Με τα «τύμπανα» του υγειονομικού «πολέμου» ήδη να «ηχούν» στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόσο λόγω της πίεσης από την ρελάνς της πανδημίας, όσο και από τις αναστολές εργασίας ανεμβολίαστου υγειονομικού προσωπικού, η κυβέρνηση διαμηνύει σε όλους τους τόνους ότι ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους υγειονομικούς δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί «στο ακέραιο». 

Ads

Τα κυβερνητικά μηνύματα ενισχύουν τις ανησυχίες για το πώς και από ποιους θα καλυφθούν τα χιλιάδες κενά που θα προκύψουν και τα οποία θα εντείνουν το ήδη μεγάλο πρόβλημα υποστελέχωσης στο ΕΣΥ. Να σημειωθεί ότι ήδη, αιμοκαθαιρόμενοι ασθενείς που εξυπηρετούνται στην μονάδα τεχνητού νεφρού στο νοσοκομείο του Αργοστολίου αναγκάζονται να εγκαταλείψουν την Κεφαλονιά για να βρούν αλλού μονάδες αιμοκάθαρσης, διότι το μισό νοσηλευτικό προσωπικό της μονάδας θα τεθεί σε αναστολή από 1η Σεπτεμβρίου.

Αρμόδια κυβερνητικά στελέχη, αναφέρουν πως ο σχεδιασμός προβλέπει την πρόσληψη ιδιωτών γιατρών με συμβάσεις, ώστε να καλυφθούν τα κενά, ενώ διαμηνύουν πως οι υγειονομικοί που θα μπουν σε αναστολή εργασίας δεν είναι υποχρεωτικό πως θα γυρίσουν στην ίδια θέση και με τον ίδιο μισθό. Σύμφωνα με τον Βασίλη Κοντοζαμάνη την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, θα ανοίξει η πλατφόρμα για προσλήψεις επικουρικού προσωπικού. «Θα έχουμε τα εργαλεία στο χέρι μας, θα νομοθετήσουμε σχετικά τις επόμενες ημέρες, έτσι ώστε οι διαδικασίες αυτές (συμπραξεις και συνεργασίες με ιδιώτες) να είναι πιο γρήγορες», είπε και σημείωσε χαρακτηριστικά:

Οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί έχουν προκαλέσει την αντίδραση του υγειονομικού προσωπικού και του ΣΥΡΙΖΑ που καταγγέλλει ότι η κυβέρνηση διαλύει το ΕΣΥ με πρόσχημα τον εμβολιασμό

Ads

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σημείωσε, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι όχι μόνο ο νόμος για τις αναστολές θα εφαρμοστεί, από 1η Σεπτεμβρίου, αλλά και ότι, δεν είναι βέβαιο ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, πως θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις. Παράλληλα, όπως επισήμανε θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά την αναστολή καθηκόντων για όσους υγειονομικούς δεν έχουν εμβολιαστεί θα εφαρμοστεί από 1η Σεπτεμβρίου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε πως «για το σκοπό αυτό πρέπει όλοι μας, πολιτικά κόμματα, τοπική αυτοδιοίκηση, Εκκλησία, συλλογικοί φορείς χωρίς αστερίσκους και υποσημειώσεις να ενώσουμε τη φωνή μας στη γραμμή της επιστήμης, της λογικής και του χρέους απέναντι στη θωράκιση της κανονικότητας της ζωής στη δημόσια και ιδιωτική σφαίρα. Θέλω να υπενθυμίσω ότι από μεθαύριο Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, λήγει η προθεσμία για τον εμβολιασμό των υγειονομικών στις δημόσιες και ιδιωτικές δομές. Ο νόμος που προβλέπει την αναστολή των καθηκόντων για όσους δεν έχουν κάνει τουλάχιστον μία δόση, θα εφαρμοστεί. Ο νόμος θα εφαρμοστεί στο ακέραιο. Παράλληλα θα υπάρξει επιστροφή του μισθού που έχει καταβληθεί στα τέλη Αυγούστου περί τις 10 Σεπτεμβρίου ενώ όσοι τεθούν σε αναστολή εργασίας, δεν είναι βέβαιο ακόμη κι όταν επιλέξουν να εμβολιαστούν μετά, ότι θα επιστρέψουν στις ίδιες θέσεις δεδομένου ότι ο χαρακτήρας, οι ανάγκες και η οργάνωση του ΕΣΥ, ως έναν βαθμό θα έχουν αλλάξει».

Υπογράμμισε πως «η κυβέρνηση χρειάζεται να προχωρήσει και θα προχωρήσει στην εφαρμογή των μέτρων όχι από γινάτι, όχι για να τιμωρήσει κανέναν, όχι για να βάλει κάποιον απέναντι, όχι για να δημιουργήσει εχθρούς αλλά για να προστατεύσει ολόκληρη την κοινωνία, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Το υπουργείο Υγείας έχει πάρει όλα τα μέτρα προκειμένου να αντιμετωπιστούν οποιαδήποτε προβλήματα προκύψουν από ενδεχόμενες αναστολές εργασίας ανεμβολίαστων».

Αντίστοιχα, ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Βασίλης Κοντοζαμάνης, είπε ότι «ο νόμος είναι σαφής και θα εφαρμοστεί απαρέγκλιτα μετά την 1η Σεπτεμβρίου. Προβλέπει αναστολή των καθηκόντων».

«Το μέτρο της υποχρεωτικότητας απευθύνεται σε αυτούς που είναι επιφορτισμένοι με τη φροντίδα των πλέον ευπαθών συμπολιτών μας. Η μεγάλη πλειονότητα των υγειονομικών έχει εμβολιαστεί. Θα θέλαμε η υποχρεωτικότητα να μην ήταν ποτέ θέμα συζήτησης στη χώρα μας», ανέφερε ο κ. Κοντοζαμάνης.

Είπε επίσης, ότι όσοι τεθούν σε αναστολή, αν και εφόσον εμβολιαστούν, θα επιστρέψουν στις θέσεις τους ή θα τοποθετηθούν σε άλλη θέση σύμφωνα με τις ανάγκες.

«Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους διοικητές των νοσοκομείων και θα κάνουμε ό,τι απαιτείται. Κάνουμε ύστατη έκκληση να εμβολιαστούν. Η πλατφόρμα για την πρόσληψη προσωπικού που θα καλύψει τα κενά, θα ανοίξει την 1η Σεπτεμβρίου και για λίγες ημέρες», πρόσθεσε. «Το μέτρο λαμβάνει χώρα σε μία στιγμή που η πανδημία δεν έχει τελειώσει. Πιστεύουμε ότι θα ανταποκριθεί το ΕΣΥ. Δώσαμε τη δυνατότητα στο προσωπικό μας να ξεκουραστεί, αλλά η αναστολή των αδειών γίνεται όχι μόνο λόγω του υποχρεωτικού εμβολιασμού, αλλά και λόγω της πανδημίας».

Νωρίτερα, ο υπουργός Επικρατείας, Άκης Σκέρτσος ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα ενδεχόμενο παράτασης της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στα νοσοκομεία», τονίζοντας ότι  το ζήτημα αφορά την προστασία των ίδιων των υγειονομικών και της υγείας των νοσηλευομένων.

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι «δεν θα κάνει πίσω η κυβέρνηση σε αυτό». Επεσήμανε μάλιστα ότι «προλαβαίνουν όλοι οι ανεμβολίαστοι λίγες χιλιάδες, σήμερα και αύριο να εμβολιαστούν», ενώ εξήγησε ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα με τις δουλειές τους ούτε με τη λειτουργία του ΕΣΥ.

«Δεν υπάρχει ατομικό δικαίωμα που να στρέφεται κατά της δημόσιας υγείας ή κατά της ζωής των συνανθρώπων μας. Σεβαστά τα ατομικά δικαιώματα, αλλά δεν πρέπει να θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ανθρώπων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Μητσοτάκης διαλύει το ΕΣΥ με πρόσχημα τον εμβολιασμό

«Ο κ. Μητσοτάκης ετοιμάζεται να διαλύσει το ΕΣΥ και να φέρει από την πίσω πόρτα την ιδιωτικοποίησή του με πρόσχημα τον εμβολιασμό», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

«Αφού επί 1,5 χρόνο αρνείται να στηρίξει το ΕΣΥ με προσλήψεις, τώρα το αποψιλώνει την ώρα που η παταγώδης αποτυχία του φέρνει νέο κύμα πανδημίας», σχολιάζει η αξιωματική αντιπολίτευση, τονίζοντας ότι «η αυτονόητη ανάγκη μαζικού εμβολιασμού των πολιτών και δη των υγειονομικών που έρχονται σε επαφή με ασθενείς δεν μπορεί να αποτελέσει άλλοθι διάλυσης του ΕΣΥ με αναστολή εργασίας και περικοπές μισθών εργαζομένων για να μπουν ιδιώτες».

«Ο κ. Μητσοτάκης είναι ο μόνος υπεύθυνος για ενδεχόμενη κατάρρευση του ΕΣΥ», καταλήγει.