Πλήρες ξύλωμα βασικών εργασιακών δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά τις ώρες εργασίας και τον συνδικαλισμό έρχεται να επιφέρει το νέο νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, το οποίο παρουσίασε ο Γιάννης Βρούτσης στο υπουργικό συμβούλιο της Πέμπτης.

Ads

Διαβάστε επίσης: Ζοφερή η κατάσταση στην αγορά εργασίας

Με βάση τις προβλέψεις του εν λόγω νομοσχεδίου,  πλέον οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν εργαζόμενους έως και 10 ώρες ημερησίως χωρίς πρόσθετη αμοιβή. Οι παραπάνω ώρες θα«εξοφλούνται» από την επιχείρηση με ρεπό ή ημέρες άδειες εντός του εξαμήνου. Γενικά, ο χρόνος εργασίας κάθε ημέρα θα διαμορφώνεται με ατομική, και όχι συλλογική, σύμβαση μεταξύ της εταιρείας και του μισθωτού.

Ήδη πολλοί εργατολόγοι επισημαίνουν πως με δεδομένο το περιβάλλον που έχει δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα έχει διαμορφωθεί ένα απολύτως ανασφαλές πλαίσιο για τον εργαζόμενο, αυτός θα βρίσκεται σε δυσχερή θέση, αποδεχόμενος τις αξιώσεις του εργοδότη του προκειμένου να διατηρήσει τη θέση εργασίας. 

Ads

Παράλληλα, το νομοσχέδιο προσθέτει επιχειρήσεις και εργασίες στη λίστα που επιτρέπει την εργασία την Κυριακή, ενώ σε ό,τι αφορά τις απολύσεις δίνει την ελευθερία στον εργοδότη να καταβάλει το ήμισυ του μισθού του εργαζόμενου μετά την προειδοποίηση της απόλυσης. 

Συνοπτικά σε ό,τι αφορά στο χρόνο εργασίας προβλέπεται: 

  • Την ευχέρεια του προσωπάρχη, σε υλοποίηση της ατομικής σύμβασης, να ορίζει διαφορετικό, κάθε φορά, χρόνο προσέλευσης και αποχώρησης.
  • Ημερήσια εργασία έως 10 ώρες χωρίς την καταβολή υπερωριών (ούτε προσαύξηση υπερεργασίας 25%) και επιστροφή του επιπλέον χρόνου εργασίας εντός 6μήνου με την μορφή των ρεπό ή του μειωμένου ωραρίου εργασίας.
  • Διεύρυνση της υπερεργασίας (+25% στο ωρομίσθιο), έναντι της υπερωρίας (έως +75%)

Περιορισμός σε συνδικαλιστικές δράσεις, απεργίες

Επιπλέον, επιχειρεί να ποινικοποιήσει βασικές μορφές στις συνδικαλιστικής δράσης, καθώς προβλέπει μεταξύ άλλων την απαγόρευση καταλήψεων χώρων και εισόδων σε περιπτώσεις απεργίας, η οποία καθίσταται αυτομάτως παράνομη εφόσον συμβεί κάτι τέτοιο. Παράλληλα, καθίσταται προϋπόθεση για την άσκηση συνδικαλιστικού δικαιώματος, η απογραφή στο ήδη νομοθετημένο Γενικό Μητρώο.

Τέλος, προβλέπει πως οι απεργίες θα αποφασίζονται με ηλεκτρονική ψηφοφορία, τα συνδικάτα θα αποκτήσουν ηλεκτρονικό μητρώο και θα ψηφίζουν (και) ηλεκτρονικά για την ανάδειξη των οργάνων διοίκησή τους, ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ) θα αποκτήσει επαγγελματίες Μεσολαβητές-Διαιτητές αποκλειστικής απασχόλησης.

Αχτσιόγλου: Η κυβέρνηση «καταργεί την έννοια του εργατικού δικαίου»
 
Αναφερόμενη στο νομοσχέδιο Βρούτση, η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό «Παρατηρητής» της Κομοτηνής πως «η κυβέρνηση καταργεί την έννοια του εργατικού δικαίου» με ένα «νομοσχέδιο-οδοστρωτήρα» , το οποίο «έρχεται να σαρώσει ό,τι υπάρχει και δεν υπάρχει στην αγορά εργασίας και στα συνδικαλιστικά δικαιώματα».

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τις «απλήρωτες υπερωρίες» και τις αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο στα εργατικά ωράρια, η κ. Αχτσιόγλου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Ανατρέπεται η έννοια της μισθωτής εργασίας. Ο εργαζόμενος θα παρέχει εργασία χωρίς να πληρώνεται. Οι απλήρωτες υπερωρίες θεσμοθετούνται ως μόνιμος κανόνας».

Επίσης, αναφέρθηκε και στην «ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης» που προωθεί το νομοσχέδιο Βρούτση, το οποίο συνολικά χαρακτήρισε ως «ένα σχέδιο γενικευμένης και εμμονικής επίθεσης στους εργαζομένους», σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη συγκυρία για την οικονομική επιβίωση τους.