Μετά τις χθεσινές εξελίξεις σε Νέα Υόρκη και Σκόπια για το Μακεδονικό υπάρχουν, αν μη τι άλλο, τρία απολύτως σαφή πλέον δεδομένα: Το πρώτο είναι το διπλωματικά και πολιτικά αυτονόητο – ότι σε όλα τα σενάρια που βρίσκονται, επισήμως πια, στο τραπέζι για το ονοματολογικό περιλαμβάνεται η λέξη «Μακεδονία».
«Δεν μπορεί να εξαιρεθεί ο όρος Μακεδονία από τη νέα ονομασία, θα ήταν κάτι μη ρεαλιστικό» ήταν η, επίσης αυτονόητη, δήλωση του ειδικού μεσολαβητική του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς μετά την συνάντησή του με τους διαπραγματευτές των δύο χωρών Αδαμάντιο Βασιλάκη και Βάσκο Ναουμόφσκι στη Νέα Υόρκη.
Το δεύτερο δεδομένο είναι πως οι προτάσεις Νίμιτς δεν αφορούν μόνον την ονομασία, αλλά κινούνται στην κατεύθυνση της «λύσης-πακέτο»: «Κατέθεσα μια δέσμη ιδεών με βάση τι συζητούν οι δύο χώρες, και ένα βοηθητικό πλαίσιο», είπε ο Μάθιου Νίμιτς αίροντας, με βάση τις έως τώρα πληροφορίες τουλάχιστον, τις ανησυχίες της Αθήνας για ενδεχόμενη προσπάθεια παραπομπής κρίσιμων ζητημάτων που άπτονται του αλυτρωτισμού σε ξεχωριστή διαπραγμάτευση.
Το μήνυμα Στόλτενμπεργκ
Το τρίτο, και εξαιρετικά κρίσιμο στοιχείο, είναι το ξεκάθαρο μήνυμα Στόλτενμπεργκ προς τα Σκόπια ότι πρόσκληση για ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ μπορεί να υπάρξει μόνον εάν προηγουμένως επιτευχθεί αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα του ονόματος. Εχει την δική του αξία το γεγονός ότι η δήλωση αυτή του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ έγινε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της γειτονικής χώρας λίγο πριν από την άφιξη του Γιενς Στόλτενμπεργκ στα Σκόπια, και πρόκειται σαφώς για ένα μήνυμα που μετατοπίζει την πίεση στην πλευρά της πΓΔΜ.
Εάν σε όλα αυτά προσμετρηθεί και η αρνητική θέση που έσπευσε να πάρει, άμεσα και δημόσια, επί των προτάσεων Νίμιτς ο διαπραγματευτής της πΓΔΜ – προερχόμενος από τον μάλλον σκληρό άξονα της γείτονος και διορισμένος από την προηγούμενη κυβέρνηση Γκρούεφσκι – Βάσκο Ναουμόφσκι,
αρχίζει να ξεκαθαρίζει το διαπραγματευτικό τοπίο στο οποίο θα κριθεί μέσα στο επόμενο δίμηνο η υπόθεση του Μακεδονικού.
Πρόκειται για ένα τοπίο στο οποίο η θέση εκκίνησης της ελληνικής πλευράς δεν δείχνει, σε πρώτο χρόνο τουλάχιστον, αρνητική. Όλα, ωστόσο, θα κριθούν από την ουσία των προτάσεων Νίμιτς καθώς από τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις και συσχετισμούς σε Σκόπια και Αθήνα.
Διαβάστε επίσης:
- Ανοίγουν τα πρώτα χαρτιά για το Μακεδονικό
- ΠΓΔΜ: «Λύση που να μη θίγει τα εθνικά συμφέροντα», επιζητά η κυβέρνηση – Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης
Οι κινήσεις Τσίπρα και Κοτζιά
Η επίσημη ενημέρωση από τους δύο διαπραγματευτές επί των προτάσεων Νίμιτς θα είναι η θρυαλλίδα των εξελίξεων αυτών, ενώ την ίδια ώρα επιχειρείται σιωπηλά να διαμορφωθεί κι ένα πολιτικό δίχτυ ασφαλείας και προστασίας της διαδικασίας και από τις δύο πλευρές.
Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών Νίκος Κοτζιάς και Νικολά Ντιμιτρόφ σχεδιάζουν μια δεύτερη συνάντηση, ανάλογη με εκείνη της Θεσσαλονίκης, στις αρχές Φεβρουαρίου κι ενδεχομένως σε «ουδέτερο» έδαφος, ενώ μέσα στις επόμενες ώρες είναι πιθανό να αποφασιστεί και το εάν θα γίνει τελικώς ή όχι και η συνάντηση κορυφής των δύο πρωθυπουργών, Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ, την επόμενη εβδομάδα στο φόρουμ του Νταβός.
Ο ίδιος ο πρωθυπουργός χθες, στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, έδωσε κατά τις πληροφορίες «σήμα» πρωτοβουλιών προς αναζήτηση ευρύτατων κοινωνικών και πολιτικών συναινέσεων για την επίλυση του Μακεδονικού.
Σύμφωνα με κομματικές πηγές, στην συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας ετέθη και το θέμα της διαφοροποίησης Καμμένου, με κυρίαρχη πάντως την εκτίμηση πως εάν υπάρξει ευρεία πολιτική συναίνεση ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ δεν θα αποτελέσει εμπόδιο στην τελική συμφωνία. Οι πιθανότητες διαμόρφωσης μιας τέτοιας συναίνεσης εκτιμάται πως θα αρχίσουν να διαφαίνονται επίσης μέσα στα επόμενα 24ωρα, καθώς τόσο η μείζον όσο και η ελάσσων αντιπολίτευση θα κληθούν, εκ των πραγμάτων, να τοποθετηθούν.
Η ΝΔ και η θέση Σαμαρά
Από την πλευρά του Κινήματος Αλλαγής το μήνυμα που εκπεμπόταν χθες το βράδυ ήταν πως θα ζητηθεί συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας πριν ο νέος φορέας πάρει θέση, ενώ πιο σύνθετη και απρόβλεπτη εξακολουθεί να δείχνει η εικόνα στην Νέα Δημοκρατία.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης παραμένει, επί του παρόντος, οχυρωμένος πίσω από την ενδοκυβερνητική διάσταση ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, προβάλλοντας παράλληλα ως «κόκκινη γραμμή» την πλήρης υιοθέτηση της θέσης Καραμανλή στο Βουκουρέστι: Σύνθετη ονομασία erga omnes (για χρήση έναντι όλων) με γεωγραφικό προσδιορισμό. Το εάν, όμως, αυτή η θέση ερμηνεύεται με τον ίδιο τρόπο από όλες τις τάσεις εντός της ΝΔ είναι ένα σοβαρό πολιτικό ερώτημα αυτή τη στιγμή, όπως κρίσιμα ερωτήματα εγείρουν και οι πληροφορίες που φέρουν τον Αντώνη Σαμαρά όχι μόνον να διατηρεί την κάθετη άρνησή του σε οποιαδήποτε χρήση του όρου Μακεδονία αλλά και να είναι έτοιμος να την εκφράσει δημόσια…
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >