Στις 1.140 μονάδες βάσης έφτασε λίγο πριν τις 12:00 το spread των ελληνικών 10ετών ομολόγων έναντι των αντίστοιχων γερμανικών, σημειώνοντας νέο – τρομακτικό – ρεκόρ, την ίδια στιγμή που άνοδο σημειώνει ο γενικός δείκτης του Χρηματιστηρίου Αθηνών, μετά την απαγόρευση του short selling μετοχών. Την ώρα αυτή (15:00) το spread κινείται γύρω στις 856 μ.β., ενώ στην Ευρώπη εντείνονται οι διαβουλεύσεις για την αποδέσμευση του πακέτου στήριξης της ελληνικής οικονομίας.

Ads

Την ίδια στιγμή, τα σενάρια που κάνουν λόγο για χρεοκοπία της Ελλάδας μέσα στις επόμενες 3 εβδομάδες, έχουν πανικοβάλει τους Έλληνες που σπεύδουν στις τράπεζες προκειμένου να σηκώσουν τις καταθέσεις τους. Ωστόσο, τραπεζικοί κύκλοι και κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διαβεβαιώνουν ότι οι καταθέσεις των Ελλήνων πολιτών στις εγχώριες τράπεζες είναι απολύτως εγγυημένες.

Σε πανστρατιά για την οικονομία κάλεσε ο Γιώργος Παπανδρέου κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο. Τόνισε πως η Ελλάδα «σε ελάχιστο χρόνο πρέπει να διορθώσει πορεία ολόκληρων δεκαετιών» και επισήμανε πως είναι «εθνικό στοίχημα να αποδείξουμε όλοι μαζί ότι η Ελλάδα και μπορεί και θέλει να αλλάξει».

Στο μεταξύ, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σχεδιάζει να διαθέσει επιπλέον 10 δισ. ευρώ στην Ελλάδα ανεβάζοντας το σύνολο της βοήθειας σε 25 δισ. ευρώ, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Financial Times». Η εφημερίδα επικαλούμενη τραπεζίτες και αξιωματούχους στις ΗΠΑ αναφέρει επίσης πως η επιπλέον βοήθεια από το ΔΝΤ θα δοθεί με τη μορφή δανείου σε διάστημα 3 ετών, ωστόσο εκπρόσωπος του ΔΝΤ αρνήθηκε να σχολιάσει το δημοσίευμα.

Ads

Ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος Καν σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη γαλλική εφημερίδα «La Tribune» κάνει λόγο για «αφόρητη» κατάσταση στην Ελλάδα σε περίπτωση που αυτή δεν χρησιμοποιήσει τη δανειακή βοήθεια και προειδοποιεί τους Έλληνες πως «πρέπει να καταπιούν ένα δυσάρεστο φάρμακο», εάν θέλουν να ξεπεράσουν την κρίση που έχει πλήξει την οικονομία της χώρας. «Οι Έλληνες πρέπει να αντιληφθούν ότι η εξισορρόπηση των δημοσιονομικών προβλημάτων τους, μετά από πολλά χρόνια απρόσεκτων κινήσεων, θα είναι επώδυνη και δύσκολη. Αλλά δεν υπάρχει άλλη λύση για να βγουν από αυτή την κατάσταση», σημείωσε επίσης ο επικεφαλής του ΔΝΤ.

Ο πρόεδρος της Ε.Ε. Herman Van Rompuy, από τη μεριά του δήλωσε σήμερα πως «δεν τίθεται θέμα αναδιάρθρωσης» του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας πως οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) και ΔΝΤ για το ελληνικό ζήτημα «συνεχίζονται και βρίσκονται σε καλό δρόμο». Επίσης, ανακοίνωσε τη διενέργεια έκτακτης διάσκεψης κορυφής στις 10 Μαΐου, κατά την οποία οι ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης, θα συζητήσουν το ζήτημα της ελληνικής κρίσης.

Η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας ή κάποιας άλλης χώρας της ευρωζώνης δεν αποτελεί επιλογή, ξεκαθάρισε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τονίζοντας ότι οι συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και την ελληνική κυβέρνηση που βρίσκονται σε εξέλιξη για την οριστικοποίηση της διεθνούς βοήθειας προς την Ελλάδα σημειώνουν «ταχεία πρόοδο».

Οι ευρωπαϊκές χώρες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είναι αποφασισμένες να εγγυηθούν τη σταθερότητα της ζώνης του ευρώ, δήλωσε άλλωστε σήμερα από το Τόκιο ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος έδωσε επίσης τη διαβεβαίωση ότι «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρξει έγκαιρη ανταπόκριση στις ανάγκες της Ελλάδας».

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι δανειακές ανάγκες της Ελλάδας θα ικανοποιηθούν εγκαίρως, διαβεβαίωσε από τις Βρυξέλλες, ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου Όλι Ρεν, τονίζοντας ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης μαζί με την ΕΕ και την ΕΚΤ είναι αποφασισμένα να εγγυηθούν τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα της ευρωζώνης και δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία για τη δέσμευσή τους να στηρίξουν την Ελλάδα.

Απαιτείται απόλυτη πειθαρχία για να επιλυθεί το ελληνικό πρόβλημα δήλωσε σήμερα ο Ιβ Μερς, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), ο οποίος τόνισε πως «βρισκόμαστε σε κατάσταση κρίσης και έχουμε προτάσεις για το πώς να αντιμετωπίσουμε την κρίση»

Όσοι ποντάρουν σε χρεοκοπία της Ελλάδας, θα χάσουν τα λεφτά τους, διεμήνυσε στο μεταξύ, ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνουκαι τόνισε ότι η χθεσινή υποβάθμιση από την Standard and Poor’s δεν αντανακλά τα πραγματικά δεδομένα της ελληνικής οικονομίας. Ο υπουργός Οικονομικών επανέλαβε ότι οι διαβουλεύσεις με την Ε.Ε. και το ΔΝΤ για το 3ετές πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης αναμένεται να ολοκληρωθούν έως το τέλος της εβδομάδας.

Τα αναγκαία κεφάλαια που έχει ανάγκη η Ελλάδα θα είναι διαθέσιμα την κατάλληλη στιγμή εκτιμούν Goldman Sachs και Fitch Ratings. Σύμφωνα τον οικονομολόγο της Goldman Sachs, η τελική απόφαση της ΕΕ και του ΔΝΤ μπορεί να ανακοινωθεί το αργότερο έως και τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, Από την πλευρά του οίκου αξιολόγησης Fitch, αναλυτής τονίζει ότι οποιαδήποτε καθυστέρηση του γερμανικού μεριδίου δεν σημαίνει και καθυστέρηση του μεριδίου του ΔΝΤ.

Διαβουλεύσεις σε Γερμανία και Ιταλία για την ελληνική βοήθεια

Συνεδριάζει σήμερα η γερμανική κυβέρνηση με αντικείμενο τον συντονισμό όσον αφορά τη βοήθεια προς την Ελλάδα, ενώ ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) κ. Ζαν Κλωντ Τρισέ και ο διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) κ. Ντομινίκ Στρος Καν συνεδριάζει για το ελληνικό ζήτημα με το επιτελείο του γερμανικού υπουργείου οικονομικών. Συνέντευξη Τύπου για το μηχανισμό στήριξης θα δώσουν στις 15:30 ο Τρισέ, ο Στρος Καν και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ενώ στις 19:00 ώρα Ελλάδας αναμένεται να προβεί σε δηλώσεις για το θέμα η Γερμανίδα καγγελάριος Άνγκελα Μέρκελ.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βολφγκάνγκ Σόιμπλε, δήλωσε από τη μεριά του, ότι η Γερμανία δεν θα αφήσει την Ελλάδα να καταρρεύσει και διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση του Βερολίνου ασκεί πιέσεις για να ληφθεί γρήγορα η απόφαση για την εκταμίευση της βοήθειας προς την Ελλάδα, σε συνέντευξη που θα δημοσιευθεί αύριο στην εφημερίδα Handelsblatt.

Η Γερμανία θα έχει έτοιμη στις αρχές της επόμενης εβδομάδας τη νομοθεσία για την καταβολή του ποσού που της αναλογεί για τη στήριξη της Ελλάδας, δήλωσε σήμερα εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών. «Το νομοσχέδιο που εξασφαλίζει το δάνειο από την (κρατική τράπεζα) KfW θα υποβληθεί στο υπουργικό συμβούλιο τη Δευτέρα», σημείωσε.

Στο μεταξύ, συνάντηση με εκπροσώπους της κοινοβουλευτικής ομάδας του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος της Γερμανίας (SPD) είχε σήμερα το πρωί, στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου. Στη συνάντηση ήταν «παρών» και ο Γερμανός πρεσβευτής στην Ελλάδα, Βολφγκάνγκ Σουλτχάις, ο οποίος αμέσως μετά δήλωσε ότι η Ελλάδα έχει λάβει γενναία μέτρα για την αντιμετώπιση του προβλήματος και οι πολίτες έχουν συνειδητοποιήσει την κρισιμότητα των στιγμών

Την άποψη ότι η Ελλάδα δεν θα αποπληρώσει ποτέ την οικονομική βοήθεια που περιμένει να εκταμιεύσει υπέρ της η Γερμανία στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού μηχανισμού στήριξης προς την Αθήνα, διατύπωσε ωστόσο σήμερα ο πρόεδρος του γερμανικού Οικονομικού Ινστιτούτου «Ifo» Χανς-Βέρνερ Ζιν.

Την ίδια στιγμή, η ιταλική κυβέρνηση ετοιμάζεται να εγκρίνει το διάταγμα με το οποίο θα παρέχεται οικονομική βοήθεια προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τα όσα δημοσιεύει σήμερα η οικονομική εφημερίδα του Μιλάνου «Il Sole 24 Ore».

Επίσης, ο Πάολο Μποναγιούτι, εκπρόσωπος της κυβέρνησης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κάλεσε τη Γερμανία να προσφέρει την υποστήριξή της στην Ελλάδα γιατί «αν καίγεται το σπίτι του γείτονα, είναι προς το συμφέρον όλων να φέρουν νερό. Όχι μόνον για ανθρωπιστικούς λόγους, αλλά και για να σταματήσει μια εξάπλωση της φωτιάς στα γύρω σπίτια».

Στη Βρετανία, ο υπουργός Οικονομικών Αλιστερ Ντάρλινγκ κάλεσε σήμερα τις χώρες της ζώνης του ευρώ να συμφωνήσουν επειγόντως για την οικονομική στήριξη της Ελλάδας ώστε να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των αγορών. «Γνωρίζουν ότι οφείλουν να λύσουν αυτό το πρόβλημα. Έχουν υποσχεθεί χρήματα και πρέπει να διαθέσουν αυτά τα χρήματα το ταχύτερο δυνατόν», είπε, ενώ παρατήρησε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο «είχε απόλυτο δίκιο» που δεν εντάχθηκε στη ζώνη του ευρώ.

Αντιδράσεις προκαλεί η νέα υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας

Στο μεταξύ, η νέα υποβάθμιση των ελληνικών ομολόγων προχώρησε χθες ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor’s, έφερε την πιστολήπτική ικανότητα της χώρας μας στα ίδια επίπεδα με εκείνη του Αζερμπαϊτζάν, της Κόστα Ρίκα, της Γουατεμάλας, του Παναμά, της ΠΓΔΜ και των Φιλιππίνων.

Σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή, το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) υποστηρίζει ότι ο δισταγμός της Άνγκελα Μέρκελ να προσφέρει βοήθεια στην Αθήνα οδήγησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας σε «junk».

Η Σαντάλ Τιουζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου, αρμόδιου για θέματα εσωτερικής αγοράς, Μισέλ Μπαρνιέ, δήλωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει πλήρη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και στα μέτρα που έχει υιοθετήσει. Αναμένει από τους οίκους αξιολόγησης να λαμβάνουν υπόψη τους τα θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας, και το μηχανισμό στήριξης που έχει αποφασιστεί, καθώς επίσης να τηρούν υπεύθυνη και συνεπή στάση, ειδικά σε αυτήν τη δύσκολη και ευαίσθητη περίοδο». Τόνισε ότι η Επιτροπή έχει ήδη λάβει πρωτοβουλίες για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου για τη λειτουργία των οίκων αξιολόγησης και ότι εξακολουθεί να παρακολουθεί στενά τις συμπεριφορές των αγορών.

Την πιθανότητα μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στην Πορτογαλία απέκλεισε ο Γάλλος υπουργός Προϋπολογισμού, Φρανσουά Μπαρουάν, κρίνοντας ότι αυτό αποτελεί «ένα πολιτικό σενάριο επιστημονικής φαντασίας».

Σημειώνεται πως σε υψηλά επίπεδα κινήθηκε και χθες το spread του δεκαετούς ομολόγου, ξεπερνώντας τις 700 μονάδες βάσης και συμπαρασύροντας και τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο Αθηνών που έκλεισε με πτώση 6%. Σήμερα το Χρηματιστήριο Αθηνών σημειώνει άνοδο +2.09% (στις 15:00) μετά την απαγόρευση του short selling μετοχών. Όπως ανακοινώθηκε από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, «αφού ελήφθησαν υπόψη οι έκτακτες συνθήκες που επικρατούν στην ελληνική αγορά, αποφασίστηκε η απαγόρευση των ανοικτών πωλήσεων μετοχών εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών (short selling)». Η απαγόρευση του short selling έχει προσωρινό χαρακτήρα και θα ισχύσει μέχρι τις 28 Ιουνίου 2010.

Με απώλειες έκλεισαν χθες και τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια αλλά και η Wall Street, μετά την υποβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας και της Πορτογαλίας από την Standard and Poor’s. Σημαντική πτώση σημείωσαν και τα χρηματιστήρια της Ασίας, γράφει σήμερα το BBC, εν μέσω περαιτέρω σημείων ότι η Ελληνική κρίση εντείνεται.

Διαβάστε σχετικά:
Απ.Κακλαμάνης: «Οι ελίτ δεν θα ξεφύγουν από την έκρηξη του ηφαιστείου»
Υποβάθμιση και στο βάθος αναδιαπραγμάτευση