Σκληρή στάση υιοθετεί η ΝΔ για το ζήτημα του μεταναστευτικού, την ίδια ώρα που το ΛΑΟΣ εμμένει στη σκληρή γραμμή του. Η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για τους μετανάστες στη Βουλή εξελίχθηκε σε πεδίο σφοδρής αντιπαράθεσης με το ΚΚΕ και το ΣΥΡΙΖΑ να βρίσκονται στην αντίπερα όχθη.

Ads

«Εκείνοι που θα επιλέξουν να γίνουν Έλληνες πολίτες θα το κάνουν από συνειδητή επιλογή για να συνδέσουν τις τύχες τους με την Ελλάδα και να μας κάνουν περήφανους» δήλωσε από το βήμα της Βουλής ο Γιώργος Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης και το αλλά και στις προωθούμενες αλλαγές στους κανόνες για την παροχή ασύλου. Τόνισε δε ότι με το νέο νομοσχέδιο για το μεταναστευτικό θα μπει τέλος στην αδιαφάνεια που επικρατεί στην απόδοση ιθαγένειας, η οποία όπως υπογράμμισε είχε καταλήξει σε ρουσφετολογικό προνόμιο.

Σταθερός στην πρότασή του για διεξαγωγή δημοψηφίσματος για το ζήτημα παροχής ιθαγένειας στους μετανάστες δεύτερης γενιάς, εμφανίστηκε ο Γιώργος Καρατζαφέρης. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ, με πρωτοβουλία του οποίου διεξήχθη η συζήτηση, υποστήριξε πως δεν υπάρχουν νόμιμοι αλλά «νομιμοποιημένοι» μετανάστες και ζήτησε τρίμηνα διαβούλευση επί των προτάσεων της κυβέρνησης για το μεταναστευτικό. Πρότεινε αντί για νομιμοποίηση να δοθεί στους μετανάστες κάρτα μακροχρόνιας παραμονής ενώ κάλεσε ανοιχτά τον Αντώνη Σαμαρά να αποδεχτεί την πρόταση του για το δημοψήφισμα προκειμένου από κοινού να αποτρέψουν την ψήφιση του νομοσχεδίου.

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς παρότι σημείωσε «βελτιώσεις» στο νομοσχέδιο, σε σχέση με τις αρχικές εξαγγελίες της κυβέρνησης, την κατηγόρησε για πόλωση της ελληνικής κοινωνίας μέσω της οποίας πυροδοτεί την ξενοφοβία. Τόνισε επιπλέον ότι σε περιόδους κρίσης οι χώρες υποδοχής παίρνουν μέτρα προκειμένου να αποθαρρύνουν και όχι να ενθαρρύνουν την άφιξη νέων μεταναστών και εξέφρασε την εκτίμηση πως το νομοσχέδιο θα μετατρέψει την Ελλάδα σε μαγνήτη περισσότερων παράνομων μεταναστών.

Ads

Η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για το μεταναστευτικό στη Βουλή φαίνεται πως έθεσε σε δοκιμασία την υπομονή της Αλέκας Παπαρήγα. «Τεστάρισα την υπομονή μου, δυσκολευόμουν να πιστέψω ότι θα ακούγαμε τόσο ακραίες και δηλητηριώδεις απόψεις», σχολίασε η γενική γραμματέας του ΚΚΕ, ασκώντας κριτική και στον πρωθυπουργό, τον οποίο κατηγόρησε για στάση «ουδέτερου παρατηρητή».

Σφοδρή επίθεση κατά του Αντώνη Σαμαρά και του Γιώργου Καρατζαφέρη, αποδίδοντάς τους «προσπάθεια φοβικού ρατσιστικού σύνδρομου» εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ενώ ταυτόχρονα κατηγόρησε την κυβέρνηση για υπαναχώρηση.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε τον κ. Καρατζαφέρη για τα όσα περίεργα, όπως τα χαρακτήρισε, ανέφερε για ασθένειες που μεταφέρουν στην ελληνική κοινωνία οι μετανάστες, αλλά και τον κ. Σαμαρά για τα όσα ανέλυσε με περίεργο τρόπο, όπως σημείωσε, περί πολυπολιτισμικότητας.

Ταυτόχρονα κάλεσε τους δύο πολιτικούς αρχηγούς της ΝΔ και του ΛΑΟΣ να καταδικάσουν τα επεισόδια που δημιούργησε ακροδεξιά ομάδα προσπαθώντας να διαλύσουν εκδήλωση που γινόταν στην Παλαιά Βουλή για τα ανθρώπινα δικαιώματα, επειδή είχαν διαφορετικές απόψεις.

«Αναφέρομαι στους κ. Σαμαρά και κ. Καρατζαφέρη γιατί κάθε φορά που υπάρχουν επεισόδια καταγγέλλουν το ΣΥΡΙΖΑ ότι τα δημιουργεί. Θα ήθελα να καταδικάσουν αυτές τις πράξεις βίας γιατί είναι ρατσιστικές και γιατί τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων δεν μπορούν να είναι υπό την αίρεση δημοψηφίσματος», συμπλήρωσε.