Αντιδράσεις στον νομικό κόσμο προκάλεσε η γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγκου, Ισίδωρου Ντογιάκου, για την ΑΔΑΕ, στο φόντο του σκανδάλου των υποκλοπών.

Ads

Η γνωμοδότηση Ντογιάκου υποστηρίζει πως η ΑΔΑΕ δεν έχει πλέον αρμοδιότητα να διαχειρίζεται αιτήματα πολιτών, για ενημέρωση σχετικά με παρακολούθησή τους για λόγους εθνικής ασφάλεια, ή να απευθύνεται για αυτό τον λόγο σε παρόχους τηλεφωνίας.

Κοντιάδης: Αδιανόητη παρέμβαση στη συνταγματικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ

Σφοδρή επίθεση στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγκου εξαπέλυσε με ανάρτησή του στο Facebook o Ξενοφών Κοντιάδης, Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου.

Ads

Ο Καθηγητής Δημοσίου Δικαίου και Δικαίου Κοινωνικής Ασφάλειας στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου Πανεπιστημίου σημειώνει ότι η γνωμοδότησή του είναι νομικά αστήρικτη και στην ουσία πρόκειται για άλλο ένα εγχείρημα συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων.

Ο Ξενοφών Κοντιάδης σημειώνει, επίσης, ότι ο νομικός κόσμος θα αντιταχθεί σθεναρά.

Αναλυτικά η ανάρτησή του στο facebook:

«Η σημερινή γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με την οποία επιχειρεί να περιορίσει το ελεγκτικό έργο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών, είναι νομικά αστήρικτη, παρερμηνεύοντας την ισχύουσα νομοθεσία και το άρθρο 19 παρ. 2 του Συντάγματος.

Ο νομικός κόσμος θα αντιταχθεί σθεναρά στην αδιανόητη παρέμβαση του εισαγγελέα στη συνταγματικά και νομοθετικά κατοχυρωμένη αποστολή της ΑΔΑΕ, με την οποία εκδηλώθηκε άλλο ένα εγχείρημα συγκάλυψης του σκανδάλου των παρακολουθήσεων».

Γεωργακόπουλος: Φαλκίδευση της ΑΔΑΕ από τον Ντογιάκο

Εκός από τον Ξενοφώντα Κοντιάδη και ο γνωστός δικηγόρος, Βαγγέλης Γεωργακόπουλος, έκανε λόγο για «φαλκίδευση» της λειτουργίας μιας ανεξάρτητης συνταγματικά προβλεπόμενης Αρχής.

«Κατ’ αρχάς η παρεμπόδιση του ελέγχου των τρόπων, που έχει παραβιασθεί το απόρρητο των επικοινωνιών είναι αφ΄ εαυτή προβληματική. Πολύ δε περισσότερο όταν αυτή επιχειρείται με αμφίβολης συνταγματικότητας επιχειρηματολογία που στην πραγματικότητα οδηγεί στην φαλκίδευση της λειτουργίας μιας ανεξάρτητης συνταγματικά προβλεπόμενης Αρχής», ανέφερε ο δικηγόρος σε δήλωσή του για το θέμα.

Χειρδάρης: Η γνωμάτευση Ντογιάκου υποσκάπτει τις ελευθερίες των πολιτών

Ο δικηγόρος Βασίλης Χειρδάρης, ο οποίος ειδικεύεται σε θέματα σχετικά με την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), ανέφερε:

«Η παρακολούθηση των τηλεπικοινωνιών των πολιτών είναι μια κατάσταση που αποδυναμώνει τα θεμέλια της Δημοκρατίας, βασικό στοιχείο της οποίας είναι η δυνατότητα της ελεύθερης και απρόσκοπτης ανάπτυξης της ιδιωτικής ζωής.

Η οποιαδήποτε παρακολούθηση πρέπει να είναι απολύτως αναγκαία και να συνοδεύεται από αυστηρό και προβλέψιμο νομοθετικό πλαίσιο.

Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια και το κράτος δικαίου απαιτούν την δυνατότητα αυστηρού ελέγχου της οποιασδήποτε παρέμβασης στην ιδιωτική ζωή του ατόμου απ’ όπου κι αν προέρχεται».

Στη συνέχεια, ο κ. Χειρδάρης υπογράμμισε ότι «η δυνατότητα της ΑΔΑΕ να ελέγχει αποτελεί καθήκον της πολιτείας και θεμελιώδες δικαίωμα των πολιτών».

Καταλήγοντας στη δήλωσή του, ο γνωστός δικηγόρος έκανε αναφορά στον Ισίδωρο Ντογιάκο, τονίζοντας χαρακτηριστικά:

«Η γνωμάτευση του ανώτατου Εισαγγελέως της χώρας εκτιμώ ότι ακυρώνει τον έλεγχο της ανεξαρτησίας της ΑΔΑΕ και αποδυναμώνει, ίσως άθελα, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τις ελευθερίες των πολιτών».

Θανάσης Καμπαγιάννης: Πολιτική η γνωμοδότηση

Ο Θανάσης Καμπαγιάννης, δικηγόρος και σύμβουλος στο Δ.Σ. του ΔΣΑ, σχολίασε πως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος, «αντί για Θεματοφύλακας της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης, αναδεικνύεται σε Εφιάλτη της εκτελεστικής εξουσίας».

Σχετικά με τη γνωμοδότηση, ο ίδιος υποστηρίζει πως «αποτελεί μαύρη σελίδα στην ιστορία των εισαγγελικών και δικαστικών αρχών της χώρας» και φτάνει στο συμπέρασμα πως «το περιεχόμενο της γνωμοδότησης δεν είναι νομικό, αλλά αμιγώς πολιτικό».