Αντιδράσεις έχει προκαλέσει η απαίτηση του υπουργείου Υγείας να παραχωρηθούν χώροι του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών (ΕΙΚ) στο Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΕΚΚΑ). Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος η κίνηση αυτή του υπουργείου στοχεύει στην περαιτέρω συρρίκνωση της υπηρεσίας.

Ads

Πιο συγκεκριμένα, στις 24 Δεκεμβρίου, ο γενικός γραμματέας Πρόνοιας Γιώργος Κατριβάνος έστειλε έγγραφο στον πρόεδρο του ΔΣ του ΕΙΚ, με το οποίο απαιτούσε την παραχώρηση έως τις 31 Δεκέμβρη ενός ολόκληρο ορόφου στο ΕΚΚΑ. Ωστόσο, με μια μεγάλη συγκέντρωση στις 4 Γενάρη εκατοντάδων μελών η Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος στο ΕΙΚ, πέτυχε μια ακόμη παράταση του τελεσίγραφού για την παραχώρηση του ορόφου.

Το θέμα συζητήθηκε σε συνεδρίαση του ΔΣ του ΕΙΚ και αποφασίστηκε η δεύτερη αναστολή μέχρι να κριθεί οριστικά η τύχη του διεκδικούμενου ορόφου κάτι που αναμένεται να γίνει το καλοκαίρι. Μέχρι τότε θα πραγματοποιηθεί η προγραμματισμένη ανακαίνιση με κονδύλια του ΕΣΠΑ. Πάντως η ΟΜΚΕ βρίσκεται εδώ και καιρό σε αντιπαράθεση με το υπουργείο Υγείας για το θέμα. Μάλιστα, στις 2 Δεκεμβρίου πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Υγείας συλλαλητήριο από την κοινότητα των κωφών.

Σύμφωνα με την Ομοσπονδία Κωφών το τελεσίγραφο για παραχώρηση χώρων του Εθνικού Ιδρύματος Κωφών στο ΕΚΚΑ, απεστάλη εν μέσω εορτών, όχι στο Ίδρυμα αλλά απευθείας στον Πρόεδρο του ΔΣ, Α. Τζαγκαρουλάκη, ζητώντας του να προχωρήσει ο ίδιος άμεσα και με συνοπτικές διαδικασίες έως το τέλος του Δεκέμβρη στην παραχώρηση χώρων για τις ανάγκες στέγασης του ΕΚΚΑ.

Ads

Η ΟΜΚΕ επισημαίνει ότι ο πρόεδρος του ΔΣ δεν έχει τέτοιες αρμοδιότητες και ότι η εν λόγω απόφαση θα έπρεπε να ληφθεί από το ΔΣ. Σε σχετική ανακοίνωση υποστηρίζεται ότι η συγκεκριμένη επιστολή έχει εξοργίσει την Κοινότητα των Κωφών και Βαρήκοων καθώς έρχεται τη στιγμή που καταβάλλονται προσπάθειες για την αναβάθμιση των υπηρεσιών του ιδρύματος με τη δημιουργία ξενώνων για φιλοξενία παιδιών και γονέων που έρχονται από την επαρχία προκειμένου να παρακολουθήσουν το πρόγραμμα πρώιμης παρέμβασης.

«Θα περιμέναμε το Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης να έρθει αρωγός και συμπαραστάτης, κι όχι να μας φέρνει προ τετελεσμένων γεγονότων και προηλειμμένων αποφάσεων, που απαξιώνουν το χαρακτήρα και την αποστολή του Ιδρύματος, παραβιάζοντας –εκτός όλων των άλλων– και τη βούληση του διαθέτη του, Χαράλαμπου Σπηλιόπουλου, ο οποίος παραχώρησε αυτούς τους χώρους, για να ωφεληθούν οι Κωφοί, κι όχι οι όποιες και ενδεχόμενες ανάγκες ακουόντων συμπολιτών μας, οι οποίοι μάλιστα διαθέτουν και ιδιόκτητους χώρους, για να στεγάσουν τις Υπηρεσίες τους και να λειτουργήσουν» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Η ΟΜΚΕ είχε δηλώσει ρητά ότι δε θα επιτρέψει να περάσει αυτή η αδιανόητη απόφαση και ζήτησε από τον Γενικό Γραμματέα Πρόνοιας να ανακαλέσει το σχετικό έγγραφο. Προς το παρόν η παράταση δόθηκε, ωστόσο η ΟΜΚΕ προειδοποιεί ότι δεν θα καταθέσει τα όπλα. «Αν πιστεύουν ότι με διαρκείς αναβολές επίλυσης ενός ζητήματος που οι ίδιοι δημιούργησαν θα μας εξωθήσουν σε παραίτηση λόγω εξάντλησης, πλανώνται οικτρά», προαναγγέλλοντας αγώνα «ανένδοτο μέχρι τελικής δικαίωσης» δήλωσε σχετικά ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, Κ. Γαργάλης.