«Έχουμε κάνει 100 μέτρα και μπροστά υπάρχει μαραθώνιος που πρέπει να βγάλουμε με σπριντ» δήλωσε ο δήμαρχος Αθηνών, Χάρης Δούκας για τo έργο ανάπλασης του Βοτανικού που περιελάμβανε και το γήπεδο του Παναθηναϊκού, κατηγορώντας έμμεσα τον Κώστα Μπακογιάννη ότι άφησε το έργο στον αέρα.

Ads

Συγκεκριμένα, ο δήμαρχος Αθηναίων επεσήμανε στο δημοτικό συμβούλιο ότι το έργο έχει σοβαρά προβλήματα τόσο στη χρηματοδότηση όσο και στις απαραίτητες διαδικασίες που έπρεπε να έχουν προηγηθεί και συγκεκριμένα σχετικά με τις εργασίες απορρύπανσης, την έκδοση των αδειών και τις συμβάσεις.

Όσον αφορά τη χρηματοδότηση, αποκάλυψε ότι ήταν στο αέρα καθώς υπήρχε μόνο μια προέγκριση. Η κατάθεση φακέλου για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2021-2025 έγινε τώρα, δύο χρόνια μετά, και αναμένεται η οριστική έγκριση από το ΥΠΕΝ.

Πράγμα που θα έκανε δύσκολο να αρχίσουν τα έργα για το γήπεδο του Παναθηναϊκού, όπως διαμήνυε ο πρώην δήμαρχος Κώστας Μπακογιάννης.

Ads

«Πρέπει να γίνει η απορρύπανση για να προχωρήσει η κοινοπραξία. Τώρα λύνεται αυτό το πρόβλημα. Για τον χώρο του γηπέδου, η προηγούμενη εργολαβία έσπρωχνε τα μπάζα πάνω στον χώρο του γηπέδου. Πρέπει να καθαριστούν τα μπάζα και μετά να γίνει η εκσκαφή. Διασφαλίσαμε τα αναγκαία κονδύλια. Περιμένουμε την υπουργική απόφαση για να κάνουμε συμπληρωματική σύμβαση. Η κοινοπραξία θα το αναλάβει κι αυτό, όπως και την κατασκευή. Σε λίγο καιρό θα αποτελέσουν κακό παρελθόν τα μπάζα. Οι εργασίες δεν είναι ούτε απλές, ούτε εύκολες», σημείωσε στο δημοτικό συμβούλιο ο Χάρης Δούκας.

Ο δήμαρχος Αθηναίων αποκάλυψε ακόμα ότι δεν υπάρχει εγκεκριμένη, αναθεωρημένη οικοδομική άδεια ενώ πρόβλημα έχει προκύψει και από το γεγονός ότι εντός του οικοπέδου υπάρχουν αρκετά κτίσματα που θα έπρεπε να έχουν κατεδαφιστεί.

Συγκεκριμένα, για τις συμβάσεις για την κατασκευή του έργου στο Βοτανικό και το γήπεδο Παναθηναϊκού, ο Χάρης Δούκας επεσήμανε ότι υπάρχουν εξασφαλισμένα 120 εκατομμύρια και τρία για την κατασκευή πεζογέφυρας, ενώ απαιτούνται συμβάσεις για το πράσινο και για έργα οδοποιίας.

Ο Κώστας Μπακογιάννης ως απάντηση υποστήριξε ότι είναι διασφαλισμένες χρηματοδοτήσεις 230 εκατ. ευρώ και ότι το έργο της ανάπλασης στον Βοτανικό είναι «ώριμο, με ισχυρό θεσμικό πλαίσιο και με επικαιροποίηση της νομοθεσίας».

Επιπλέον, τόνισε στην τοποθέτηση του ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με την απορρύπανση καθώς όπως ανέφερε «όταν φύγαμε, αφήσαμε αναλυτικό οδικό χάρτη για το τι πρέπει να κάνει αυτή η δημοτική αρχή για να εξασφαλίσει τα χρήματα. Όπως και έκανε με 3-4 μήνες καθυστέρηση».

Τέλος, για τις οικοδομικές άδειες ανέφερε ότι είναι ευθύνη του εργολάβου και ότι εκδίδεται από το ΥΠΕΝ.