Σε τεταμένο κλίμα ολοκληρώθηκε η απολογία του καθ’ ομολογίαν δολοφόνου του Παύλου Φύσσα, Γιώργου Ρουπακιά στην κατάμεστη αίθουσα του Εφετείου όπου διεξάγεται η δίκη της Χρυσής Αυγής. Μετά την απολογία ο κατηγορούμενος έφυγε τρέχοντας από τη δικαστική αίθουσα ενώ οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα, όπως «Ο Παύλος ζει, τσακίστε τους ναζί».

Ads

Για πρώτη φορά, έξι χρόνια μετά από τη δολοφονία στο Κερατσίνι, ο καθ’ ομολογία δολοφόνος του 34χρονου μουσικού, μίλησε δημόσια, ενώπιον φυσικών δικαστών και ακροατηρίου για το έγκλημα στο Κερατσίνι, που έδωσε το έναυσμα για την έρευνα της Δικαιοσύνης σχετικά με την εγκληματική  δράση της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς συνελήφθη επ’ αυτοφώρω στη σκηνή του εγκλήματος, όταν ο ίδιος ο Παύλος Φύσσας τον υπέδειξε στους αστυνομικούς, λίγο πριν ξεψυχήσει μαχαιρωμένος στο πεζοδρόμιο της Παναγή Τσαλδάρη.

Η απολογία του Ρουπακιά 

Ο Γιώργος Ρουπακιάς, μιλώντας για το βράδυ της δολοφονίας, επέμεινε στον ισχυρισμό του Πατέλη ότι το μήνυμα που ενεργοποίησε το τάγμα εφόδου αφορούσε διανομή φυλλαδίων, αλλά, σε αντίθεση με τον Πατέλη, λέει ότι ξεκίνησε από την Τοπική τάγμα εφόδου με μηχανές, το οποίο εκείνος ακολούθησε. 

Ads

Υποστήριξε ότι κάποιος του είπε «έπιασαν ένα δικό μας και πάμε να τον απεγκλωβίσουμε» και ακόμη, ότι ήταν εκεί οι Κομιανός, Σταμπέλος, Δήμου, Σκάλκος. Σίγουρος δήλωσε μόνο για τον Δήμου, ενώ για τους άλλους είπε ότι το συμπεραίνει από τον σωματότυπό τους, προσθέτοντας ότι ο ίδιος αποφάσισε να τους ακολουθήσει.

Ο Γιώργος Ρουπακιάς ισχυρίστηκε πως φτάνοντας στο σημείο είδε τον Παύλο Φύσσα και 3-4 ακόμη άτομα να κινούνται απειλητικά προς το σημείο το, πριν καν ο ίδιος κατέβει από το αυτοκίνητό του. Πρόσθεσε πως με το ένα χέρι άνοιξε την πόρτα και με το άλλο έπιασε ένα πτυσσόμενο μαχαίρι που είχε μαζί του.

Ακολούθησε ο εξής διάλογος μεταξύ της προέδρου του δικαστηρίου και του Γιώργου Ρουπακιά.

  • Ρουπακιάς: Μου είπε ο Φύσσας “τι είναι ρε; Γιατί όλα αυτά;” δύο φορές.
  • Πρόεδρος: Είστε κλεισμένος σε ένα αμάξι και έρχεται κάποιος η κίνηση είναι να κατέβετε και να πάρετε το μαχαίρι; Σήμερα τι θα κάνατε;
  • Ρουπακιάς: Είχα ανοιχτά παράθυρα. Σήμερα δεν θα έπαιρνα το μαχαίρι.
  • Πρόεδρος: Γιατί δεν βάλατε μπρος να φύγετε; Όπως μπήκατε αντίθετα, να φύγετε αντίθετα. Είχατε την ευχέρεια να κινηθείτε με το αυτοκίνητό σας και αντί αυτού ανοίγετε την πόρτα και παίρνετε και το μαχαίρι;
  • Ρουπακιάς: Είχε κίνηση ο δρόμος.

Στο σημείο αυτό ο Γιώργος Ρουπακιάς ισχυρίστηκε ότι ο Φύσσας τον χτύπησε με την πρόεδρο να του απαντά ότι ο ιατροδικαστής δεν αναγράφει κάτι τέτοιο στην έκθεσή του.

Συνεχίζοντας ο Ρουπακιάς  έφτασε στο σημείο να κάνει λόγο για μία απλή ανθρωποκτονία που διογκώθηκε λόγω της εμπλοκής της Χρυσής Αυγής, ενώ υποστήριξε πως δεν είχε σκοπό να σκοτώσει τον Παύλο Φύσσα. Ισχυρίστηκε επίσης πως ο θάνατος προκλήθηκε εξαιτίας του ότι ο Φύσσας έσκυψε και το μαχαίρι τον πήρε στην καρδιά, ενώ ο ίδιο, όπως είπε, «ήθελε να τον χτυπήσει στα πόδια». Οι ισχυρισμοί αυτοί προκάλεσαν την έντονη αντίδραση της προέδρου, η οποία ανέφερε χαρακτηριστικά: «Δεν μπορείτε να λέτε αυτή τη φράση,”μια απλή ανθρωποκτονία”».

Αργότερα και μετά από μια μικρή διακοπή της δίκης ο Ρουπακιάς «πήρε πίσω» τα περί «απλής ανθρωποκτονίας», κάνοντας λόγο για ατυχή δήλωση: «Επειδή κάθισα και το σκέφτηκα έξω για αυτό το ατυχές, για την απλή ανθρωποκτονία, θέλω να πω πως το έχω μετανιώσει. Λυπάμαι ειλικρινά, μακάρι να γύριζα τον χρόνο πίσω. Ήταν μία τραγική ανθρωποκτονία…» είπε ο Γ. Ρουπακιάς ωστόσο και η εισαγγελέας της έδρας σχολίασε τη φράση αυτή.

Εισαγγελέας: «Για τη δήλωσή σας ότι είναι απλή ανθρωποκτονία δώσατε μια εξήγηση…»

Κατηγορούμενος: «Έχω κλείσει δύο σπίτια το δικό μου και το δικό του…»

Εισαγγελέας: «Για ποιο λόγο;»

Συνήγορος Ρουπακιά: «Αφήστε τον να ολοκληρώσει…»

Κατηγορούμενος: «Νιώθω μετανιωμένος. Τι να πω; Μακάρι να γύριζα τον χρόνο πίσω…»

Η πολιτική ευθύνη

Ο Γ. Ρουπακιάς επιχείρησε να προσφέρει κάλυψη σε όλους τους συγκατηγορούμενούς του, με την πρόεδρο να επισημαίνει χαρακτηριστικά «μ’ αρέσει που ενδιαφέρεστε για όλους τους άλλους κατηγορούμενους».

Αναφορικά με τον Γ. Λαγό, τόνισε πως δεν είχε σχέσεις μαζί του καθώς και ότι είχε αναφερθεί σε εκείνον μετά την προσαγωγή τους ζητώντας από τον Γ. Πατέλη να μεσολαβήσει για να του βρουν δικηγόρο.

Παράλληλα, ρωτήθηκε και για τη δήλωση του Ν. Μιχαλολιάκου ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα.

Αναπλ. Εισαγγελέας: «Ο Μιχαλολιάκος ανέλαβε πολιτική ευθύνη. Τι λέτε για αυτό;»

Κατηγορούμενος: «Αυτό που κατάλαβα, είναι όχι την ευθύνη της ανθρωποκτονίας.»

Πάρεδρος: «Τι σχέση έχει με εσάς;»

Κατηγορούμενος: «Δεν μπορώ να καταλάβω…»

Πάρεδρος: «Γιατί να αναλάβει την πολιτική ευθύνη για αυτό που διαπράξατε εσείς;»

Κατηγορούμενος: «Δεν ξέρω. Εγώ υποστηρικτής υπήρξα, ούτε στέλεχος, ούτε τίποτα. Μέχρι τον Πατέλη, πιο πάνω δεν ήξερα.»

«Το έπαιζα ηλίθιος»

Τραγική ήταν και η εξιστόρηση του Γ. Ρουπακιά των όσων έλαβαν χώρα στο Αστυνομικό Τμήμα μετά την προσαγωγή του, όταν βρέθηκε να κρατείται στον ίδιο χώρο με φίλους του Παύλου Φύσσα. Όπως περιέγραψε, κανείς τους δεν γνώριζε ο ένας τον άλλο. Μάλιστα έφτασαν στο σημείο να πιάσουν συζήτηση, ενώ ο Γ. Ρουπακιάς τους κέρασε και τσιγάρο, μέχρι που κατάλαβε ποιοι ήταν.

«Γυρίζει ο ένας και με ρώτησε “γιατί είσαι μέσα;”, “πέρναγα και με έπιασαν” απάντησα. Το έπαιζα ηλίθιος». Μου λέει τότε: “Εμάς μας συνέλαβαν γιατί χτύπησαν έναν φίλο μας” και λίγη ώρα μετά χτυπάει το τηλέφωνο και λέει ο Παύλος απεβίωσε. Λιποθύμησε εκείνη την ώρα και τον σήκωσαν. Εγώ βγήκα έξω ζητώντας να πάω στην τουαλέτα, και είπα στον αστυνομικό ότι δεν ξαναμπαίνω εκεί. “Καλά κατάλαβα” μου λέει και με πήγε στον τρίτο όροφο όπου παρέμεινα» περιέγραψε ο κατηγορούμενος.

Η ένταξη στη Χρυσή Αυγή και οι ναζιστικοί χαιρετισμοί

Ξεκινώντας την απολογία του κι αναφορικά με την ένταξή του στη Χρυσή Αυγή ο Γιώργος Ρουπακιάς είπε: «Μέσα καλοκαιριού του 2012 πήγα στην Τοπική της Νίκαιας πρώτη φορά, ήταν πάρα πολύ κοντά στο σπίτι μου, μαζί με τη σύζυγό μου. Ο πρώτος που γνώρισα ήταν ο κ. Πατέλης, δεν τον γνώριζα πριν. Δεν υπέγραψα φόρμα υποστηρικτή επειδή δεν είχα 20 ευρώ, στην αρχή πήγαινα αραιά, μετά πιο τακτικά. Βοήθαγα σε διανομές, πηγαινοέρφερνα και πράγματα από τα κεντρικά γραφεία της Μεσογείων».

Παραδέχθηκε ότι εκτελούσε χρέη ταμία, λέγοντας πως ήταν στις αρμοδιότητες του Τσακανίκα, τον οποίο αντικαθιστούσε, ενώ δήλωσε ότι είχε λάβει μέρος σε εκδηλώσεις της Χρυσής Αυγής σε Θερμοπύλες, Ίμια, Μελιγαλά και στην κατασκήνωση στη Νέδα.

Στο σημείο αυτό η πρόεδρος του δικαστηρίου παρενέβη ζητώντας περαιτέρω εξηγήσεις:

  • Πρόεδρος: Εχετε δώσει όρκο;
  • Ρουπακιάς: Ναι. Ήμασταν στη Νέδα και λέει ο Πατέλης πάμε πιο κει, με Καζαντζόγλου και Τσακανίκα, και εκφώνησαν έναν λόγο, δεν ξέρω αν ήταν όρκος, νομίζω τον εκφώνησε ο Τσακανίκας
  • Πρόεδρος: Φωτιζόταν από κάτι ο χώρος;
  • Ρουπακιάς: Υπήρχαν δύο δάδες, αλλά πιο πέρα ήταν κι άλλοι, ήταν τουριστικός χώρος. Κανονικά έπρεπε να μη γίνεται ο χαιρετισμός στο τέλος και ο Χίτλερ χαιρετάει έτσι, αλλά δεν το εκλάβαμε έτσι, ήταν αρχαίος ελληνικός ο χαιρετισμός, είναι τι νιώθεις εκείνη την ώρα
  • Πρόεδρος: Πριν πάτε στα γραφεία της Νίκαιας χαιρετούσατε έτσι;
  • Ρουπακιάς: Όχι