Ανακωχή σε σχέση με τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες, προκειμένου να αναβαθμιστεί η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης, ζήτησε ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης στη διάρκεια επίσκεψη που πραγματοποίησε την Παρασκευή σε καινοτόμες επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας. Επίθεση προς την κυβέρνηση και την ακολουθούμενη πολιτική εξαπέλυσαν οικονομικοί φορείς και συνδικάτα σε κοινή συνέντευξη Τύπου στη ΔΕΘ, καταθέτοντας παράλληλα τις προτάσεις τους για έξοδο από την κρίση για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Από αύριο Σάββατο ξεκινούν και οι μεγάλες διαδηλώσεις στη συμπρωτεύουσα.

Ads

Διαβάστε: 
Το πρόγραμμα των πολιτικών αρχηγών στη ΔΕΘ
Το πρόγραμμα των κινητοποιήσεων
 
«Πρώτο βήμα αναβάθμισης της έκθεσης θα ήταν, αν όλοι κάναμε μια ανακωχή σε σχέση με τις διαδηλώσεις και τις διαμαρτυρίες που γίνονται κάθε χρόνο. Υπάρχουν άλλες 364 ημέρες το χρόνο, για να κάνει κανείς τέτοιου είδους κινητοποιήσεις. Ας αφήσουμε την Έκθεση να δημιουργήσει καινούργια δυναμική στη Θεσσαλονίκη, να δημιουργήσει προϋποθέσεις για ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή και στη χώρα» είπε ο κ. Χατζηδάκης.
 
Μεταξύ άλλων εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το 2014 θα είναι μια διαφορετική χρονιά, κι επισήμανε ότι αν όλα πάνε καλά στις αρχές του νέου έτους θα υπάρξει πρωτογενές πλεόνασμα. Παρατήρησε επίσης ότι υπάρχει «μετροφοβία» και τόνισε πως η λύση μπορεί να δοθεί με μικρότερο Δημόσιο, ολοκλήρωση των διαρθρωτικών αλλαγών και ιδιωτικοποιήσεις.
 
Φορείς: Σώστε τη χώρα μαζί με το λαό
 
 
«Η χώρα έχει πτωχεύσει κι όσοι επικαλούνται ότι θέλουν να τη σώσουν, ας τη σώσουν μαζί με τον ελληνικό λαό γιατί αλλιώς δεν έχει νόημα» τόνισαν, μίλησαν για «απουσία πειστικής πολιτικής πρότασης», ανέδειξαν τα σοβαρά προβλήματα των βασικών οικονομικών τομέων της ελληνικής οικονομίας, ζήτησαν άμεσες λύσεις και προειδοποίησαν ότι «δεν θα καθίσουν ήσυχοι» με σταυρωμένα χέρια.
 
Επίσης ανακοίνωσαν ότι μέχρι το τέλος του έτους ομάδα παραγωγικών, επιστημονικών και συνδικαλιστικών φορέων της χώρας θα συγκεντρώσουν σε ένα ενιαίο κείμενο-πόρισμα τις θέσεις και τις προτάσεις τους και θα καταθέσουν τη δική τους πρόταση για την παραγωγική δομή τής μεταμνημονιακής Ελλάδας και το νέο αναπτυξιακό μοντέλο της.
 
ΤΕΕ: Χρειάζεται γενναίο πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων
 
Ποτέ, καμία κρίση, δεν ξεπεράστηκε μόνο με ιδιωτικές επενδύσεις και γι’ αυτό πρέπει να υπάρξει γενναίο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), τόνισε στη συνέντευξη Τύπου ο πρόεδρος της ΤΕΕ, Χρήστος Σπιρτζής.
 
«Το ΠΔΕ δεν είναι ο κουβάς των λογιστικών πράξεων του υπουργείου Οικονομικών. Πρέπει να εξαιρεθεί από το μνημόνιο κι αυτά τα χρήματα να πέσουν σε παραγωγικές δράσεις» τόνισε.
 
ΑΔΕΔΥ: Η δημόσια διοίκηση δεν είναι «παζλ της Lego»
 
Η δημόσια διοίκηση δεν είναι παζλ Lego για να παίζει ο εκάστοτε υπουργός, επανατοποθετώντας κομμάτια σημείωσε ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Οδυσσέας Ντριβαλάς.
 
Η ΑΔΕΔΥ, είπε, καλεί τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης «να πάψει να κρύβεται πίσω από τη βολική μονομανία να μετράει ανθρώπους προς διαθεσιμότητα».
 
Συμπλήρωσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να συνδυάσει άμεσα μέτρα με μακροχρόνιες μεταρρυθμίσεις σχεδόν σε όλο το φάσμα των κοινωνικών πολιτικών.
 
Υπενθύμισε ότι η ΑΔΕΔΥ θα αντισταθεί δυναμικά σε οποιαδήποτε προσπάθεια μετονομασίας των απολύσεων των δημόσιων υπαλλήλων σε κινητικότητα.
 
ΓΣΕΒΕΕ: Δεν θα καθίσουμε ήσυχοι
 
Την πεποίθηση ότι μετά από μια πενταετία ύφεσης στην Ελλάδα, όλα τα στοιχεία κατατείνουν ότι η οικονομία της χώρας δεν επανακάμπτει, εξέφρασε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.
 
Ισχυρίστηκε ότι, 15 μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του, ο πρωθυπουργός ακόμη δεν έχει δεχτεί τη ΓΣΕΒΕΕ, αλλά δέχεται άλλα συνδικαλιστικά μορφώματα, που μπαίνουν από πλάγια πόρτα. «Καλούνται μόνο όσοι συμφωνούν», είπε χαρακτηριστικά.
 
Υπενθύμισε ότι, βάσει μελέτης του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων, στο εξάμηνο Ιουνίου-Δεκεμβρίου υπολογίζεται ότι θα κλείσουν 40.000 επιχειρήσεις και θα χαθούν άλλες 90.000 θέσεις εργασίας. «Δεν θα μείνουμε απαθείς θεατές. Πιστεύω ότι αύριο [σ.σ. στις κινητοποιήσεις της ΔΕΘ] η ΓΣΕΒΕΕ δεν θα καθίσει ήσυχη. Ας καθίσουν ήσυχοι αυτοί που διαβουλεύονται με το Μαξίμου από την πλάγια πόρτα» υπογράμμισε.