Το τελευταίο «αντίο» είπαν σήμερα στο Γ Νεκροταφείο της Νίκαιας, συγγενείς, φίλοι και συναγωνιστές της Κατίνας Σηφακάκη, της ακούραστης αγωνίστριας που έφυγε από τη ζωή στις 31 Ιούλη το βράδυ, πλήρης ημερών.

Ads

Γεννημένη το 1916 στην Κρήτη, σπούδασε μαία στην Αθήνα, εξ’ ου το παρατσούκλι της «το Κατινάκι η μαμή».

Στη διάρκεια της κατοχής οργανώθηκε στο ΕΑΜ. Όργωνε τα χωριά του Ρεθύμνου ως μαία, ενώ παράλληλα στρατολογούσε κόσμο στον αγώνα. Γρήγορα στοχοποιήθηκε και βγήκε στο βουνό. Ακολούθησε η σύλληψη και η εξορία, συνολικά δέκα χρόνια.

Το Σεπτέμβρη του 2000, χιλιάδες άνθρωποι διαδηλώνουν ενάντια στη Σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Πράγα. Το αντικαπιταλιστικό κίνημα που είχε ξεκινήσει ένα χρόνο πριν από το Σιάτλ, πέρασε στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού με κεντρικό σύνθημα «Οι άνθρωποι πάνω από τα κέρδη». Μία μεγάλη αντιπροσωπεία εκατοντάδων διαδηλωτών ξεκίνησε με την «Πρωτοβουλία Πράγα 2000» και από την Ελλάδα. Ανάμεσά τους η Κατίνα. Την επόμενη χρονιά ήταν και στη διαδήλωση ενάντια στους G8 στη Γένοβα.

Ήταν πανταχού παρούσα, σε όλες τις πορείες και τις κινητοποιήσεις, όπως τον Γενάρη του 2016, στη διαδήλωση στον Έβρο για να γκρεμιστεί ο φράχτης, ενάντια στο ρατσισμό και την Ευρώπη των κλειστών συνόρων.

Ads