Ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών ζήτησε από τις Βρυξέλλες να αναλάβουν τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις, μιλώντας στη Βουλή για την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση. «Ήρθε η σειρά των εταίρων μας να δώσουν στην Ελλάδα σαφή στήριξη, με σαφείς αποφάσεις και σαφή αλληλεγγύη, καθώς έκανε, με το παραπάνω, αυτό που της αναλογεί για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση», είπε.

Ads

«Η Ελλάδα είναι παρούσα και συνδιαμορφώνει τις τελικές αποφάσεις αλλά είναι καιρός και η Ε.Ε να συνειδητοποιήσει ότι έχει ιστορικές υποχρεώσεις, τις οποίες πρέπει να εκπληρώσει και που πρωτίστως αφορούν στη διαμόρφωση και την εδραίωση μιας Ευρώπη με ειρήνη και ευημερία» δήλωσε ενημερώνοντας την επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής για την εφαρμογή της συνθήκης της Λισαβόνας.

Η πρώην υπουργός Εξωτερικών της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη, υπογράμμισε ότι «δυστυχώς η έννοια της αλληλεγγύης στην ΕΕ σταματάει όταν υπάρχουν οικονομικά προβλήματα», ενώ ζήτησε από την κυβέρνηση ενεργότερη δράση.

«Η Ευρώπη πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι δεν κάνει χωρίς την Ελλάδα. Και η ΕΕ χρειάζεται να αρθρώσει το δικό της λόγο και να ξεπεράσει την αφωνία της για να αναπτυχθεί και να γίνει η ήρεμη δύναμη», τόνισε ο πρώην υπουργός Δημήτρης Αβραμόπουλος.

Ads

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, επεσήμανε ότι πρέπει η χώρα να αξιοποιήσει τις δυνατότητες που δίνει η ίδια η συνθήκη της Λισσαβώνας και το άρθρο 22, το οποίο, όπως είπε, αναφέρεται στις περιπτώσεις απειλής οικονομικής χρεοκοπίας.

Άννα Διαμαντοπούλου: «Η Ελλάδα δεν είναι με την πλάτη στον τοίχο»

«Έχουμε κάνει σαφές ότι η χώρα μας δεν πρόκειται να δανειστεί ξανά με επιτόκια τόσο μεγάλα και τόσο επιβαρυντικά για την οικονομία της Ελλάδας. Δεν είναι κανένας με την πλάτη στον τοίχο, η Ελλάδα έχει επιλογές», απάντησε η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το ενδεχόμενο προσφυγής της Ελλάδας στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Αισιόδοξος ο Κάρολος Παπούλιας για το ελληνικό σχέδιο Σταθεροποίησης

Ο Κάρολος Παπούλιας, απαντώντας μετά την τελετή υποβολής συγχαρητηρίων για την έναρξη της δεύτερης θητείας του, εξέφρασε αισιοδοξία για θετική έκβαση στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε ό,τι αφορά το ελληνικό σχέδιο Σταθεροποίησης και Ανάπτυξης, ενώ, σε ερώτηση εάν διακρίνει την πολιτική βούληση των εταίρων μας για τη δημιουργία μηχανισμού στήριξης της χώρας μας, δήλωσε: «Επειδή παρακολουθώ τον γερμανικό Τύπο, νομίζω ότι υπάρχει. Και τώρα που μιλούσα με τον υπουργό Οικονομικών (σσ. τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου), και ο (υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας) Σόιμπλε δείχνει μια τάση. Κοιτάξτε, το πρόβλημα δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό. Θα συμπαρασύρει η Ελλάδα και άλλους».

Ο κ. Παπούλιας, κληθείς να εξηγήσει τη στάση της Γερμανίας, έκανε λόγο για εσωτερικά προβλήματα του κυβερνητικού συνασπισμού, ενώ σε ερώτηση εάν η Ελλάδα θα βρει λύση στο πλαίσιο της ΕΕ ή θα προσφύγει στο ΔΝΤ, απέφυγε να απαντήσει και είπε: «Με βάζετε να πέσω στα βαθιά. Ξέρω κολύμπι, αλλά δεν θέλω να κολυμπήσω».

Γ. Πεταλωτής: «Ζητάμε πράξεις και όχι λόγια από την Ευρώπη»

Η Ελλάδα δεν θα πτωχεύσει, τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και παρέπεμψε σε χτεσινή δήλωση του υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου ότι δεν θα μπορούσαμε να ζητήσουμε οικονομική βοήθεια εάν δεν μπορούσαμε να γνωρίζουμε τους όρους με τους οποίους αυτή θα παρασχεθεί.

Σημείωσε πως η προσφυγή στο ΔΝΤ είναι μία ανοιχτή δυνατότητα αλλά η κυβέρνηση προτιμά ευρωπαϊκή λύση. Ερωτηθείς εάν υπάρχει οικονομικό αίτημα από την πλευρά της Ελλάδας, ο κ.Πεταλωτής ανέφερε ότι «οικονομικό αίτημα έχουμε όταν θα ζητήσουμε να δανειστούμε» και πως «αυτή τη στιγμή δεν έχουμε». «Εμάς μας ενδιαφέρει να σωθεί η ελληνική οικονομία και δεν μας αφορά το πολιτικό κόστος παρά μόνο το δημόσιο συμφέρον», τόνισε ο Γ. Πεταλωτής, προσθέτοντας ότι «οι εταίροι μας πρέπει να αποδείξουν πως δεν είναι απλή θεωρία η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και πρέπει να αντιληφθούν τον ρόλο τους ως Ευρωπαϊκή Ένωση».

Κληθείς να σχολιάσει «προσωπικές εκτιμήσεις», όπως είχε αναφερθεί, της υπουργού Οικονομίας Λ. Κατσέλη, η οποία χτες φέρεται να «απέδιδε 70% στις πιθανότητες η Ελλάδα να προσφύγει στο ΔΝΤ, αμέσως μόλις χρειαστεί να δανειστεί», ο Γιώργος Πεταλωτής παρέπεμψε σε ανακοίνωση που εξέδωσε το Υπουργείο της Οικονομίας.

Ειδικότερα, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι στην ανακοίνωσή της η κα Κατσέλη αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι πιστεύει στην αποφασιστικότητα στήριξης του Προγράμματος Σταθερότητας, ότι εκφράζει τη βεβαιότητά της πως θα υλοποιηθούν οι στόχοι του, ότι δεν υπάρχει καμία διάσταση στο οικονομικό επιτελείο, ότι η άποψη της κυβέρνησης είναι συλλογική, πως «εφόσον αρχίσαμε να υλοποιούμε το ΠΣΑ, η οικονομία μας βαδίζει σε πολύ καλό δρόμο», καθώς επίσης και ότι το ΔΝΤ είναι μια απλή δυνατότητα και μόνο.

Σχετικά με το αν η κα Κατσέλη απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι «όλοι οι υπουργοί απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού και γι’ αυτό ακριβώς και τις προηγούμενες μέρες έχουμε διαψεύσει με κατηγορηματικό τρόπο τα σενάρια περί ανασχηματισμού».

Α. Τσίπρας: Σκόπιμη η κινδυνολογία για χρεοκοπία

Η κινδυνολογία χρεοκοπίας ήταν σκοπίμως μεγεθυμένη, τόσο από τους μεγάλους χρηματοπιστωτικούς οίκους, όσο και από την ίδια την κυβέρνηση, επισήμανε μιλώντας στο Σκάι ο Αλέξης Τσίπρας.

Όπως εξήγησε, για την περίπτωση των χρηματοπιστωτικών οίκων ήταν προς το συμφέρον τους να διαδοθεί η φήμη περί χρεοκοπίας της χώρας, ώστε να αυξήσουν τα κέρδη τους από τα cds. Για την περίπτωση της κυβέρνησης, η κινδυνολογία λειτούργησε ως δικαιολογία, ώστε ο κ. Παπανδρέου να μην τηρήσει τις προεκλογικές του υποσχέσεις, πρόσθεσε .

Αναφερόμενος στη κρίση είπε ότι δεν τη γέννησε η χώρα μας αλλά είναι πρόβλημα της ευρωζώνης. Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ κατηγόρησε την κυβέρνηση για «αλλοπρόσαλλη τακτική», καθώς όπως είπε ο κ. Τσίπρας ενώ αρχικά έλεγε ότι δε χρειάζεται χρήματα, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο προσφυγής στο ΔΝΤ.

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε ακόμα την κυβέρνηση ότι εφαρμόζει ακραία δεξιά πολιτική, λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι ο μόνος υποστηρικτής της κυβερνητικής πολιτικής είναι ο Γιώργος Καρατζαφέρης.