Έκκληση σε γιατρούς και νοσηλευτές, σε δραματικό τόνο να στελεχώσουν το δημόσιο σύστημα υγείας, έκανε ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, απευθυνόμενος σήμερα στο κοινό, δείχνοντας ότι η αντιμετώπιση του Κορωναϊού βρίσκεται σε κρίσιμο στάδιο.

Ads

Μετά και τις επισημάνσεις των νοσοκομειακών γιατρών για σημαντικά προβλήματα και την πραγματική κατάσταση των νοσοκομείων σχετικά με την πανδημία του κοροναϊού, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός πως ο υπουργός Υγείας αποχώρησε από τη συνέντευξη Τύπου χωρίς να δεχτεί ερωτήσεις αλλά και χωρίς να αναφερθεί στον αριθμό των κρουσμάτων που έχουν επιβεβαιωθεί, στις ενέργειες της πολιτείας και στις ανησυχίες που έχουν προκληθεί απο τις επώνυμες καταγγελίες ειδικών για «ανοχύρωτο» σύστημα. 

Ο υπουργός Υγείας εστίασε στην ατομική ευθύνη των πολιτών για την αποτροπή της εξάπλωσης, λέγοντας πως «ήρθε η ώρα της μεγάλης μάχης».

Αξίζει να σημειωθεί ότι πρόκειται για δεύτερη συνεχόμενη φορά μέσα σε 48 ώρες ο υπουργός Υγείας αποχωρεί από την επίσημη ενημέρωση χωρίς να δεχθεί ερωτήσεις για πολύ σοβαρά ζητήματα, παραπέμποντας στον εκπρόσωπο του Υπουργείου Σ. Τσιόδρα, ο οποίος αναμένεται να μιλήσει αφού ολοκληρωθεί η συνεδρίαση της Επιτροπής Αντιμετώπισης Συμβάντων Δημόσιας Υγείας. Σημειώνεται επίσης πως άφαντος παραμένει από την αρχή της κρίσης και ο Παναγιώτης Αρκουμανέας, πρόεδρος του ΕΟΔΥ, του οργανισμού δηλαδή που έχει αναλάβει το συντονισμό του συστήματος Υγείας και ελέγχου για τον κοροναϊό
 
Ως προς τις προσλήψεις, με βάση προηγούμενες εξαγγελίες, όπως αποτυπώνονται στη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομενόυ, αυτές αναμένεται να γίνουν με διαδικασίες επείγοντος.

Αναλυτικά η δήλωση Κικίλια στο Υπουργείο Υγείας:

Ads

«Από χτες, η παγκόσμια κοινότητα είναι και επίσημα σε καθεστώς πανδημίας. Ήρθε η πιο μεγάλη ώρα, ήρθε η ώρα της μάχης. Όπως είπε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, η μάχη θα κριθεί, στο πώς θα ανταποκριθούμε ως πολίτες, κατά πόσο θα δείξουμε ατομική ευθύνη. Αγωνιζόμαστε έχοντας στην πρώτη γραμμή τους γιατρούς, τους νοσηλευτές, τα πληρώματα των ασθενοφόρων, όσους εργάζονται στα εργαστήρια, όλους όσοι συνεισφέρουν στη Δημόσια Υγεία και στην ιδιωτική.

Κάνω έκκληση, σε γιατρούς, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό, να υποβάλλουν αίτηση, να προσληφθούν με διετείς συμβάσεις και μετά να παραμείνουν στο Σύστημα Υγείας. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, θα ενεργήσουμε όπως χρειαστεί, θα εφαρμόσουμε όποιο μέτρο χρειαστεί, για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους μας. Είναι η ώρα ο καθένας μόνος του και όλοι μαζί εμείς οι Έλληνες, που έχουμε την ανθρωπιά και το φιλότιμο πάνω απ’ όλα, να γίνουμε τείχος προστασίας γι’ αυτούς που κινδυνεύουν».