«Η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης κ. Γιούγκερ, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ήξερε, εδώ και χρόνια, για το δημοσιονομικό πρόβλημα της Ελλάδας και ότι έπρεπε να ληφθούν μέτρα πριν από δύο τρεις δεκαετίες, αλλά κανείς δεν μιλούσε γιατί αυτό έβλαπτε τις εξαγωγές της Γαλλίας και της Γερμανίας, δικαιώνει πλήρως τις θέσεις που, εδώ και επτά μήνες, διατυπώνω» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντώνης Σαμαράς.

Ads

Σύμφωνα με τον κ. Σαμαρά, από καιρό έχει διατυπώσει πως «Εάν θέλουμε να βρούμε ποιος φταίει για την οικονομία πρέπει να πάμε πίσω στο 1981. Αυτό που θέλει να αποφύγει το ΠΑΣΟΚ για ευνόητους λόγους. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και κυρίως η Γερμανία και η Γαλλία έπρεπε να “βάλουν πλάτη” και όχι το ΔΝΤ. Αυτή τη θέση υποστήριξα στη Σύνοδο του ΕΛΚ, αλλά δυστυχώς ήμουν μόνος. Η Κυβέρνηση, όχι μόνο ενίσχυσε την επιχειρηματολογία τους, διασύροντας τη Χώρα, για κομματικούς λόγους, αλλά ουσιαστικά απεδέχθη άνευ όρων μια επιλογή που σήμερα στραγγαλίζει την Ελλάδα και τους Έλληνες».

Απαντώντας στις δηλώσεις Σαμαρά, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να «αφήσει επιτέλους τις υπεκφυγές και τις προσπάθειες συμψηφισμών και ας αποδείξει ότι αντιλαμβάνεται, έστω και τώρα, τις συνέπειες της καταστροφικής πολιτικής της κυβέρνησης της ΝΔ, της οποίας υπήρξε επίλεκτο μέλος». Ο κ. Πεταλωτής πρόσθεσε ότι ο κ. Σαμαράς «προφανώς ακόμη δεν αντιλαμβάνεται ότι υποκατάσταση πολιτικού λόγου, οράματος, σχεδίου και πρότασης με τη θολότητα που επιχειρεί ουδόλως αποφέρει».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ σχολίασε πως «οι επικεφαλής της ΕΕ και του ΔΝΤ λένε μισή αλήθεια και μεγάλα ψέματα. Κρύβουν ότι η πολιτική ΠΑΣΟΚ, ΝΔ που οδήγησε σε λεηλασία της χώρας από το μεγάλο κεφάλαιο είχε τη στήριξη και την καθοδήγηση της ΕΕ και ότι η κρίση έπληξε όλες τις χώρες της ΕΕ. Ότι τα βάρβαρα μέτρα του μνημονίου τα είχαν αποφασισμένα και ότι οι χώρες στις οποίες εφαρμόστηκαν χρόνια πριν δεν γλίτωσαν την κρίση ενώ η θέση των εργαζομένων επιδεινώθηκε δραματικά».

Ads

«Όλοι ήξεραν […] ο κ. Καραμανλής παρουσίαζε μικρότερο έλλειμμα και έπαιζε με τα νούμερα, ο κ. Παπανδρέου έκανε τον ανήξερο για να στηρίξει έτσι την προεκλογική εξαπάτηση του ελληνικού λαού, ενώ η Γερμανία και η Γαλλία βολεύονταν αφού κέρδιζαν διπλά, τόσο από την προώθηση των εξαγωγών τους όσο και από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού προς τη χώρα μας», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΝ Πάνος Σκουρλέτης. «Οι στρεβλώσεις του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου είναι γνωστές και βαρύνουν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και τη ΝΔ που το υπηρέτησαν επί δεκαετίες. Αυτό που όμως σκόπιμα αποκρύπτεται, τόσο από τους ευρωπαίους εταίρους μας όσο και από τον νυν και τον πρώην πρωθυπουργό, είναι ότι το ελληνικό πρόβλημα αποτελεί μέρος του ευρωπαϊκού και συνδέεται άμεσα με την κρίση του παγκοσμιοποιημένου νεοφιλελεύθερου οικονομικού μοντέλου που έχει κλείσει τον κύκλο του».

«Αν έχεις τέτοιους φίλους, τι τους θέλεις τους εχθρούς…» τόνισε ο ΛΑΟΣ, υπογραμμίζοντας παράλληλα πως «οι συνυπεύθυνοι για τον εκτροχιασμό της Ελληνικής Οικονομίας Ευρωπαίοι φίλοι μας οι οποίοι μας υπερδάνειζαν, παρότι ήξεραν την οικτρά μας οικονομική κατάσταση, προκειμένου να αγοράζουμε προϊόντα τους, συνήθως οπλικά συστήματα, τώρα δήθεν μας βοηθούν με επιτόκιο 5%». Ο Πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης τόνισε πως «ο κ. Γιούνκερ με τις δηλώσεις του αυτές εξασφάλισε μία πρόσκληση για την Εξεταστική των Πραγμάτων Επιτροπή που πρόκειται να γίνει» και πρόσθεσε πως «η Εξεταστική θα πρέπει να ξεκινήσει από την περίοδο προσπάθειας της χώρας στην ΟΝΕ».