Απειλές και επίθεση εκφοβισμού καταγγέλλει ο Τίπου Τσόουντρι, ένας από τους βασικούς μάρτυρες στην υπόθεση της Μανωλάδας. Ο μάρτυρας με καταγωγή από το Μπαγκλαντές έχει ζητήσει προστασία από τις αρχές γιατί φοβάται για την ζωή του, την ώρα που η δίκη είναι σε εξέλιξη. Υπέβαλε, δε, μήνυση στο Αστυνομικό Τμήμα Βάρδας Ηλείας. 

Ads

Συγκεκριμένα, ο Τσόουντρι καταγγέλλει πως το βράδυ της περασμένης Παρασκευής δέχτηκε επίθεση από έξι άτομα με τρία μηχανάκια έξω από την παράγκα όπου μένει στη Μανωλάδα: «Ηταν έξι άτομα με τρεις μηχανές. Μου κράταγαν τον λαιμό και με κλωτσούσαν στο σώμα. Μου έλεγαν πως δεν θέλουν να με δουν ξανά στη Μανωλάδα, φώναζαν γιατί έκανα τις καταγγελίες στο δικαστήριο κι αν με ξαναδούν στη Μανωλάδα θα με καθαρίσουν».

Το ίδιο πρωί είχε προηγηθεί, σύμφωνα με τον ίδιο, επεισόδιο στο δικαστήριο στην Πάτρα, με άτομο από την πλευρά των κατηγορουμένων να τον κλωτσά έξω από τη δικαστική αίθουσα, κάτι που ο ίδιος κατήγγειλε μέσω του δικηγόρου του στο δικαστήριο. 

Κατά την διάρκεια της δίκης που ξεκίνησε στις 6 Ιουνίου και άλλοι μετανάστες καταγγέλλουν απόπειρες δωροδοκίας, απειλές και ύβρεις.

Ads

«Είναι σκάνδαλο ότι το δικαστήριο ανέχεται να διεξάγεται δίκη υπό καθεστώς τρομοκρατίας σε βάρος των μαρτύρων», τονίζει ο συντονιστής της ΚΕΕΡΦΑ και δημοτικός σύμβουλος Αθήνας Πέτρος Κωνσταντίνου. Ο ίδιος δηλώνει πως υπάρχουν μετανάστες που χτυπήθηκαν πέρυσι και δεν μίλησαν ποτέ επειδή είχαν φοβηθεί. Η ΚΕΕΡΦΑ καλεί σε συγκέντρωση αλληλεγγύης αύριο Πέμπτη 3/7, στις 9 π.μ., στα δικαστήρια της Πάτρας.

«Η κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας έχει μετατραπεί σε βαριά σκοπούμενη βλάβη, ρίχνοντας τους κατηγορούμενους στα μαλακά», δήλωσε πρόσφατα η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μ. Κανελλοπούλου, προσθέτοντας πως «οι συνθήκες διαβίωσης και εργασίας των εργατών γης της Ν. Μανωλάδας παραμένουν το ίδιο σκληρές και απάνθρωπες, ενώ ακόμα λαμβάνουν χώρα βίαιες συμπεριφορές σε εργάτες που διεκδικούν τα δεδουλευμένα τους».