«Η ουσία της συζήτησης στη Σύνοδο της ΕΕ είναι σήμερα που συζητάνε για την ελεγχόμενη χρεοκοπία. Το θέμα τέθηκε. Αφού βεβαίως έχουν συμφωνήσει προ χρόνων και ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης για την χρεοκοπία των λαών», υπογράμμισε η γ.γ. του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε. για τροποποίηση της Συνθήκης της Λισαβόνας με τη δημιουργία αμυντικών μηχανισμών έναντι μιας νέας οικονομικής κρίσης.

Ads

«Αυτό που συζητάνε τώρα είναι η ελεγχόμενη χρεοκοπία, τσακώνονται μεταξύ τους -και σωστά εμείς λέμε την ΕΕ «λάκο λεόντων»- για το ποιος θα πληρώσει λιγότερα ή περισσότερα. Τα γερμανικά μονοπώλια, τα ιταλικά, τα ελληνικά, τα βρετανικά, τα ισπανικά, τα πορτογαλικά; Αυτή είναι η διαμάχη τους και γι’ αυτό την πρώτη μέρα η συζήτηση αφιερώθηκε στα μέτρα που θα πάρουν», πρόσθεσε η κ. Παπαρήγα.

«Πιο αντι-κοινωνική και αντι-δημοκρατική η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά τη χθεσινή σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου», ήταν το σχόλιο του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκου Χουντή, σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό, «Στο Κόκκινο, 105.5»

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ, το μόνο που κατάλαβαν από την οικονομική κρίση είναι ότι πρέπει να ενισχυθεί η δημοσιονομική πειθαρχία, ο έλεγχος των κρατικών ελλειμμάτων, η εποπτεία των απείθαρχων χωρών και η επιβολή κυρώσεων»,δήλωσε και πρόσθεσε πως «η συζήτηση δεν έληξε χτες, αφού όλες αυτές οι αντι-δημοφιλείς πολιτικές που προτάθηκαν, για να περάσουν, πρέπει να αναθεωρηθεί η Συνθήκη της Λισσαβόνας. Πρέπει λοιπόν να κάνουν κάποιες αλλαγές στη νεοφιλελεύθερη συνθήκη, ούτως ώστε να νομιμοποιηθούν, και τυπικά, αυτά που αποφάσισαν χτες».

Ads

«Είναι προφανές ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο. Παλιότερα είχαμε τον Χίτλερ με τις βόμβες, σήμερα έχουμε την Μέρκελ με την προκλητική άσκηση οικονομικής και πολιτικής πίεσης. Πρέπει να αντισταθούμε στον περιορισμό των δικαιωμάτων που έχουμε ως χώρα στα πλαίσια της ΕΕ», ήταν το σχόλιο του εκπροσώπου του ΛΑΟΣ, Κωστή Αϊβλιώτη.