Στην Β’ Ειδική Ανακρίτρια οδηγήθηκαν σήμερα, Πέμπτη, οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν την περασμένη Δευτέρα ως ύποπτοι για την αποστολή παγιδευμένων δεμάτων σε ξένες πρεσβείες στην Αθήνα. Οι δύο νεαροί κρίθηκαν προφυλακιστέοι μετά από την τυπική απολογία τους. Τους νεαρούς βαρύνουν κατηγορίες για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα.

Ads

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν μετά την τυπική απολογία που έδωσαν στην δεύτερη ειδική ανακρίτρια οι δύο νεαροί που συνελήφθησαν για την αποστολή παγιδευμένων με εκρηκτικά φακέλων σε πρεσβείες. Ο 22χρονος και ο 24χρονος, που μεταφέρθηκαν με δρακόντεια μέτρα στην Ευελπίδων, αρνήθηκαν να απολογηθούν δηλώνοντας στην ανακρίτρια ότι δεν επιθυμούν να συμμετέχουν σε αυτή την διαδικασία.

Οι δύο νεαροί κατηγορούνται για τέσσερα κακουργήματα και τέσσερα πλημμελήματα. Τα κακουργήματα αφορούν τα αδικήματα των τρομοκρατικών πράξεων από κοινού, της τρομοκρατικής οργάνωσης, της προμήθειας κατασκευής και κατοχής εκρηκτικών υλών και βομβών από κοινού και κατά συρροή και της έκρηξης από κοινού και κατά συρροή.

Ο 22χρονος που συνελήφθη για την υπόθεση των δεμάτων-βόμβες οδηγήθηκε την Τετάρτη ενώπιον του εφέτη ανακριτή για την υπόθεση της οργάνωσης «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς», καθώς σε βάρος του εκκρεμούσε σχετικό ένταλμα σύλληψης, και κρίθηκε προφυλακιστέος. Η τυπική απολογία -όπου καταγράφηκε ότι ο 22χρονος αρνήθηκε να απολογηθεί μη αναγνωρίζοντας τη διαδικασία- θα αποσταλεί από τους εφέτες στην αρμόδια εισαγγελέα εφετών Ξ. Δημητρίου για να υποβάλει συμπληρωματική πρόταση προς το Συμβούλιο Εφετών.

Ads

Ήδη έχει προηγηθεί η πρόταση της κας Δημητρίου με την οποία ζητά την παραπομπή ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων 12 από τους συνολικά 17 κατηγορούμενους για συμμετοχή στους «Πυρήνες» και την απαλλαγή των υπολοίπων πέντε για τους οποίους κρίνει ότι δεν προκύπτουν επαρκή στοιχεία.

Μετά την εισαγγελική πρόταση και για τον 22χρονο, το Συμβούλιο Εφετών αναμένεται πολύ σύντομα να αποφανθεί για την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων ώστε να κινηθούν έγκαιρα οι διαδικασίες για προσδιορισμό της εκδίκασης, καθώς το 18μηνο προφυλάκισης για κάποιους κατηγορουμένους λήγει τον προσεχή Μάρτιο.

Στην Αντιτρομοκρατική θεωρούν ως βασικούς υπόπτους για την αποστολή των παγιδευμένων δεμάτων πέντε νεαρούς που έχουν κηρύξει καταζητούμενους για συμμετοχή στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς» που εκτιμάται ότι σχεδίασαν και εκτέλεσαν μαζί με τους δύο συλληφθέντες το μπαράζ των βομβιστικών επιθέσεων. Η Ελληνική Αστυνομία έδωσε στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες και το ονοματεπώνυμο των πέντε ατόμων την Τρίτη.

«Όλα αυτά που γίνονται δεν έχουν καμία σχέση με τη διεθνή τρομοκρατία», διευκρίνισε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε μεταξύ άλλων ότι σύντομα πρέπει να υπάρξει νομοθετικό πλαίσιο που θα καλύπτει και τις διεθνείς μεταφορές εμπορευμάτων.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις αμερικανικών υπηρεσιών που επικαλείται ο Τύπος, δεν υπάρχει σύνδεση με την υπόθεση αποστολής παγιδευμένων πακέτων από την Υεμένη και ότι το πρόβλημα που προέκυψε στην Αθήνα αποτελεί μέρος της «εσωτερικής τρομοκρατίας». Σε σχετικό σύντομο ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ γίνεται απλώς αναφορά των γεγονότων και ενθαρρύνονται οι Αμερικανοί πολίτες που βρίσκονται στη χώρα μας «να λειτουργούν στις καθημερινές τους δραστηριότητες με γνώμονα την κοινή λογική και εάν ανακαλύψουν ή είναι αποδέκτες ύποπτων πακέτων, να μην επιχειρήσουν να τα ανοίξουν, αλλά να καλέσουν τον αριθμό για τα επείγοντα περιστατικά της αστυνομίας».

Σε ετοιμότητα δηλώνει η ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλείται ο Τύπος, το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης εστάλη εκτάκτως σήμα στις υπηρεσίες της ΕΛ.ΑΣ. και ζητούνταν από το προσωπικό να είναι σε επιφυλακή διότι υπήρχαν πληροφορίες πως υπάρχει ενδεχόμενο να υπάρξει τρομοκρατικό χτύπημα. Παράλληλα στους διοικητές των αστυνομικών υπηρεσιών δόθηκαν αναλυτικές οδηγίες να βρίσκονται σε ετοιμότητα εν όψει των κινητοποιήσεων που προετοιμάζονται για την επέτειο του Πολυτεχνείου και για την συμπλήρωση δύο χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.

Υποπτο δέμα στη Γλασκώβη

Η αστυνομία της Γλασκόβης «επιβεβαιώνει ότι στις 19.55 (τοπική ώρα), τα μέλη του προσωπικού ασφαλείας του αεροδρομίου της Γλασκόβης εντόπισαν την παρουσία ενός αντικειμένου, το οποίο έκριναν ότι είναι ύποπτο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο εκπρόσωπος της αστυνομίας. «Προληπτικώς ορισμένες ζώνες του αεροδρομίου εκκενώθηκαν», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της αστυνομίας.

Υπενθυμίζεται ότι η Γερμανία επιδιώκει να ληφθούν νέα μέτρα ασφαλείας από την Ένωση στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, δήλωσε στο Reuters πηγή προσκείμενη στην καγκελαρία ενώ η καγκελάριος Αγγέλα Μέρκελ δήλωσε στην εφημερίδα Passauer Neue Presse ότι στις τελευταίες περιπτώσεις, αποδείχτηκε πως λειτουργεί η συνεργασία των υπηρεσιών ασφαλείας. «Η τρομοκρατία μπορεί να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά, μόνον αν συντονιστούν οι δυνάμεις σε παγκόσμια κλίμακα», προσθέτει. Σημειώνει, επίσης, ότι με την «εξαιρετική διεθνή συνεργασία και τη δουλειά των αρχών ασφαλείας αποτράπηκαν επανειλημμένα επιθέσεις».

Διαβάστε σχετικά:

Στελέχη της BKA στην Αθήνα για τα παγιδευμένα δέματα