Κρίνοντας ότι υπάρχουν «ασθενείς ενδείξεις ενοχή», το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Χανίων αποφάσισε την παύση προσωρινά της ποινικής δίωξης, που είχε ασκηθεί σε βάρος 5 ατόμων (δύο Βρετανών, δύο Αμερικανών και ενός Έλληνα), οι οποίοι κατηγορούνταν για τους εμπρησμούς της εβραϊκής συναγωγής Ετς Χαγίμ στα Χανιά τον περασμένο Ιανουάριο.

Ads

Παράλληλα, διατάχθηκε και η απόλυση του 33χρονου Βρετανού που είχε προφυλακιστεί, καθώς και η άρση των περιοριστικών όρων που είχαν επιβληθεί στους άλλους 3 συλληφθέντες: της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα και της εμφάνισης ανά τακτά χρονικά διαστήματα στο Α.Τ. του τόπου κατοικίας τους που είχαν επιβληθεί στον 24χρονο Έλληνα, τον 23χρονο Βρετανό και τον 26χρονο Αμερικανό, αλλά και τις εγγυοδοσίας στους δύο τελευταίους. Ο πέμπτος κατηγορούμενος (Αμερικανός) είχε φύγει στο εξωτερικό.

Όπως αναφέρεται στο βούλευμα (364/2010) που εξέδωσε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών στις 6 Αυγούστου, ύστερα από σύμφωνη πρόταση του εισαγγελέα, από το σύνολο των στοιχείων που συγκεντρώθηκαν με την κύρια ανάκριση και συγκεκριμένα από τις ένορκες καταθέσεις των μαρτύρων, την απολογία των κατηγορουμένων και τα έγγραφα της δικογραφίας, το Συμβούλιο «κρίνει ότι προέκυψαν ορισμένες ασθενείς ενδείξεις ενοχής σε βάρος των ανωτέρω κατηγορουμένων, τόσο για το κακούργημα του εμπρησμού από κοινού και κατ’ εξακολούθηση όσο και για το συναφές πλημμέλημα της σύστασης συμμορίας, ωστόσο οι ενδείξεις αυτές δεν μπορούν να θεωρηθούν σοβαρές και επαρκείς κατά την έννοια του άρθρου 313 του ΚΠΔ ώστε να δικαιολογήσουν την παραπομπή τους στο ακροατήριο. Περαιτέρω όμως, δεν αποκλείεται η δυνατότητα να ενισχυθούν στο μέλλον οι ενδείξεις αυτές με νέα στοιχεία, ώστε να μετατραπούν σε σοβαρές και επαρκείς που να δικαιολογούν και να επιβάλουν την παραπομπή τους».

Ο συνήγορος του 33χρονου Βρετανού, ο οποίος είχε προφυλακιστεί, Τάσος Κακατσάκης, δήλωσε στην Ελευθεροτυπία ότι η ομολογία του Έλληνα, η οποία ενέπλεκε και τους υπολοίπους, ήταν πολύ αντιφατική και χαρακτήρισε το βούλευμα «πολύ αναλυτικό και πολύ εμπεριστατωμένο νομικά».

Ads

Πηγή: Ελευθεροτυπία

Διαβάστε επίσης: Διαλευκάνθηκαν οι εμπρησμοί στην Εβραϊκή Συναγωγή Χανίων

Χανιά: Μυστήριο με τις συλλήψεις για τη Συναγωγή