Συνέπεια της επελαύνουσας οικονομικής ανάπτυξης η οποία καθρεπτίζεται στην ανθοφορία των οικογενειακών προϋπολογισμών και στους δείκτες τιμών και ανεργίας, όπως τα περιέγραψε προσφάτως ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας συνιστά, προφανώς, η επική αύξηση της τιμής του εισιτηρίου για την είσοδο σε αρχαιολογικούς χώρους, με την πρόσβαση στην Ακρόπολη να κοστίζει, οσονούπω, το φαραωνικό ποσό των 30 ευρώ.

Ads

Το χειρότερο, δε, αυτής της νέας πολιτικής, είναι η μετατροπή της Ακρόπολης σε «ατραξιόν» για γερά πορτοφόλια, με βραδινές «πριβέ» ξεναγήσεις.

Επί της νέας τιμολογιακής πολιτικής των Αρχαιολογικών Χώρων, Μουσείων και Μνημείων (συνολικά περίπου 350) γνωμοδότησε θετικά και ομόφωνα το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο την Τετάρτη, αν και το γεγονός ότι ανακοινώθηκε από το υπουργείο Πολιτισμού, σημαίνει, αφενός, ότι πρόκειται για κυβερνητική επιλογή, αφετέρου, ότι η έγκριση από την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, είναι δεδομένη.

Το υπουργείο θεωρεί «επιβεβλημένη» αυτή την αύξηση «με βάση τα δεδομένα της αυξανόμενης επισκεψιμότητας των τελευταίων 2 ετών, της χρήσης του ηλεκτρονικού εισιτηρίου σε 28 χώρους – έως σήμερα – με την μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και το γεγονός ότι οι ισχύουσες τιμές αναθεωρημένες από 5ετίας είναι πολύ χαμηλές σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».

Ads

Βεβαίως, ο «ευρωπαϊκός μέσος όρος» των εισιτηρίων σε αντικείμενα της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ένα βολικό κριτήριο διότι βοηθά να αγνοηθεί ο ελέφαντας στο σαλόνι, δηλαδή το μέσο εισόδημα μιας ευρωπαίκής οικογένειας σε σχέση με την πολιτιστική τιμολογιακή πολιτική των χωρών τους.

Το υπουργείο λέει, ότι η νέα τιμολογιακή πολιτική «βασίζεται σε ειδική μελέτη, την οποία ανέθεσε ο αρμόδιος Οργανισμός Διαχείρισης και Ανάπτυξης Πολιτιστικών Πόρων».

Η εφαρμογή της νέας τιμολογιακής πολιτικής θα γίνει σε δύο φάσεις:

►Α’ Φάση, έναρξη ισχύος από 01.04.2024:

  • Κατάργηση των ενιαίων εισιτηρίων εισόδου με παραπάνω του ενός Αρχαιολογικών Χώρων ή Μουσείων, όπου εφαρμόζεται εξ ολοκλήρου ή εν μέρει ηλεκτρονικό εισιτήριο και συνδέονται με Μουσεία-ΝΠΔΔ.

►Β’ Φάση, έναρξη ισχύος από 01.04.2025:

  • Εξορθολογισμός του αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου, σύμφωνα με κατάταξη των Αρχαιολογικών Χώρων, των Μνημείων και των Μουσείων σε 5 κατηγορίες με βάση την επισκεψιμότητα, ενίοτε τη σημασία τους στην εκάστοτε περιοχή και το ισχύον εισιτήριο εισόδου.

Για λίγους…

Η νέα τιμολογιακή πολιτική προβλέπει την «αφαρμογή νέας υπηρεσίας Εξατομικευμένης Επίσκεψης στον Αρχαιολογικό Χώρο της Ακρόπολης των Αθηνών, εκτός ωραρίου λειτουργίας του χώρου με υψηλό αντίτιμο εισιτηρίου.

»Η επίσκεψη αφορά σε ομάδες των 5 ατόμων και έως 4 ομάδες στο δίωρο (07:00-09:00 και 20:00-22:00), με προσφορά ειδικής ξενάγησης και αναμνηστικών δώρων (θα επεκταθεί και σε άλλους χώρους κατά την Β’ Φάση).».

Οι τιμές

Οι 5 κατηγορίες αντιστοιχούν σε 5 βαθμίδες αντιτίμου εισιτηρίων εισόδου ως εξής:

Καταργείται επίσης η διαφορετική τιμολόγηση της θερινής και της χειμερινής περιόδου με μία ίδια τιμή εισόδου ανά κατηγορία σε όλη την διάρκεια του έτους, στερώμντας έτσι τις οικογένειες από μια φθηνότερο επίσκεψη στην Ακρόπολη κατά τους χειμερινούς μήνες.

Καταργοούνται τα ενιαία και τα κοινά εισιτήρια πλην Aρχαίας Ολυμπίας, Δελφών, Μυκηνών και Αιγών ή όπου για λόγους χωροταξικούς επιβάλλεται το κοινό εισιτήριο Χώρου και Μουσείου.

Το «καρότο» είναι ότι προστίθεται μία επιπλέον Κυριακή ελευθέρας εισόδου κάθε μήνα κατά την χειμερινή περίοδο (1η Νοεμβρίου-31η Μαρτίου), συγκεκριμένα η τρίτη Κυριακή του μήνα επί πλέον της πρώτης.

Διατηρείται το μειωμένο εισιτηρίου εισόδου για τα άτομα ηλικίας 65+ από χώρες της Ε.Ε. για το διάστημα από 1η Οκτωβρίου έως 31η Μαΐου και η ελεύθερη είσοδος στα άτομα έως 25 ετών για τους πολίτες Ε.Ε. και επέκταση του δικαιώματος ελευθέρας εισόδου για πολίτες εκτός Ε.Ε. έως την ηλικία των 18 ετών, αντί της ηλικίας έως 5 ετών που ισχύει τώρα.

Διατηρείται το δικαίωμα ελευθέρας εισόδου για τα ΑμεΑ και τις κατηγορίες ατόμων που έχουν θεσπιστεί έως σήμερα για λόγους κοινωνικούς ή ιδιότητας.