Αντίστροφη μέτρηση για την «μητέρα των μαχών» ή μάλλον για τις «μητέρες», δηλαδή το αυριανό Eurogroup αλλά και την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα. Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται ήδη οι διαβουλεύσεις της ελληνικής πλευράς με τους δανειστές στις Βρυξέλλες, τόσο σε επίπεδο θεσμών όσο και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο. 

Ads

Το αυριανό Eurogroup θα πραγματοποιηθεί τελικά στις 13.30 αντί για τις 16:00 (ώρα Ελλάδας), δηλαδή δυόμιση ώρες νωρίτερα. Επίσης σύμφωνα με πηγές από Φρανκφούρτη και Βρυξέλλες, τις οποίες επικαλείται το Reuters η νέα συνεδρίαση της ΕΚΤ για τη χρηματοδότηση των ελληνικών τραπεζών θα πραγματοποιηθεί στις 10.30 το πρωί της Δευτέρας. Επιπλέον πριν από τη Σύνοδο Κορυφής για το ελληνικό ζήτημα θα πραγματοποιηθεί συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι και Ντάισελμπλουμ. Τη συνάντηση συγκάλεσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Θα πραγματοποιηθεί στις 12.00. 

Ευρωπαϊκές διπλωματικές πηγές, τις οποίες επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρουν ότι οι επαφές του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, τη Γερμανίδα καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, καθώς και τους ιθύνοντες του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είναι πυκνές και συνεχείς. Παράλληλα οι επικεφαλής των εκπροσώπων της ελληνικής πλευράς και των θεσμών συνεδριάζουν προκειμένου να προετοιμάσουν το έδαφος για το αυριανό Eurogroup. 

Λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τηλεφωνικώς την νέα πρόταση της Ελλάδας στους Άγκελα Μέρκελ, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η πρόταση της Ελλάδας αφορά σε «μια αμοιβαία επωφελή συμφωνία, που θα δίνει οριστική λύση και όχι μετάθεση της αντιμετώπισης του προβλήματος». Επίσης ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι «εμείς πάμε για συμφωνία» και δήλωσε «πάντα αισιόδοξος» ότι αυτή θα επιτευχθεί. 

Ads

Η Κομισιόν φέρεται από την πλευρά της να έχει προετοιμάσει σχέδιο για την Ελλάδα με παράταση και χρηματοδότηση γέφυρα έως το Σεπτέμβρη. Πάντως κυβερνητικό στέλεχος δήλωνε ότι στη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου δεν συζητήθηκε θέμα ενδεχόμενης παράτασης.

Όλες οι εξελίξεις: