Έντονες αντιδράσεις προκάλεσε ανάρτηση του καθηγητή επιδημιολογίας, Γκίκα Μαγιορκίνη, ο οποίος επανήλθε στο ζήτημα της αύξησης του αριθμού των μαθητών, επαναλαμβάνοντας την άποψη ότι κάτι τέτοιο δεν αυξάνει τους κινδύνους μετάδοσης του ιού.

Ads

Πολλά ήταν τα αρνητικά σχόλια κάτω από την εν λόγω ανάρτηση, ενώ στη συζήτηση παρενέβη και   ο καθηγητής γενετικής στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, εκφράζοντας και αυτός την πλήρη διαφωνία του με την άποψη Μαγιορκίνη.

Συγκεκριμένα, η ανάρτηση του Γκίκα Μαγιορκίνη έχει ως εξής:

«Μετά την χθεσινή ενημέρωση στο Υπουργείο επανέρχομαι λίγο στο θέμα του μεγέθους των τάξεων επειδή φαίνεται να επικεντρώνεται εκεί η συζήτηση και να εξηγήσω γιατί δεν έχω πεισθεί ότι έχει τόση σημασία. Η απόσταση του 1.5 μέτρου είναι σημαντική για την μετάδοση με σταγονίδια και θα πρέπει να την τηρούμε όσο μπορούμε γενικά. Όπου δεν μπορούμε θα πρέπει να βρίσκουμε τρόπο να μειώσουμε την πιθανότητα μετάδοσης με την χρήση μάσκας.

Ads

Η ίδια λογική εφαρμόζεται και στα σχολεία με γενικευμένη χρήση μάσκας στις τάξεις. Οι τάξεις θα πρέπει να σημειωθεί δεν μπορούνε να θεωρούνται όπως χώροι εστίασης. Στην εστίαση υπάρχει διαρκής εναλλαγή των ατόμων που συνευρίσκονται. Οι τάξεις έχουν διαρκώς την ίδια σύνθεση και έτσι μπορούμε να τις θεωρήσουμε ως κοινωνικές “φουσκάλες” ή “φούσκες” (bubbles) οπότε η λογική στην αντιμετώπισή τους είναι αρκετά διαφορετική. Καταρχήν η όποια μετάδοση στην τάξη είναι πλήρως ιχνηλατίσιμη και μπορεί να περιοριστεί με απλό περιορισμό, ενώ στην εστίαση δημιουργεί κατα κόρον “ορφανά” κρούσματα.

Διαβάστε επίσης : Ο Άγιος Μωυσής ο Αιθίοπας και το θαύμα του Μαγιορκίνη

Ένα θέμα που συζητείται διαρκώς είναι: πόση είναι η επιβάρυνση των αποστάσεων >1.5 μέτρου στις τάξεις 25 μαθητών σε σχέση με τις τάξης 15 μαθητών;

Για να βοηθήσω λιγάκι στην εξήγηση έχω φτιάξει ένα διάγραμμα τάξης 15 μαθητών (δεξιά). Με πράσινα βελάκια δείχνω τις ανά 2 αποστάσεις του μαθητή στο πρώτο θρανίο με όλους τους μαθητές στην δίπλα σειρά (8 αποστάσεις), για λόγους ευκολίας δεν δείχνω τις υπόλοιπες με μαθητές τις ίδιας σειράς (6 αποστάσεις). Οι αποστάσεις του μαθητή αυτού είναι 14 και όλες υπερβαίνουν το 1.5 μέτρο. Το σύνολο των αποστάσεων σε αυτήν την διάταξη είναι 120.

Όπως φαίνεται και παρακάτω μία τάξη 25 μαθητών οι ανά 2 αποστάσεις είναι 325 με 13 να παραβαίνουν το όριο του 1.5 μέτρου δηλαδή μόλις το 4% όλων των πιθανών συνδυασμών. Αυτές οι “παραβάσεις” είναι μόνο σε οριζόντιο επίπεδο, και δεν επιτρέπουν την μετάδοση στον κάθετο άξονα τη τάξης.

Συνεπώς από αυτούς τους υπολογισμούς η μετατροπή της τάξης σε μέγεθος 15 ατόμων εξαλείφει το 4% των ανά 2 αποστάσεων την ώρα του μαθήματος. Συγχρόνως αυξάνει (σχεδόν διπλασιάζει) τον αριθμό των εκπαιδευτικών ωρών που θα πρέπει να καλυφθούν από εκπαιδευτικούς.

Το σενάριο λοιπόν δείχνει ότι για την πιθανότητα μετάδοσης αποκλειστικά και μόνο την ώρα της εκπαιδευτικής διαδικασίας προκειμένου να ρίξεις 4% τις κοντινές επαφές θα πρέπει να διπλασιάσεις τον χρόνο έκθεσης των εκπαιδευτικών.

Αντιλαμβάνομαι ότι η πρόθεση είναι πάντα το καλύτερο των μαθητών και των εκπαιδευτικών αλλά προσωπικά πιστεύω ότι η απάντηση δεν είναι τόσο απλή και δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι θα υπήρχε (και αν θα υπήρχε) σημαντικό κέρδος στην μείωση της μετάδοσης από 25 σε 15 όσον αφορά την μετάδοση σταγονιδίων».

Μετά την χθεσινή ενημέρωση στο Υπουργείο επανέρχομαι λίγο στο θέμα του μεγέθους των τάξεων επειδή φαίνεται να…

Posted by Gkikas Magiorkinis on Friday, August 28, 2020

Αρνητικά σχόλια από χρήστες – «Γκίκα, δε συμφωνώ με το μοντέλο σου» λέει ο Δερμιτζάκης

Πολλοί ήταν οι χρήστες που έσπευσαν να απαντήσουν στον κ. Μαγιορκίνη, εκφράζοντας της αντίθεσή τους.

«Καλημέρα. Γιατί φοράτε μάσκα στην ενημέρωση; Δεν είναι αρκετά μεγάλη η απόσταση με τους δημοσιογράφους και μεταξύ σας;», σχολίασε χαρακτηριστικά μια χρήστης του διαδικτύου.

image

«Ξέρετε όμως ? Εμάς δεν μας νοιάζει τόσο η ευκολία στην ιχνηλάτηση , όσο στο να μην νοσήσουν τα παιδιά και κατ επέκταση εμείς και το περιβάλλον μας . Που έως τώρα τηρούμε ευλαβικά τα μέτρα και τις προφυλάξεις ώστε να μην συντηρούμε την διασπορά», ανέφερε άλλη χρήστης.

image

Από την δική του πλευρά, απαντώντας ο κ. Δερμιτζάκης σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «όταν έχεις 25 άτομα σε ένα συγκεκριμένο εμβαδόν αυξάνεις την πιθανότητα κάποιος να είναι θετικός και επομένως να μεταδώσει σε κάποιο αριθμό άλλων μαθητών και μάλιστα μεγαλύτερο από το αν η τάξη έχει 15 άτομα».

Δείτε το σχόλιο Δερμιτζάκη και την απάντηση Μαγιορκίνη:

image