Χιλιάδες μαθητές και εκπαιδευτικοί, καλούνται την ερχόμενη Δευτέρα (12/4), να κάνουν self-test, εν’όψει της δια ζώσης επαναλειτουργίας των λυκείων. Παρ’ όλα αυτά, στην ήδη υπάρχουσα αναστάτωση που έχει προκληθεί με τα συγκεκριμένα τεστ, προστίθενται και ορισμένα αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν το τι θα πρέπει να κάνουν, σε περίπτωση που το τεστ τους, δεν είναι έγκυρο.

Ads

Αναλυτικότερα, όπως επισημαίνεται και στο σχετικό βίντεο του υπουργείου Υγείας, υπάρχει η πιθανότητα το self-test, να κριθεί «μη έγκυρο». «Σε αυτή την περίπτωση το τεστ θα πρέπει να επαναληφθεί», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Δεδομένου όμως του γεγονότος πως, α) μαθητές-καθηγητές δε δικαιούνται δεύτερο self-test με τον ίδιο ΑΜΚΑ και β) δεν πρέπει να επαναχρησιμοποιηθεί η ίδια ειδική μπατονέτα, προκύπτουν εύλογα ερωτήματα, λαμβάνοντας υπόψιν πως για να μπουν στο σχολείο μαθητές και καθηγητές, πρέπει να επιδείξουν τη δήλωση του αρνητικού αποτελέσματος του self-test.

Υπενθυμίζεται πως, η διαδικασία του self-testing είναι η εξής:

Ads

Πριν κάνουμε το τεστ, φυσάμε τη μύτη μας και πλένουμε τα χέρια μας. Στη συνέχεια, βάζουμε την ειδική μπατονέτα στα ρουθούνια μας, σε βάθος 2 – 2,5 εκατοστά. Περιστρέφουμε αργά στο σημείο 4 φορές την μπατονέτα, ώστε να συλλέξει τη βλένη και ακολούθως επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία και στο άλλο ρουθούνι. Στη συνέχεια τοποθετούμε την μπατονέτα στο μπουκαλάκι με το υγρό και κάνουμε αρκετές περιστροφές. Αφού το κάνουμε, απομακρύνουμε την μπατονέτα απο το μπουκαλάκι, πιέζοντας τα τοιχώματα που έχει το μπουκαλάκι, για να αφαιρεθεί όλο το υγρό από την άκρη της μπατονέτας.

Αφού αφαιρέσουμε λοιπόν την μπατονέτα, ανακατεύουμε καλά το μπουκαλάκι με το υγρό. Στη συνέχεια, ανοίγουμε τη συσκευασία αλουμινίου που περιέχει τη δοκιμαστική ταινία και τη τοποθετούμε σε μία επιφάνεια χωρίς κλίση και ρίχνουμε 3-4 σταγόνες από το μπουκαλάκι με το υγρό στην ειδική οπή. Μετά από 15 λεπτά, αν εμφανιστούν δύο γραμμές, μια στην ένδειξη «C» και μια στην ένδειξη «T», το τεστ ειναι θετικό.

Αν είμαστε αρνητικοί, βλέπουμε μια γραμμή στην ένδειξη «C» και καμία γραμμή στην ένδειξη «Τ». Σε περίπτωση που δε δούμε καμία γραμμή στις ενδείξεις, ή μόνο μια γραμμή στην ένδειξη «Τ», το test δεν είναι έγκυρο. Άρα πρέπει να επαναληφθεί.