δυνατόν πιο ήρεμη επιχείρηση της αστυνομίας, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της ΕΡΤ.

«Ο γενικός αστυνομικός διευθυντής μας είπε, ότι ο πρύτανης τον ενημέρωσε ότι γίνεται απόπειρα διάρρηξης της σχολής, εμείς κάτι τέτοιο για το βιολογικό που έγινε η καταγγελία δεν διαπιστώσαμε», ανέφερε σε δηλώσεις του ο κ. Δημήτρης Ραπτάκης, καθηγητής τμήματος πολιτικών μηχανικών του ΑΠΘ.

«Ζητήσαμε εισαγγελέα, επί μία ώρα και ήμασταν στα τρία μέτρα από την πόρτα που έγιναν οι προσαγωγές τρία λεπτά ήμασταν, δεν παρουσιάστηκε κανένας εισαγγελέας. Ζητάμε να αποχωρήσουν τώρα τα ΜΑΤ, δεν υπάρχει λόγος παρουσίας τους, εφόσον σύμφωνα με τις δικές τους δηλώσεις, έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία και είδαμε να έχουν ολοκληρωθεί και οι προσαγωγές», όπως ανέφερε ο κ. Γ. Ηλιόπουλος, μέλος προεδρείου συλλόγου καθηγητών ΑΠΘ.

«Ζητάμε κατ επανάληψη να μάθουμε τα αδικήματα που συντελέστηκαν για να υπάρξουν τόσες προσαγωγές και δεν μας λένε. Ψάχνουμε τον εισαγγελέα και δεν τον βρίσκουμε, αν είναι εδώ δεν δέχθηκε να συναντήσει την αντιπροσωπεία των καθηγητών», ανέφερε σε προφορική της ενημέρωση προς τους δημοσιογράφους και τους διαμαρτυρόμενους φοιτητές η αναπληρώτρια καθηγήτρια Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ Ιφιγένεια Καμτσίδου.