Ανοιχτό το ενδεχόμενο η χώρα να οδηγηθεί στις κάλπες άφησε ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, προτείνοντας παράλληλα ανοιχτό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση ενός νέου πολιτικού σχεδίου.

Ads

Σε μία εφ’όλης της ύλης συνέντευξη στην εφημερίδα Εποχή, ο Αλέκος Φλαμπουράρης δηλώνει: «Οι εκλογές, όπως και το δημοψήφισμα, είναι μια δημοκρατική διαδικασία που είναι αναγκαία όταν υπάρχουν προβλήματα, ώστε να απαντήσει σε αυτά ο λαός. Ενδέχεται, λοιπόν, να χρειαστεί σύντομα να πάμε σε εκλογές».

«Ας μην δαιμονοποιούμε τη διαδικασία. Αυτό το έκανε πάντα η Δεξιά, για να παραμένει στην εξουσία. Η Αριστερά, όμως, έχει άλλη κουλτούρα. Είναι δυνατόν όταν υπάρχουν προβλήματα ή αναγκαστική αλλαγή προγραμματικών κατευθύνσεων ή χάσιμο εμπιστοσύνης από ένα κομμάτι, να μην πάμε σε εκλογές; Διαφορετικά πώς θα μπορεί να εφαρμοστεί η κυβερνητική πολιτική;» τονίζει.

Αναφορικά με το πρόγραμμα με το οποίο ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατέβει σε ενδεχόμενες νέες εκλογές μετά την υπογραφή της συμφωνίας με  την Ευρώπη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης σημειώνει πως είναι πρωτόγνωρη εμπειρία να έχει η Αριστερά τη διακυβέρνηση και να πρέπει να εφαρμόσει μια τέτοια συμφωνία και προτείνει «ένα ανοιχτό συνέδριο με τον κόσμο και τον κοινωνικό χώρο που συνέβαλε να φτάσει ως εδώ ο ΣΥΡΙΖΑ, τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν για να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε το νέο πολιτικό σχέδιο στις συγκεκριμένες συνθήκες». «Από τη στιγμή που θα το συνδιαμορφώσουμε, οφείλουμε και να το υπηρετήσουμε όλοι μαζί», είναι το μήνυμα του υπουργού.

Ads

Αναφερόμενος στο ρήγμα που η συμφωνία άνοιξε στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός δηλώνει: πως «για πρώτη φορά ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι κόμμα της αντιπολίτευσης, είναι κυβέρνηση. Μπορεί κάποιες αποφάσεις να πάσχουν σε ένα βαθμό από δημοκρατικές λειτουργίες και ευαισθησίες, αλλά όταν φτάνεις στη Βουλή, κατά τη γνώμη μου η άρση εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση δεν είναι νοητή. Θεωρώ πως ήταν λάθος από πλευράς των συντρόφων».

Νωρίτερα άλλωστε μιλώντας στον ΣΚΑΙ, ο κ. Φλαμπουράρης απηύθυνε κάλεσμα στους διαφωνούντες να «συνέλθουν» έστω και την τελευταία στιγμή. «Και εμένα με πίκρανε και τον πρωθυπουργό ακόμη περισσότερο, παρόλα αυτά είναι σύντροφοί μου ακόμη και τους κάνω έκκληση την τελευταία στιγμή να επανέλθουν, να συνέλθουν, να συνειδητοποιήσουμε ότι η κατάσταση είναι διαφορετική, η Αριστερά είναι στην κυβέρνηση, δεν είναι αντιπολίτευση» ανέφερε χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τον κ. Φλαμπουράρη, «οι επιλογές είναι ή φεύγεις από την κυβέρνηση ή αγωνίζεσαι μέσα σε αυτές τις συνθήκες να διευκολύνεις αυτούς που πλήττονται περισσότερο».

Η κυβέρνηση «παρά τις ρωγμές», θα προσπαθήσει να διαμορφώσει καλύτερες συνθήκες για τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα τονίζει ο υπουργός, λέγοντας: «Όπως και να έχει, η συμφωνία πρέπει να εφαρμοστεί, διαφορετικά κινδυνεύουμε να χάσουμε τα 84 δισ. ευρώ, τα οποία χρειάζονται για να αντεπεξέλθουμε στις ανάγκες που έχουμε. Ζητούμενο δεν είναι πώς θα απεγκλωβιστούμε, αλλά αν θα καταφέρουμε να φτιάξουμε ένα παράλληλο σύστημα, το οποίο θα παρέχει στην κοινωνία ανάσες».

Αναφορικά με το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης ο Αλέκος Φλαμπουράρης  αποκαλύπτει ότι σε φάση επεξεργασίας βρίσκεται νομοσχέδιο με το οποίο θα δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας εταιρειών που θα αξιοποιούν ανεκμετάλλευτα στρέμματα του δημοσίου ή της Εκκλησίας, τα οποία θα καλλιεργήσουν οι αγρότες, με τη στήριξη του κράτους στα πρώτα τους βήματα. «Αντίστοιχα θα προχωρήσουμε και σε άλλους τομείς όπως η βιομηχανία, οι κατασκευές, ο τουρισμός και άλλα. Με αυτό τον τρόπο αφενός θα αντιμετωπίσουμε την ανεργία και αφετέρου θα αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο της χώρας» δηλώνει.

«Η κυβέρνηση της Αριστεράς θα πρέπει να αναζητήσει άλλες μορφές διακυβέρνησης, ούτως ώστε να μπορέσουμε να αντεπεξέλθουμε στις υπάρχουσες δυσκολίες» δηλώνει ο κ. Φλαμπουράρης και τονίζει: «Ήρθε η ώρα όλοι μας να σκεφτούμε τη νέα κατάσταση και μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο, να αναζητήσουμε τις νέες μορφές πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικής αντιμετώπισης των προβλημάτων. Έτσι θα αποδείξουμε πως η Αριστερά, η οποία ποτέ δεν κυβέρνησε, μπορεί να το κάνει και μάλιστα με επιτυχία», καταλήγει στη συνέντευξη του ο υπουργός Επικρατείας, αρμόδιος για το Συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Διαβάστε επίσης:
Φλαμπουράρης: Οι διαφωνούντες του ΣΥΡΙΖΑ να «συνέλθουν και να επανέλθουν»