Μετά τη χθεσινή οδηγία προς τις Υγειονομικές Περιφέρειες της χώρας, που υπογράφει η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, για τον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων έως και 80%, φαίνεται πως τα νοσοκομεία μετατρέπονται ξανά σε «μιας νόσου».

Ads

Από τον περιορισμό εξαιρούνται μόνο «οι αυστηρώς έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία».

Το επίμαχο έγγραφο δημοσίευσε με ανάρτησή της στο facebook η βουλευτής Β’ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, η οποία αναφέρει: «Lockdown στις κλινικές των νοσοκομείων Κόβονται τα χειρουργεία! Μετάφραση: Αν δεν θες να πεθάνεις περιμένοντας το χειρουργείο, θα τα σκάσεις στους κλινικάρχες!»

ΣΥΡΙΖΑ: Γκρεμίζονται τα ψέματα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ

«Η εντολή της κ. Γκάγκα για αναστολή προγραμματισμένων χειρουργείων έως και 80% γκρεμίζει τα ψέματα περί ενίσχυσης του ΕΣΥ. Η κυβέρνηση ακόμα και τώρα προστατεύει τα υπερκέρδη των ιδιωτικών κλινικών και αρνείται να τις επιτάξει. Οι μόνιμοι εργαζόμενοι στο σύστημα υγείας είναι 2.500 λιγότεροι σε σχέση με το 2019 με αποτέλεσμα οι υγειονομικοί να βρίσκονται στο όριο της κατάρρευσης» σχολιάζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ads

Παπανικολάου: Πάρτε το πίσω τώρα

«Πάρτε το πίσω τώρα» γράφει σε ανάρτησή του ο Πάνος Παπανικολάου, νευροχειρουργός στο νοσοκομείο της Νίκαιας και γραμματέας της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας.

Και προσθέτει: «Τα “θα ισχύσει και στις ιδιωτικές κλινικές” πείτε τα αλλού, όχι σε εμάς: το προηγούμενο του Κοντοζαμάνη 2/3 ΔΕΝ τηρήθηκε στις ιδιωτικές κλινικές και το υπ. Υγείας έκανε το κορόϊδο. Είστε ύποπτοι δωροληψίας από τους ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες, κάντε μου μήνυση.

Ο εκδότης, ο δεσπότης κι ο υπουργός βρίσκουν την πίσω πόρτα προς το κλειστό χειρουργείο όπως τη βρίσκουν και προς τη ΜΕΘ με θυρωρούς καθεστωτικούς Καθηγητάς. Ο αποκλεισμός από τη ζωή με διατάγματα τύπου Γκάγκα και Κοντοζαμάνη αφορά τους κοινούς θνητούς, το 99% του πληθυσμού».

Παγώνη: Απαράδεκτο να αναβληθούν χειρουργεία λόγω πανδημίας

«Μάθαμε ότι σήμερα ετοιμάζεται το υπουργείο Υγείας να στείλει εγκύκλιο για μείωση των τακτικών χειρουργείων (…). Θα κάνουμε έκτακτο συμβούλιο ως ΕΙΝΑΠ» ανέφερε μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο Open η Ματίνα Παγώνη προσθέτοντας πως θεωρεί «απαράδεκτο να γίνει αυτό».

«Αν ετοιμάζουν το έγγραφο να φτάσει στο νοσοκομείο, τους ενημερώνουμε ότι δεν θα το δεχτούμε» συμπληρώνει.

Μάλιστα πρόσθεσε πως οι νοσοκομειακοί γιατροί θα κάνουν μεγάλη προσπάθεια τα χειρουργεία να πραγματοποιηθούν και να μην «ξαναγυρίσουμε πίσω, όπως πριν ένα χρόνο» αντιλαμβανόμενοι «την αγωνία του καθενός που είναι non covid, να θέλει να χειρουργηθεί, να λύσει το πρόβλημά του (…)».

Το πρόβλημα όπως ανέφερε είναι ότι «δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές για να διαχειριστούν τα περιστατικά, covid-19 και non covid και οι διασωληνωμένοι είναι πάρα πολλοί. Πολλά χειρουργεία θα χρειαστούν και μία εβδομάδα, δεν είναι όλα απλά».

«Δεν θα το δεχθούμε, έχουμε ξεκάθαρη θέση σε αυτό το θέμα» δηλώνοντας την επιθυμία των συναδέλφων της να βρεθούν «στη μάχη και για τους covid και για τους non covid ασθενείς». «Εμείς δείξαμε στα νοσοκομεία ποιοι είμαστε, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, αντιμετωπίσαμε πολύ δύσκολες καταστάσεις επί δύο χρόνια, με μεγάλη σοβαρότητα και υπευθυνότητα. Θα συνεχίσουμε. Ας μας αφήσουν να παίρνουμε εμείς τις αποφάσεις, τουλάχιστον για τα νοσοκομεία της πρώτης γραμμής» τονίζει.

Παράλληλα, αναγνωρίζει ότι δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές καθώς «οι διασωληνωμένοι είναι πάρα πολλοί» και κάνει έκκληση προς το υπουργείο Υγείας να σταματήσουν οι ιδιωτικές κλινικές να είναι στο απυρόβλητο και να ενταχθούν πλήρως σε εφημερίες, επείγοντα περιστατικά και διαχείριση covid-19 ασθενών.