Το αντιφασιστικό κίνημα, τα εργατικά σωματεία, οι φοιτητικοί σύλλογοι και οι τοπικοί φορείς του Νέου Ηρακλείου, κατάφεραν να ματαιώσουν στην πράξη την πανευρωπαϊκή ναζιστική φιέστα.

Ads

Ελάχιστοι νεοναζί από την Ευρώπη που ήρθαν στην Ελλάδα μετά το κάλεσμα ελληνικών νεοναζιστικών ομάδων για το μνημόσυνο των δύο χρυσαυγιτών, πήγαν τελικά στο μνημείο στην Λεωφόρο Ηρακλείου 420, έψαλαν τον εθνικό ύμνο και έφυγαν.

«Κυριολεκτικά σαν τον κλέφτη μες στην νύχτα» όπως γράφει το δελτίο τύπου του Αντιφασιστικού Συντονισμού. Επίσης, 21 νεοναζί της οργάνωσης casa pound από την Ιταλία συνελήφθησαν στο αεροδρόμιο.

Ωστόσο, η ανιστόρητη θεωρία των δύο άκρων που προωθούν κυβέρνηση και αστυνομία, είχε σαν αποτέλεσμα προσαγωγές διαδηλωτών της αντιφασιστικής πορείας χωρίς λόγο και αιτία. Μετά την δολοφονική απόπειρα εναντίον της 16χρονης από την αστυνομία στην αντιφασιστική συναυλία, προσήγαγαν διαδηλωτές στην πορεία.

Ads

Διαβάστε: Φασιστική επίθεση στο Μοναστηράκι / Μόνο «αντικοινωνική συμπεριφορά» είδε ο Μαρινάκης στο παραλίγο κάψιμο του συρμού

«Με προσήγαγαν γιατί κρατούσα κάμερα» λέει σπουδαστής στο tvxs. «Μετά ήρθαν δυο φίλοι μου να ρωτήσουν τι γίνεται και τους προσήγαγαν και αυτούς. Μας ρώτησαν αν έχουμε άδεια φωτορεπόρτερ, είπαμε όχι και μας έβαλαν στο βαν. Εκεί μας ρώτησαν αν είμαστε Έλληνες. Στη ΓΑΔΑ μάθαμε ότι χτύπησαν ένα παιδί στο κεφάλι όταν έσκυψε να πάρει την τσάντα του».

Οι σπουδαστές είπαν ότι ανάμεσα στα 15 περίπου άτομα που προσήγαγαν, ήταν και μία γυναίκα άνω των 60 ετών.

Σύμφωνα με τον Αντιφασιστικό Συντονισμό «η αστυνομία πραγματοποίησε συλλήψεις ακόμα και σε βάρος ανθρώπων που τραυματίστηκαν από τη δολοφονική ενέδρα-και με τις πλάτες των ΜΑΤ– των φασιστών στο μοναστηράκι.»