Κάθε μέσο ενημέρωσης που κλείνει σηματοδοτεί απώλεια για την πολυφωνία που είναι αναγκαία σε μια δημοκρατία. Στην περίπτωση του ραδιοφωνικού σταθμού του «Πρώτου Θέματος» η απώλεια είναι ιδιαίτερα μεγάλη για την κυβέρνηση αφού χάνει έναν παθιασμένο σύμμαχο στα ερτζιανά.

Ads

Σύμφωνα με το e-tetradio, «την Παρασκευή θα είναι η τελευταία, εργάσιμη, ημέρα για το ραδιοσταθμό της Νο 1 κυριακάτικης εφημερίδας που δεν κατάφερε ποτέ να κερδίσει τους ακροατές. Αν και ήταν ένα καλό ραδιόφωνο, με ενδιαφέρον. Το δεύτερο εγχείρημα του Πρώτου Θέματος στα FM, μετά τον Θέμα 98.9, λειτουργούσε από τον Νοέμβριο του 2017, αλλάζοντας πολλές φορές πρόγραμμα μέχρι σήμερα. Στις τελευταίες ακροαματικότητες  σημείωσε ένα “φτωχό” 0,9%.».

Κατά το ίδιο ρεπορτάζ, η συχνότητα 104.6 δεν ανήκει εξ ολοκλήρου στην εφημερίδα, η οποία κατέχει το 50% των μετοχών της, με το υπόλοιπο ποσοστό να ανήκει στο Action24 (25%) και τον Παναγιώτη Κωστάκη του Kiss 92.9 (25%).

Ηδη από την Τετάρτη άρχισε να κυκλοφορεί η πληροφορία (που δεν έχει διαψευστεί) ότι ο σταθμός μπορεί να περάσει στον πανίσχυρο όμιλο Μαρινάκη ο οποίος έκλεισε τον «Βήμα fm» όταν αγόρασε τον ΔΟΛ.  Κατά τις ίδιες πληροφορίες, μπορεί να μετατραπεί σε αθλητικό ή μουσικό ραδιόφωνο. Επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει και από την πλευρά του «Πρώτου Θέματος» δεν δίνονται πληροφορίες.

Ads

Οπως και να χει, είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ένας ραδιοφωνικός σταθμός στον οποίο έκανε καθημερινά εκπομπή ο Γιάννης Πρετεντέρης είχε τόσο χαμηλή απήχηση, εντελώς δυσανάλογη προς την προσπάθεια που έκαναν οι περισσότεροι παραγωγοί του να στηρίξουν την κυβέρνηση.

Το λουκέτο στον ραδιοφωνικό σταθμό «ΘΕΜΑ» θα είναι το δεύτερο σε φιλοκυβερνητικό ΜΜΕ επί πρωθυπουργίας Μητσοτάκη. Προηγήθηκε η αναστολή κυκλοφορίας της εφημερίδας «Φιλελεύθερος» που παρά τη γενναιόδωρη στήριξή της από τη λίστα Πέτσα δεν κατάφερε να επιβιώσει λόγω χαμηλής κυκλοφορίας.

Το συμπέρασμα είναι ότι η αντιΣΥΡΙΖΑ δημοσιογραφία δεν πουλάει πάντα και ότι δεν αρκεί η αφοσίωση στον Κ. Μητσοτάκη για να βρει κανείς ακροατές ή αναγνώστες.

Η κυριαρχία της κυβέρνησης στα ΜΜΕ προφανώς δεν απειλείται. Αντίθετα, είναι στέρεη και αναμφισβήτητη. Αλλά το γεγονός ότι κλείνει ένας ραδιοφωνικός σταθμός στον οποίο έκανε εκπομπή ο βουλευτής Κ. Μπογδάνος (στον ρ/σ «Παραπολιτικά» σήμερα) είναι οπωσδήποτε μια δυσάρεστη εξέλιξη για το σύστημα Μητσοτάκη που επενδύει στην επικοινωνιακή υπεροχή του.