Μπορεί τα κρούσματα covid-19 και ο αριθμός των θυμάτων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων της χώρας, διαρκώς να αυξάνεται η κυβέρνηση ωστόσο ακόμα δε φαίνεται να λαμβάνει δράσεις στην κατεύθυνση της οχύρωσης αυτών των δομών. Περιστατικά σε γηροκομεία δυστυχώς συνεχίζουν να καταγράφονται σε όλη την Ελλάδα, με τελευταία αυτά του Αγ. Πεντελέημονα, της Καρδίτσας, αλλά και τωνΙωαννίνων. 

Ads

«Μετά την πρώτη φάση μαζικών τεστ στους εργαζόμενους των δομών, η διαδικασία ελέγχων στη λογική της πρόληψης έχει σταματήσει», ανέφερε στο Tvxs.gr ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μονάδων φροντίδας Ηλικιωμένων (Π.Ε.Μ.Φ.Η), Στέλιος Προσαλίκας. 

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του περασμένου μήνα, η κυβέρνηση, μέσω του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας Νίκου Χαρδαλιά, είχε εξαγγείλει συστηματικούς και σαρωτικούς ελέγχους στα γηροκομεία της χώρας. Ωστόσο όπως προκύπτει από τα λεγόμενα του κου. Προσαλίκα, αλλά και από τα στοιχεία και τις ημερομηνίες καταγραφής των κρουσμάτων, οι έλεγχοι εξαντλήθηκαν τις πρώτες ημέρες του Σεπτέμβρη στη λογική της επικοινωνιακής πολιτικής και της επιχείρησης εντοπισμού φορέων που είχαν επιστρέψει από διακοπές.

Κάθε πότε και ποιος θα πληρώνει για τα τεστ;

Μεταξύ άλλων κ. Προσαλίκας τόνισε στο Tvxs.gr την ανάγκη ο ΕΟΔΥ να αποσαφηνίσει τη συχνότητα στην οποία πρέπει οι εργαζόμενοι των δομών να υπόκεινται σε ελέγχους αλλά και το ποιός θα καλύπτει το σημαντικό κόστος αυτών των ελέγχων. «Στη σελίδα 7 του πρωτοκόλλου για την προστασία από τον covid-19 των κλειστών μονάδων διαμονής και των μονάδων φροντίδας ηλικιωμένων, ο ΕΟΔΥ συστήνει τον περιοδικό έλεγχο του προσωπικού. Ζητάμε λοιπόν από τον ΕΟΔΥ να ξεκαθαρίσει ποια είναι η ενδεδειγμένη περιοδικότητα σε συνθήκη έξαρσης του ιού σαν κι αυτή που βιώνουμε τώρα στην Αττική και πώς θα καλύπτεται το κόστος αυτών των περιοδικών ελέγχων». Ο πρόεδρος της Π.Ε.Μ.Φ.Η υπογράμμισε ότι «η Πολιτεία πρέπει να δεσμευτεί πάνω σε συγκεκριμένες δράσεις πρόληψης».

Ads

Δόμνα Μιχαηλίδου: Ο καθένας με τις δυνάμεις του κάνει όσα πιο πολλά τεστ μπορεί

Αρνητική απάντηση, διά της πλαγίας οδού, για λογαριασμό της κυβέρνησης έδωσε στον κο. Προσαλίκα η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κα. Δόμνα Μιχαηλίδου, εβρισκόμενη μαζί με τον πρόεδρο της ΠΕΜΦΗ σε εκπομπή του ΑΝΤ1: «Κάνουμε όσους ελέγχους μας επιτρέπουν οι δυνατότητές μας» είπε η υφυπουργός και συμπλήρωσε: «Ο καθένας με τις δυνάμεις του κάνει όσα πιο πολλά τεστ μπορεί».