Σε Δερβενοχώρια, Μάνδρα και Λουτράκι θα δοθούν όλο το βράδυ οι σκληρότερες μάχες με τις φλόγες, από τους πυροσβέστες, τους εθελοντές και τους κατοίκους, οι οποίοι βλέπουν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να μετατρέπονται σε στάχτη και καταγγέλλουν την ανεπάρκεια του κρατικού μηχανισμού.

Ads

 

Βασικό πρόβλημα αποτελούν οι συνεχείς αναζωπυρώσεις, οι οποίες εντείνουν την αγωνία των αρχών, ενὠ τη νύχτα δεν υπάρχει συνδρομή και από τα εναέρια μέσα.

 

Από το απόγευμα της Τρίτης δίνεται σκηρή μάχη προκειμένου το πύρινο μέτωπο να μην πλησιάσει τα διυλιστήρια της Motor Oil, ενώ αρκετοί οικισμοί είναι οι οικισμοί που εκκενώθηκαν. Πάραλλη, σε εκκρεμότητα είναι και το Λιμενικό σε Ελευσίνα και Αγίους Θεοδώρους

Ads

 

Ο Δήμος Λουτρακίου κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για 6 μήνες ώστε να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της φωτιάς, αφού ήδη πολλές περιοχές θυμίζουν κρανίου τόπο με καμένη γη αλλά και σπίτια και αυτοκίνητα να έχουν μετατραπεί σε άμορφες μάζες.

Δήμαρχος Λουτρακίου: Δύσκολη η κατάσταση, έχουν καεί 32 σπίτια

Δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Λουτρακίου, Γιώργος Γκιώνης, καθώς συνεχίζεται η μάχη με τις φλόγες.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Γκιώνης ανέφερε ότι έχουν πέσει οι άνεμοι και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι με τις πρώτες πρωινές ώρες η κατάσταση θα βελτιωθεί περαιτέρω, αφού θα αρχίσουν να επιχειρούν ξανά τα εναέρια μέσα.

Μέχρι στιγμής, υπάρχουν 32 καμένα σπίτια και πέντε αποθήκες, ενώ δεν υπάρχουν πληροφορίες για την περιοχή του Αγίου Χαραλάμπους, όπως και για το Πανόραμα.

Όπως υπογράμμισε, το βασικό είναι ότι δεν έχει χαθεί ανθρώπινη ζωή.

Νωρίτερα, ο Δήμος Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης εξαιτίας της φωτιάς.

Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ισχύει από την ημερομηνία εκδήλωσης των φαινομένων και για έξι μήνες, ήτοι έως και 17 Ιανουαρίου 2024.

Λίγο πριν από τις 9:30 το βράδυ άνοιξε η παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου, από τα διόδια της Κορίνθου μέχρι τα διόδια της Ελευσίνας και στα δύο ρεύματα, ενώ στις 10 άνοιξε και η νέα Εθνική Οδός Αθηνών-Κορίνθου, στο ρεύμα προς Αθήνα.

Παράλληλα, η ΕΛ.ΑΣ. προχώρησε σε συστάσεις προς τους οδηγούς, καλώντας τους να μη μετακινούνται σε σημεία που μαίνεται η φωτιά στο Λουτράκι.

Στο μήνυμα η ΕΛ.ΑΣ. αναφέρει: «Παρακαλούνται οι οδηγοί οχημάτων στην Ιόνια οδό και στην Εθνική οδό Αντιρρίου-Ιωαννίνων, ρεύμα προς Πάτρα, καθώς και στην Παλαιά και στη Νέα (Ολύμπια οδός) Εθνική οδό Πατρών-Κορίνθου, ρεύμα προς Κόρινθο, με προορισμούς προς Κόρινθο και Αθήνα πέραν του κόμβου Επιδαύρου της Νέας Εθνικής οδού Πατρών-Αθηνών, να μην μετακινούνται προς αυτά τα σημεία, λόγω πυρκαγιάς».

 

Στα Μέγαρα η φωτιά από τη Μάνδρα

 

Ολονύχτια αναμένεται η μάχη με τις φλόγες στο νέο μέτωπο της Άνω Βλυχάδας στα Μέγαρα, της φωτιάς που ξεκίνησε από τα Δερβενοχώρια και πέρασε στη Μάνδρα.

Ο δήμαρχος Μεγαρέων, Γρηγόρης Σταμούλης, μιλώντας στην ΕΡΤ εξήγησε ότι αυτήν την ώρα υπάρχει αναζωπύρωση στο σημείο. «Παρότι η κατάσταση είχε ηρεμήσει στα βόρεια των οικισμών Άνω Βλυχάδα, Πλάτωνα και Άνω Λουτρόπυργο, τώρα κάποιες ριπές αέρα έχουν αναζωπυρώσει το μέτωπο, ιδιαίτερα προς την περιοχή της Άνω Βλυχάδας», ανέφερε αρχικά ο κ. Σταμούλης.

Και πρόσθεσε: «Αυτοί είναι οικισμοί του Δήμου οι οποίοι εγκαίρως έχουν εκκενωθεί. Έχει φτάσει στον οικισμό του Πλάτωνα, έχει μπει η πυρκαγιά μέσα στον οικισμό, έχει καταστρέψει πολλά σπίτια. Υπάρχουν επίγειες δυνάμεις, αρκετές έχουν απλωθεί σε όλο το μέτωπο, ενεργούν και προσπαθούν όσο μπορούν να την περιορίσουν».

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις κάνουν αγώνα να μην περάσουν οι φλόγες την εθνική οδό και να μην φτάσουν στον Λουτρόπυργο και τον Νεράκι, όπου υπάρχουν πολλές κατοικίες.

 

Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: Ξημερώνει δύσκολη μέρα

 

Για δύο κρίσιμα μέτωπα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Πύραρχος Βασίλειος Βαθρακογιάννης, κατά την έκτακτη ενημέρωση που πραγματοποίησε. Ειδικότερα, τα μέτωπα στην Δυτική Αττική (Μάνδρα) και στην ευρύτερη περιοχή του Λουτρακίου απασχολούν ιδιαίτερα την Πυροσβεστική, καθώς έχουν λάβει μεγάλες διαστάσεις.

Ωστόσο, όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια της νύχτας δεν θα έχουν στη διάθεσή τους τα εναέρια μέσα, αλλά οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής, οι εθελοντές και οι φορείς θα συνεχίσουν να επιχειρούν για να περιοριστούν τα μέτωπα.

Αναφορικά με την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα στον Έμπωνα της Ρόδου ο κ. Βαθρακογιάννης επισήμανε ότι είναι σε εξέλιξη και επιχειρούν 66 πυροσβέστες με 3 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 18 οχήματα ενώ από αέρος επιχείρησαν μέχρι το τελευταίο φως 3 αεροσκάφη και ένα ελικόπτερο. Συνδρομή παρέχουν επίσης υδροφόρα και μηχανήματα έργου της τοπικής αυτοδιοίκησης και όπως τόνισε, μέχρι στιγμής δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

«Ξημερώνει δύσκολη μέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βαθρακογιάννης, καθώς αναμένονται άνεμοι εντάσεως έως και 7 μποφόρ στο Αιγαίο. «Ζητούμε τη συνεργασία όλων των πολιτών. Ο καύσωνας δεν έχει χάσει τη δυναμική του και κάθε αμέλεια μπορεί να οδηγήσει σε μεγάλη καταστροφή», υπογράμμισε.

 

https://youtu.be/Ajze9NgwUwc

 

Μάχη με τη φωτιά στη Ρόδο

Συνεχίζεται μέχρι αυτή την ώρα η μάχη για την κατάσβεση της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε αργά το απόγευμα σε δασική έκταση της Ρόδου, μεταξύ των χωριών Απόλλωνα και Λάερμα.

Η μάχη της κατάσβεσης δίνεται από ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, ομάδες εθελοντών, ιδιώτες, ενώ συνδράμουν στην προσπάθεια στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Ρόδου. Νωρίτερα είχαν πραγματοποιηθεί ρίψεις νερού από πυροσβεστικά αεροπλάνα.

Η περιοχή όπου συνεχίζει να καίει η φωτιά είναι πυκνή δασική έκταση και δύσβατη, γεγονός που δυσκολεύει σημαντικά την προσπάθεια κατάσβεσης, ενώ το καλό είναι ότι έχει εξασθενήσει σημαντικά η ισχύς των ανέμων.

Οι δυνάμεις πυρόσβεσης θα μείνουν καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή και το πρωί αναμένεται να ενισχυθεί η προσπάθειά τους από τα πυροσβεστικά αεροπλάνα.

 

Φωτιές: Ανακλήθηκαν οι άδειες στο Πυροσβεστικό Σώμα

Ανακλήθηκαν οι άδειες όλου του ένστολου προσωπικού του Πυροσβεστικού Σώματος μέχρι νεωτέρας, εξαιτίας των εκτεταμένων πυρκαγιών που μαίνονται στη χώρα.

Σημειώνεται ότι -όπως αναφέρει ανακοίνωση του Πυροσβεστικού Σώματος για την επιχειρησιακή ετοιμότητα- σε γενική επιφυλακή παραμένει το προσωπικό των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών όλης της Επικράτειας, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι αυξημένες υπηρεσιακές απαιτήσεις που έχουν προκύψει λόγω του μεγάλου αριθμού πυρκαγιών καθώς και του πολύ υψηλού κινδύνου πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4).