Απορρίφθηκαν τα αιτήματα διεθνούς προστασίας για άλλους τέσσερις από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, που κατέφυγαν στην Ελλάδα μετά το πραξικόπημα. Αρνητικές ήταν και οι αποφάσεις στα αιτήματα συνέχισης της διαδικασίας για δύο από τους στρατιωτικούς, των οποίων οι υποθέσεις είχαν τεθεί στο αρχείο.

Ads

Συγκεκριμένα, από την Υπηρεσία Ασύλου επιβεβαιώνεται ότι «επιδόθηκαν σήμερα το πρωί οι τέσσερις απορριπτικές αποφάσεις πρώτου βαθμού και δύο απορρίψεις αιτήσεων θεραπείας». Οι αποφάσεις επιδόθηκαν στο αστυνομικό τμήμα που βρίσκεται πλησίον του Ολυμπιακού Χωριού, όπου κρατούνται.

Η δικηγόρος των οκτώ στρατιωτικών, Σταυρούλα Τομαρά, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο, ότι για όλες τις περιπτώσεις θα γίνει προσφυγή σε δεύτερο βαθμό. 

Σχετικά με τις τέσσερις αρνητικές αποφάσεις στα αιτήματα ασύλου η ίδια καταγγέλλει ότι «δεν ελήφθη καν υπόψη από την Υπηρεσία Ασύλου το αίτημα αναδοχής που κατατέθηκε σύμφωνα με τον κανονισμό Δουβλίνο ΙΙΙ, προκειμένου να εξεταστούν οι αιτήσεις από άλλο κράτος μέλος της ΕΕ».

Ads

Υπενθυμίζεται ότι στις 21 Σεπτεμβρίου εκδόθηκε αρνητική απόφαση επί του αιτήματος ασύλου άλλου ένα από τους οκτώ στρατιωτικούς, για την οποία έχει ασκηθεί προσφυγή για εξέταση στη δευτεροβάθμια αρμόδια επιτροπή. Εκκρεμεί να εκδοθεί απόφαση σε πρώτο βαθμό για έναν ακόμα Τούρκο στρατιωτικό.

Οι οκτώ στρατιωτικοί με κοινή τους δήλωση κάνουν λόγο για αποφάσεις της Υπηρεσίας Ασύλου, που «δεν έχουν ληφθεί βάσει των επιταγών του διεθνούς και κοινοτικού δικαίου, αλλά καθοδηγήθηκαν από διμερείς πολιτικές ενέργειες». «Ήρθαμε στην Ελλάδα για να γλιτώσουμε τις ζωές μας και δεν επιθυμούμε να γίνουμε εργαλεία εξωτερικής πολιτικής και διμερών συμφωνιών», σημειώνουν στη δήλωσή τους. 

Προσθέτουν δε, ότι «δεν έχουμε κατονομαστεί ως “τρομοκράτες” ούτε καν στη χώρα μας, εν τούτοις θεωρούμαστε “τρομοκράτες” από μία ελληνική κρατική υπηρεσία, που μας αποκλείει από τη διεθνή προστασία». Υποστηρίζουν τέλος ότι «δεχτήκαμε πιέσεις από υπαλλήλους της Υπηρεσίας Ασύλου να απολύσουμε τη δικηγόρο μας».

Σχετικά με τις παραπάνω καταγγελίες η διευθύντρια της Υπηρεσίας Ασύλου Μαρία Σταυροπούλου, είπε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο: «Εφόσον οι αιτούντες έχουν στοιχεία για όσα επικαλούνται εναντίον της Υπηρεσίας, τους παρακαλούμε να τα καταθέσουν» και συμπληρώνει: «Όσο για το περιεχόμενο της απόφασης, έχουν δικαίωμα να ασκήσουν προσφυγή».