Μπορεί σε μία χώρα να κοπεί το ρεύμα, λόγω υπερπροσφοράς ηλεκτρικού ρεύματος; Ναι, αν είναι η Ελλάδα. Τον τελευταίο μήνα, οι έκτακτες συσκέψεις των αρμόδιων φορέων για τη διαχείριση της ενέργειας διαδέχονται η μία την άλλη, για να αποτραπεί το black out την ημέρα του Πάσχα.
Αλλά ακόμη και αν αυτή τη φορά ο κίνδυνος αποσοβηθεί, πολλοί ειδικοί θεωρούν ένα μελλοντικό black out σχεδόν αναπόφευκτο: γιατί στην Ελλάδα, πέρα από την ηλεκτρική ενέργεια, περισσεύει και η διαφθορά.
Η Κυριακή του Πάσχα παρουσιάζει μία ιδιομορφία: από νωρίς το πρωί μέχρι το απόγευμα, πέφτει κατακόρυφα η κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος. Γιατί όλος ο κόσμος βγαίνει από το σπίτι, σουβλίζει και διασκεδάζει σε εξωτερικούς χώρους, μέχρι αργά.
Επί πλέον, το φετινό ορθόδοξο Πάσχα συμπίπτει με το καθολικό, επομένως δεν μπορεί να διοχετευθεί το περίσσευμα σε γειτονικές χώρες, όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια. Αν λοιπόν το δίκτυο δεχθεί περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια από όσο μπορεί να σηκώσει, ίσως καταρρεύσει.
Στη δύσκολη εξίσωση, θα πρέπει να προστεθεί το γεγονός ότι η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται το μεσημέρι, λόγω των φωτοβολταϊκών. Την ώρα δηλαδή που, ακριβώς λόγω Πάσχα, η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι πολύ μικρή.
Η ανεξέλεγκτη εξάπλωση της ηλιακής ενέργειας είναι μία βασική αιτία του προβλήματος. Σε ορισμένες περιπτώσεις, φωτοβολταϊκά έχουν περικυκλώσει ολόκληρη χωριά και περιοχές, προκαλώντας περισσότερα προβλήματα, από αυτά που επιδιώκουν θεωρητικά να λύσουν.
Εξυπηρετώντας συμφέροντα και συμφωνίες πάνω και κάτω από το τραπέζι, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς που χορηγούν τις άδειες για τα φωτοβολταϊκά. δεν έχουν θέσει όρια και κανόνες, ούτε τα έχουν συμπεριλάβει σε μία ενεργειακή στρατηγική. Ο κάθε φιλόδοξος ή διαπλεκόμενος επενδυτής, μπορεί να κάνει αίτηση. Και να διευκολύνει με «λάδι» τη γρήγορη απόκτηση της άδειας.
Το πάρτι διαφθοράς στους αρμόδιους φορείς και υπουργεία είναι άνευ προηγουμένου, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Η θέση του υπουργού Ενέργειας είναι από τις πιο κρίσιμες, γιατί τα λεφτά είναι πάρα πολλά. Και στη θέση του υφυπουργού, ο κ. Μητσοτάκης τοποθέτησε έναν έμπιστο του. Τον οποίο κράτησε στη θέση παρά τις δηλώσεις του περί «Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου» και τις πιέσεις που δέχθηκε για να τον απομακρύνει.
- Διαβάστε επίσης: Η άποψή μας / To μυστήριο που λέγεται Τσάφος
Πέρα από την κατάληψη συχνά εύφορης γης, τα φωτοβολταϊκά παρουσιάζουν μια βασική αδυναμία: παράγουν ηλεκτρική ενέργεια μόνο ορισμένες ώρες της ημέρας. Ο παρακάτω πίνακας από μία πρόσφατη μελέτη της Διανέοσις, δείχνει ότι η παραγωγή πράσινης ενέργειας κορυφώνεται το μεσημέρι, αλλά η υψηλή ζήτηση συνεχίζεται μέχρι τα μεσάνυχτα.
Ο παραπάνω πίνακας λέει την αλήθεια. αλλά όχι όλη. Ένα ακόμη πρόβλημα είναι ότι η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας από τα φωτοβολταϊκά είναι αρκετά μεγαλύτερη τους καλοκαιρινούς μήνες και μικρότερη- έως και πολύ μικρότερη- το χειμώνα. Σε μέρες μεγάλης ηλιοφάνειας δημιουργείται υπερπροσφορά, η οποία προκαλεί υπερφόρτωση του συστήματος.
Οι ανεξέλεγκτες άδειες που δίνει η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς έχουν προκαλέσει κορεσμό του δικτύου. Την ίδια στιγμή, όλα γίνονται «ελληνικά» και μητσοτακικά. Στο πόδι και για τον παρά, χωρίς μέτρα βελτίωσης των υποδομών και του συχνά απαρχαιωμένου δικτύου.
Πρέπει να προχωρήσει άμεσα ο εκσυγχρονισμός, η αναβάθμιση και η επέκταση του εσωτερικού ηλεκτρικού δικτύου της χώρας, η ανάπτυξη των δυνατοτήτων αποθήκευσης της ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και η αναβάθμιση των διασυνδέσεων του ελληνικού ηλεκτρικού συστήματος, με τις γειτονικές χώρες.
Στην προαναφερθείσα μελέτη της Διανέοσις περιγράφονται τα μειονεκτήματα των φωτοβολταϊκών και προτείνεται η ανάπτυξη τους «για την κάλυψη κατά κύριο λόγο των τοπικών αναγκών.κάτι που συνιστά την ιδανική χρήση των ηλιακών πάνελ (…) Αντίθετα, η ανάπτυξη μεγάλων ή και πολύ μεγάλων μονάδων ηλεκτροπαραγωγής από φωτοβολταϊκά πάνελ.. υπόκειται σε μεγαλύτερη μεταβλητότητα (λόγω αυξημένης συγκέντρωσης), απαιτεί σημαντική χωρητικότητα του δικτύου μόνο για συγκεκριμένες ώρες (η οποία μένει ανεκμετάλλευτη τις υπόλοιπες) και ταυτόχρονα εξαντλεί τη χωρητικότητα του τοπικού ή συνολικού συστήματος».
Η κυβέρνηση μοιάζει να μην παίρνει υπόψιν της την ανάγκη επιβολής κανόνων και περιορισμών στην κατασκευή φωτοβολταϊκών πάρκων. Όπως δήλωσε στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, η χώρα μας έχει σήμερα πάνω από έξι εκατομμύρια εγκαταλειμμένα στρέμματα, «άρα μπορεί να βρεθεί χώρος αλλού, για όλα τα φωτοβολταϊκά που θα εγκατασταθούν στην Ελλάδα ως το 2050»!
Η ίδια μελέτη της Διανέοσις θεωρεί ότι «κατά αντιπαράθεση με τα φωτοβολταϊκά πάνελ, οι ανεμογεννήτριες είναι η τεχνολογία που εμφανίζει συγκριτικό πλεονέκτημα στην επιδίωξη οικονομιών κλίμακας και άρα, αυτή η τεχνολογία θα πρέπει να αναλάβει τον συγκεκριμένο ρόλο (…) Επιπλέον, σκόπιμη φαίνεται να είναι μια μεγαλύτερη συμμετοχή των αιολικών πάρκων, επίγεια ή υπεράκτια, στο μείγμα της ελληνικής ηλεκτροπαραγωγής, προκειμένου να μετριαστεί η ήδη αρκετά μεγάλη ενδοημερήσια μεταβλητότητα που παρουσιάζει η συνολική παραγωγή από ΑΠΕ», λόγω των φωτοβολταϊκών.
Φυσικά η απαραίτητη παραπέρα ανάπτυξη της αιολικής ενέργειας θα πρέπει να υπακούσει σε σχεδιασμό, λαμβάνοντας υπόψιν τόσο το αιολικό δυναμικό κάθε τόπου όσο και την προστασία ευαίσθητων οικολογικά περιοχών.
Ξαναγυρίζοντας στη σπαζοκεφαλιά του Πάσχα, πέρα από τις ιδιαιτερότητες του φετινού, γεγονός είναι ότι όσο αυξάνεται η προσφορά ηλεκτρικής ενέργειας, τόσο μεγαλώνει το πρόβλημα και ο κίνδυνος black out.
Στις έκτακτες συσκέψεις που γίνονται αυτόν τον καιρό, η υπερπροσφορά ηλεκτρικής ενέργειας θα αντιμετωπιστεί με τις λεγόμενες «περικοπές». Προκειμένου να αποφευχθεί η υπερφόρτωση του συστήματος, ο διαχειριστής αναγκάζεται να αποκόψει κάποιες μονάδες παραγωγής.
Αφού έχουν δοθεί ανεξέλεγκτα άδειες φωτοβολταϊκών, με το αζημίωτο, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι φορείς (Ρυθμιστική Αρχή, ΔΕΔΔΗΕ, ΑΔΜΗΕ) καλούνται τώρα να επιλέξουν πόση ηλεκτρική ενέργεια και από που θα πάει στα σκουπίδια.
Πρόκειται για άσκοπη σπατάλη ηλεκτρικού ρεύματος, σε μια χώρα που οι καταναλωτές το πληρώνουν πολύ ακριβά.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >