Δεν άφησαν ασχολίαστη τα κυπριακά ΜΜΕ την είδηση της υπουργοποίησης του Χρήστου Στυλιανίδη, ενώ δεν λείπουν οι αιχμές κατά του Κύπριου προέδρου, Νίκου Αναστασιάδη, για την επιλογή του να μην ανανεώσει την θητεία του στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ads

Ενδεικτικό είναι το άρθρο στο politis.com.cy με τίτλο «Χρίστος Στυλιανίδης: Λίγος για την κυβέρνηση Αναστασιάδη, κατάλληλος για τον Μητσοτάκη».

«Ο Χρίστος Στυλιανίδης, μπορεί να είχε κριθεί περίπου “ακατάλληλος” για τα μέτρα του Προέδρου Αναστασιάδη, ώστε να επαναδιοριστεί Επίτροπος στην ΕΕ, κρίθηκε όμως ως κατάλληλος για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ώστε να αναλάβει το νεοσύστατο Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, στην Ελληνική κυβέρνηση», γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης.

Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην πορεία και το έργο του Χρίστου Στυλιανίδη χαρακτηρίζοντας τον «πατέρα» του rescEU, το οποίο αναβάθμισε σημαντικά τον τομέα της πολιτικής προστασίας στην Ευρώπη, με συμμετοχή και συνέργεια όλων των κρατών μελών. Μάλιστα όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ «Είναι ίσως το σημαντικότερο εργαλείο στον τομέα της αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών (πυρκαγιές, σεισμοί, μεγάλα ατυχήματα) αλλά και υγειονομικών κινδύνων όπως η πανδημία του κορωνοϊού. Στην πραγματικότητα είναι το όργανο που θεσμοθετεί την ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και δίνει άλλη διάσταση στη διαμόρφωση της πολιτικής προστασίας στα 27 κράτη μέλη. Αξίζει να σημειωθεί ότι ήταν ένα από τα 20 μεγαλύτερα επιτεύγματα της πενταετίας της Επιτροπής υπό τον Γιούνκερ. Το rescEU δοκιμάστηκε και απέδειξε τη χρησιμότητά του σε πρόσφατες θεομηνίες σε χώρες της Ευρώπης και μόλις τον περασμένο Αύγουστο με τις πυρκαγιές στην Ελλάδα και στην Κύπρο».

Ads

Άλλα κυπριακά ΜΜΕ αναφέρονται στις ψυχρές σχέσεις Αναστασιάδη- Στυλιανίδη, ενώ κάποια υπενθυμίζουν την τοποθέτηση Κύπριων πολιτών σε κυβερνητικά πόστα στη χώρα μας.