Μετά την Ένωση Διοικητικών Δικαστών, που τόνισε πως τα κυβερνητικά σχέδια θέτουν σε κινδυνο την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης, και η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει «ταπόλυτη αντίθεσή» με τις προτάσεις που παρουσίασε ο αντιπροέδρος της κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος περί κατάργησης της επετηρίδας των δικαστικών λειτουργών και περί διορισμού δικαστών επί θητεία, τονίζοντας πως δεν συνάδουν με το Σύνταγμα. 

Ads

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της η Ένωση Εισαγγελέων αναφέρει:

Με αφορμή πρόσφατες δηλώσεις του Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης κ. Παναγιώτη Πικραμένου, έτσι όπως δημοσιεύθηκαν στον Τύπο και αφορούν:

  • τον διαχωρισμό των δικαστικών λειτουργών σε τακτικούς και επί θητεία,
  • τη μονιμοποίηση των τακτικών δικαστικών λειτουργών σε οργανικές θέσεις μετά από δοκιμαστική υπηρεσία και αξιολόγηση και
  • την προαγωγή των δικαστικών λειτουργών κατόπιν γραπτού διαγωνισμού,

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει την απόλυτη αντίθεση της με τις ανωτέρω υπό σκέψη νομοθετικές παρεμβάσεις και τούτο διότι, δεν συνάδουν με τις διατάξεις των άρθρων 87 παρ. 1, 88 παρ. 1, 90 του Συντάγματος,  στις οποίες ρητά  προβλέπεται ισοβιότητα και όχι μονιμότητα των τακτικών δικαστικών λειτουργών και απαγορεύεται ο διορισμός ως  δικαστικών  λειτουργών άλλων προσώπων (εν προκειμένω καθηγητών ΑΕΙ ή δικηγόρων) και μάλιστα επί θητεία.

Ads

Περαιτέρω σχετικά με την αξιολόγηση των υπό διορισμό δικαστικών λειτουργών φρονούμε πως υφίσταται επαρκές νομοθετικό πλαίσιο δοκιμαστικής υπηρεσίας και αξιολόγησης  αυτών στην Εθνική Σχολή Δικαστικών λειτουργών, το οποίο ενδεχομένως να χρειάζεται τροποποιήσεις και βελτιώσεις, στις οποίες η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος είναι πρόθυμη να συμβάλλει με προτάσεις της.

Τέλος τονίζουμε ότι οι προαγωγές των δικαστικών λειτουργών, διενεργούνται σύμφωνα με το άρθρο 90 του Συντάγματος, ήτοι με αποφάσεις των Ανώτατων Δικαστικών Συμβουλίων, τα οποία πέραν της επετηρίδας λαμβάνουν υπόψη και άλλα στοιχεία, όπως την υπηρεσιακή απόδοση, την επιστημονική επάρκεια και το ήθος του Δικαστικού λειτουργού».

Από την πλευρά της η Ένωση Διοικητικών Δικαστών, στην ανακοίνωσή της, σημειώνει: 

«Είμαστε πάντοτε υπέρ επισταμένης και με επιστημονικώς ορθά κριτήρια (κυρίως ως προς την ποιοτική απόδοση) επιθεώρησης των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι πρέπει να κρίνονται για τους επόμενους βαθμούς με βάση το δικαιοδοτικό τους έργο και όχι με ασαφή κριτήρια, που μπορεί να οδηγήσουν σε προώθηση των αρεστών. Ο διορισμός καθηγητών ΑΕΙ και δικηγόρων ως δικαστών επί θητεία, ανεξάρτητα από τα ζητήματα συνταγματικότητας που προκύπτουν, ενέχει κινδύνους ως προς την ανεξαρτησία των τελευταίων, οι οποίοι μετά τη λήξη της θητείας τους θα επιστρέψουν στις δικηγορικές τους εργασίες.

Αντίστοιχα ζητήματα προκύπτουν και με την εισαγωγή του θεσμού του βοηθού δικαστή, δικηγόρου. Ανησυχία, άλλωστε, προκαλεί η χρήση του όρου «μόνιμοι δικαστές» (έναντι των δικαστών επί θητεία) που παραπέμπει σε αντικατάσταση της ισοβιότητας με μονιμότητα. Θεωρούμε αυτονόητη την απόρριψη από την Κυβέρνηση των εν λόγω προτάσεων και επιφυλασσόμαστε, με συλλογικές διαδικασίες, να εκφράσουμε ακόμα εντονότερα την αντίθεση των διοικητικών δικαστών σε αυτές».