Τριγμούς προκαλεί στη ΔΗΜΑΡ η πρωτοβουλία των 58 για την ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς. Δεδομένης της αρνητικής στάσης του προέδρου του κόμματος Φώτη Κουβέλη, στο στόχαστρο έχουν βρεθεί στελέχη του κόμματος που συνυπέγραψαν το κείμενο. Την ίδια ώρα, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ Σπύρος Λυκούδης τάσσεται υπέρ της επίσπευσης του εγχειρήματος, αλλά χωρίς αποκλεισμούς, κάνοντας αναφορά στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ads

 
Στη συνέντευξη που παραχώρησε σήμερα, Τετάρτη, στην εφημερίδα Έθνος, ο γραμματέας της ΔΗΜΑΡ και βουλευτής Επικρατείας Σπύρος Λυκούδης τάσσεται υπέρ της συσπείρωσης των προοδευτικών δυνάμεων στις οποίες περιλαμβάνει εκτός από τη ΔΗΜΑΡ, το ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ. Σημειώνει ότι η συσπείρωση πρέπει να γίνει στη βάση ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου παραγωγής και αναδιανομής του πλούτου. Τονίζει ότι το εγχείρημα για την κεντροαριστερά πρέπει να επισπευσθεί χωρίς αποκλεισμούς, αλλά με βασικό όχημα την ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ.
 
«Πολιτικές οριοθετήσεις χρειάζονται, αποκλεισμοί όχι. Εγώ ο ίδιος τέτοια εποχή πέρυσι κατηγορήθηκα, επειδή δήλωσα ότι το ΠΑΣΟΚ είχε εγκαταλείψει τις πολιτικές και ηθικές του αξίες. Προσωπικά, επίσης, θεωρώ τον ΣΥΡΙΖΑ ένα πολυσυλλεκτικό κόμμα χωρίς σαφή πολιτική ταυτότητα, που φοβάται να πει την αλήθεια στον λαό και καταφεύγει στην ευκολία των ευχάριστων στερεοτύπων. Παρά ταύτα, το συμφέρον της χώρας και του λαού είναι συνδεδεμένο με την ανασύνταξη του προοδευτικού χώρου σε βάση προγραμματική και με τον κοινό βηματισμό του» σημειώνει χαρακτηριστικά ο Σπύρος Λυκούδης.
 
«Αν δεν είναι ώριμη σήμερα η ανασυγκρότηση του χώρου του Δημοκρατικού Σοσιαλισμού και η πολιτική του έκφραση, νομίζω πως η ενίσχυση της ΔΗΜΑΡ και η μεγαλύτερη δυνατή διεύρυνσή της είναι το ασφαλέστερο όχημα για αισιόδοξες και θετικές μελλοντικές εξελίξεις στον μεγάλο δημοκρατικό χώρο. Αν όμως ευνοούσαν οι συνθήκες και συγκροτούνταν στο επόμενο διάστημα η μεγάλη προοδευτική δημοκρατική παράταξη, θα έβλεπα ως πολιτικό σχήμα την επανάληψη της μορφής του ενιαίου Συνασπισμού του ’89. Αυτά τα έχω πει πριν από έναν μήνα στην Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Αυτόνομα δηλαδή κόμματα, κινήσεις, προσωπικότητες στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής παράταξης στη βάση συμφωνημένων προγραμματικών αρχών. Σε κάθε περίπτωση, η οργανωτική και πολιτική αυτονομία της ΔΗΜΑΡ είναι απαραίτητο και μη διαπραγματεύσιμο δεδομένο» προσθέτει μεταξύ άλλων.
 
Διαφωνίες
 
Η ανασυγκρότηση της κεντροαριστεράς βρέθηκε στο επίκεντρο της συνεδρίασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του κόμματος, την Τρίτη, η οποία συγκλήθηκε λίγες ώρες έπειτα από τη συνέντευξη του Φώτη Κουβέλη, στην οποία σχολιάζοντας την πρωτοβουλία των «58» κινήθηκε στο γνώριμο απορριπτικό μοτίβο της εκλογικής συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ.
 
Σύμφωνα με πληροφορίες στη συνεδρίαση της ΔΗΜΑΡ, η κριτική επικεντρώθηκε στα πρόσωπα των Στ.Λιβαδά και Γερ.Γεωργάτου, στους δύο που συμμετέχουν στην ΕΕ από τα συνολικά επτά στελέχη της ΔΗΜΑΡ που υπογράφουν το κείμενο -πρόσκληση για την Κεντροαριστερά. Η κριτική στηρίχθηκε στο επιχείρημα της υπονόμευσης του κόμματος. Συγκεκριμένα σημειώθηκε ότι δεν έπρεπε να υπογράψουν μέλη της ΕΕ της ΔΗΜΑΡ, όπως δεν υπέγραψαν και μέλη του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.
 
Στη συνεδρίαση ακούστηκαν και απόψεις γεφύρωσης των διαφορών με πιο χαρακτηριστική την τοποθέτηση του βουλευτή Εύβοιας Δημ. Αναγνωστάκη, ο οποίος ζήτησε να επανεξεταστεί η στάση του κόμματος, καθώς μεταξύ των προσώπων που υπογράφουν το κείμενο των «58» συγκαταλέγονται και πρόσωπα που βρίσκονται κοντά στη ΔΗΜΑΡ όπως οι Ν. Αλιβιζάτος και Ν. Χριστοδουλάκης.
 
Ο δε γραμματέας της ΔΗΜΑΡ, Σπύρος Λυκούδης, τάχθηκε υπέρ του κειμένου των «58» αλλά έψεξε τα στελέχη του κόμματος που το υπέγραψαν. Επισήμανε ότι είναι λάθος να σπεύσει η ΔΗΜΑΡ να αρνηθεί προκαταβολικά την πρόσκληση για τη δημιουργία ενός κοινού φορέα.
 
Πάντως παρά τις διαφωνίες στο τέλος εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία η εισήγηση του Φώτη Κουβέλη.

Διαβάστε αναλυτικά: Γάμος στην Κεντροαριστερά: Η νύφη το σκάσε

 
Τατσόπουλος: Δεν μπορούμε να ρίχνουμε την πρόταση των «58» στην πυρά
 
«Δεν μπορούμε να τους ρίχνουμε λάσπη, δεν μπορούμε να τους ρίχνουμε ψόφο», δήλωσε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΙ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Πέτρος Τατσόπουλος, επικρίνοντας παράλληλα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα «πυρά» που εξαπέλυσαν κατά των «58».
 
«Με αυτούς τους ανθρώπους μπορούμε να συνεργαστούμε μετά τις εκλογές, δεν μπορούμε να τους ρίχνουμε στην πυρά. Δεν μπορούμε να τους ρίχνουμε λάσπη, δεν μπορούμε να τους ρίχνουμε ψόφο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Τατσόπουλος.
 
«Ο Τσίπρας λέει πως αναζητούμε συμμάχους» και πρόσθεσε «από τη στάση που θα κρατήσουν αύριο θα κριθεί και δική μας στάση». Παρά ταύτα, ο Πέτρος Τατσόπουλος επέκρινε τους «58» για την «απλοϊκή» αντίληψη που έχουν για το ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτηρίζοντας τον «εθνο-λαϊκιστικό και νεοκομμουνιστικό κόμμα». «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κάτι πολύ πιο πολύπλοκο και σύνθετο» συμπλήρωσε.
 
Αναφερόμενος δε σε άλλους πιθανούς συμμάχους του ΣΥΡΙΖΑ, ο Πέτρος Τατσόπουλος στάθηκε στους Ανεξάρτητους Έλληνες, σημειώνοντας πως ο ίδιος δεν είναι θετικός προς μία προσέγγιση μεταξύ των δύο παρατάξεων, καθώς οι ΑΝΕΛ είναι ένα «λαϊκίστικο κόμμα με Δεξιά καταγωγή». Εάν υπάρχει επιλογή «προφανώς θα διαλέξω την Κεντροαριστερά» αποσαφήνισε.
 
 

Ads