Τα «πυρά» τους κατά του Γιώργου Γεραπετρίτη έστρεψαν τόσο η Ντόρα Μπακογιάννη όσο και η Ρένα Δούρου με φόντο την παρέμβαση του υπουργού Εξωτερικών για απόσυρση συμβολικής ροζ ελληνικής σημαίας που εκτίθετο στο γενικό προξενείο της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις γυναικοκτονίες στη χώρα μας.

Ads

«Διαφωνώ με αυτό που έγινε», είπε σύμφωνα με πληροφορίες η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών στην κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της Βουλής όπου ο κ. Γεραπετρίτης ενημέρωνε για θέματα της αρμοδιότητας του. Η κ. Μπακογιάννη επεσήμανε ότι δεν πρέπει να λογοκρίνεται η τέχνη.

Από την πλευρά της, η Ρένα Δούρου που άνοιξε το θέμα, έκανε λόγο για «ευθυγράμμιση με την ακροδεξιά» και «απόφαση υπακοής στο μαύρο».

Η τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ -ΠΣ χαρακτήρισε θλιβερή την απόφαση του Γιώργου Γεραπετρίτη, τονίζοντας ότι στέλνει το λάθος μήνυμα. Μάλιστα επισήμανε ότι αυτό συμβαίνει σε μια περίοδο που η έμφυλη βία θερίζει, και οι γυναικοκτονίες κοντεύουν να γίνουν καθημερινό φαινόμενο, ενώ η κυβέρνησή αρνείται ακόμη και το πιο αυτονόητο, την νομική καθιέρωση το όρου «γυναικοκτονία».

Ads

«Η απόφασή σας όμως είναι και ανάρμοστη και με λύπη το λέω κ υπουργέ, γιατί ειδικά εσείς εκπροσωπείτε την πατρίδα μας στο εξωτερικό», επισήμανε με νόημα, ενώ υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «το μήνυμα της απόσυρσης ενός έργου τέχνης με βαθύ ουμανιστικό μήνυμα κατά της βίας σε βάρος των γυναικών, αμαυρώνει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό. Η απόφασή σας είναι απόφαση – κόλαφος για την Τέχνη και για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απόφαση ευθυγράμμισης με την ακροδεξιά. Είναι απόφαση υπακοής στο μαύρο. Υπακούσατε στη δήθεν ιερή οργή του εκπροσώπου μίας από τις εκφάνσεις του μαύρου που δυστυχώς βρίσκονται ξανά εντός της Βουλής» επισήμανε μεταξύ άλλων η Ρένα Δούρου.

Κατά την απάντηση του, ο υπουργός Εξωτερικών αντέτεινε μεν πως «κανείς δεν κάνει λογοκρισία στην τέχνη», προσθέτοντας όμως ότι το προξενείο δεν αποτελεί γκαλερί. «Στις γκαλερί ανεβάζεις ό,τι θέλεις. Εδώ όμως είναι προξενείο, στενό κράτος και πρέπει μεταξύ άλλων να προβάλουμε τα σύμβολα» κατέληξε.