Τα νέα μέτρα για την στήριξη επιχειρήσεων αλλά και εργαζομένων που πλήττονται από την εξάπλωση της πανδημίας του κοροναϊού στη χώρα μας ανακοίνωσαν νωρίτερα οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, και Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης.
Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο Χρήστος Σταϊκούρας:
- Η τρίμηνη αναστολή καταβολής δόσεων δανείων που αφορούσε μόνο νομικά πρόσωπα, επεκτείνεται και για τα φυσικά πρόσωπα, υπό την προϋπόθεση όμως ότι είναι ενήμερα και συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των δικαιούχων των μέτρων. Με άλλα λόγια, εφόσον κάποιος έχει καθυστερήσει δόση, δεν μπορεί να ενταχθεί στο μέτρο.
- Σε ό,τι αφορά την καταβολή του εφάπαξ επιδόματος των 800 ευρώ, το οποίο θα είναι ακατάσχετο και θα είναι για δύο, δηλαδή 400 ευρώ για Μάρτη και άλλα τόσα για Απρίλη, σημείωσαν ότι αυτό θα αφορά εργαζόμενους επιχειρήσεων που πλήττονται από την κρίση και βρίσκονται σε αναστολή εργασίας, αλλά και ελεύθερους επαγγελματίες. Με σχετική ανακοίνωση διευκρινίστηκε ποιοι είναι αυτοί οι κλάδοι. Επιπλέον, θα καταβληθεί και όσους απολύθηκαν ή αναγκάστηκαν σε παραίτηση το διάστημα από 1 ως 18 Μαρτίου, ωστόσο δεν προβλέπεται καμία άλλη μέριμνα για επαναπρόσληψη των εν λόγω εργαζομένων, οι οποίοι σύμφωνα με επίσημα στοιχεία ξεπέρασαν από τις αρχές Μαρτίου τις 40.000. Η λίστα, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών, είναι δυναμική και θα μεταβάλλεται ανάλογα με τις συνθήκες. Περιλαμβάνονται περίπου 440.000 επιχειρήσεις με 1 εκατ. εργαζόμενους και συνολικό τζίρο στα 6,5 δισ.
- Σε ό,τι έχει να κάνει με το δώρο Πάσχα, το οποίο όπως είπε ο υπουοργός Οικονομικών θα καταβληθεί στο ακέραιο, όμως δίνεται στους εργοδότες η δυνατότητα να καταβληθεί αργότερα, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ακριβής χρόνος. Εκτιμάται πως η σχετική υποχρέωση μετατίθεται για το καλοκαίρι. Χωρίς κάποια σχετική, Ο Γ. Βρούτσης ζήτησε όσοι εργοδότες μπορούν να καταβάλλουν το Δώρο Πάσχα στην προβλεπόμενη από το νόμο περίοδο.
- Επιπλέον, όπως διευκρινίστηκε, δώρο Πάσχα, που δεν προβλέπεται για εργαζόμενους του δημοσίου, θα πάρουν όσοι εργάζονται στον τομέα της Υγείας και της Πολιτικής Προστασίας, χωρίς ωστόσο να γίνεται κάποια αναφορά για το αίτημα των νοσοκομειακών περί καταβολής των εφημεριών που είναι απλήρωτες εδώ και μήνες δεν υπήρξε κάποια αναφορά.
- Επίσης, ο Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι θα γίνει αναπροσαρμογή του προϋπολογισμού χωρίς να υπάρξει ταμειακή επίπτωση στο μαξιλάρι ρευστότητας.
Διαβάστε επίσης:
- Αυτές οι επιχειρήσεις εντάσσονται στα μέτρα στήριξης – Ολόκληρη η λίστα
- Ξηλώνεται το εργατικό δίκαιο: Ανοίγει ο δρόμος μαζικών απολύσεων
Από την πλευρα του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνις Γεωργιάδης, αναφέρθηκε στο ενδεχόμενο λήψης περαιτέρω περιοριστικών μέτρων στη διάθεση των αντισηπτικών ώστε να διασφαλιστεί η επάρκεια στην αγορά αλλά και να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας.
Όπως είπε ο κ. Γεωργιάδης, χθες το πρωί η αγορά εφοδιάστηκε με αντισηπτικά αλλά το απόγευμα δεν υπήρχαν στα ράφια των σούπερ μάρκετ, γιατί δεν τηρήθηκε η οδηγία των τριών τεμαχίων ανά πελάτη. Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η πρόβλεψη των τριών τεμαχίων θα συμπεριληφθεί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που θα εκδοθεί σήμερα και θα πάρει την ισχύ νόμου.
Ο κ. Γεωργιάδης προανήγγειλε ότι οι έλεγχοι θα ενταθούν άμεσα, με τη διαμόρφωση κοινών συνεργείων του υπουργείου, της αστυνομίας και των περιφερειών και μέχρι την επόμενη εβδομάδα θα αρχίσουν να επιβάλλονται πρόστιμα σε όσους αισχροκερδούν εκμεταλλευόμενοι τη συγκυρία. «Ανάγκες έχουν και οι υπόλοιποι συμπολίτες μας», σημείωσε ο υπουργός και επανέλαβε ότι η επάρκεια είναι εξασφαλισμένη ενώ ενημέρωσε ότι ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκος Παπαθανάσης έχει αναλάβει το έργο της παρακολούθησης της ομαλής τροφοδοσίας και λειτουργίας της αγοράς.
Επίσης, ανακοίνωσε ότι για όσα φυσικά πρόσωπα είναι δικαιούχοι των 800 ευρώ θα προβλεφθεί τρίμηνη αναστολή των δανείων τους. Όπως είπε χαρακτηριστικά οι τράπεζες με ένα τηλεφώνημα θα ενημερώσουν τους δικαιούχους, ενώ «δίνεται το δικαίωμα και για εξειδιευμένες ευνοϊκές ρυθμίσεις». Ο Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε πως αυτά συμφωνήθηκαν σε χθεσινές τηλεφωνικές συσκέψεις με την Ελληνική Ένωση Τράπεζων και την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων, ενώ στη συμφωνία συμμετέχουν και οι δικηγορικές εταιρείες που κάνουν διαχείριση απαιτήσεων και λειτουργουν με διαφορετικό καθεστώς. Ωστόσο ο Άδωνις Γεωργιάδης κάλεσε όσους δεν έχουν πληγεί να συνεχίσουν να πληρώνουν τις δόσεις τους ώστε να μπορέσει να επανεκκινήσει η οικονομία όταν τελειώσει η υγειονομική κρίση, ενώ ανέφερε πως αν δεν τηρηθεί η συμφωνία που έγινε με τις εισπρακτικές τότε το υπουργείο θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα.
Δικαίωμα στους εργοδότες να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας
Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, ξεκινώντας την τοποθέτησή του, μίλησε για «δίχτυ κοινωνικής και οικονομικής παρέμβασης υπέρ των εργαζομένων, των ανέργων και των επιχειρήσεων», ωστόσο στη συνέχει ανακοίνωσε ένα μέτρο που ξηλώνει το εργατικό δίκαιο και ανοίγει το δρόμο για μαζικές απολύσεις. Συγκεκριμένα ανακοίνωσε πως οι εργοδότες που «πλήττονται και μειώνεται σημαντικά ο τζίρος τους βάσει του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας», έχουν τη δυνατότητα να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας και οι εργαζόμενοι να γίνουν δικαιούχοι της έκτακτης εφάπαξ ενίσχυσης των 800 ευρώ.
Ειδικότερα, ο υπουργός Εργασίας γνωστοποίησε τα εξής:
- Όσες επιχειρήσεις-εργοδότες πλήττονται σημαντικά από τις συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού και προκειμένου να προσαρμοστούν οι λειτουργικές τους ανάγκες στο δυσμενές περιβάλλον, που δημιουργείται, ένεκα του φαινομένου, θα μπορούν, με απόφασή τους, να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας. Οι επιχειρήσεις-εργοδότες που πλήττονται, καθορίζονται από το υπουργείο Οικονομικών και ορίζονται, βάσει Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας.
- Το μέτρο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί για έναν μήνα, με δυνατότητα παράτασης, εφόσον δεν έχουν βελτιωθεί οι σημερινές συνθήκες.
- Το μέτρο είναι απολύτως προσωρινό, έκτακτο και αναγκαίο, για την προστασία της δημόσιας υγείας, τη συγκράτηση των απολύσεων, την παρεμπόδιση των καταχρηστικών πρακτικών και τη μείωση των λειτουργικών εξόδων όσον αφορά το μισθολογικό και μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων που πλήττονται, παρέχοντάς τους τη δυνατότητα να αντέξουν τις αρνητικές συνέπειες του φαινομένου του κορονοϊού.
- Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση αυτού του μέτρου, ένεκα των έκτακτων συνθηκών, απαγορεύεται ρητά να προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων εργασίας του συνόλου του προσωπικού της και, σε περίπτωση που το πραγματοποιήσει, η απόλυση είναι άκυρη.
- Με την ολοκλήρωση του χρόνου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας, ο εργοδότης υποχρεούται να διατηρήσει τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για το ισόποσο χρονικό διάστημα με εκείνο που έκανε χρήση του μέτρου της αναστολής των συμβάσεων εργασίας. Αυτό ωστόσο που δεν διευκρινίστηκε είναι αν η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να προσλάβει ξανά τους ίδιους εργαζόμενους με τις ίδιες συμβάσεις εργασίας, καθώς με αυτόν τον τρόπο ξηλώνεται το εργατικό δίκαιο.
- Οι εργαζόμενοι που θα είναι τελικά δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, θα είναι όλοι οι εργαζόμενοι που τελούν ήδη ή τυχόν θα τελέσουν σε καθεστώς αναστολής της σύμβασης εργασίας, μέχρι τις 30 Απριλίου 2020, αλλά υποχρεωτικά θα πρέπει να έχουν εγγραφεί στην ειδική πλατφόρμα του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», μέχρι τις 31 Μαρτίου 2020.
- Το ποσό των 800 ευρώ είναι ακατάσχετο, αφορολόγητο και μη συμψηφιστέο.
- Ο εργοδότης υποχρεούται να δηλώσει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους και να το γνωστοποιήσει ταυτόχρονα και στους εργαζόμενους.
- Στην περίπτωση που ο εργοδότης δεν δηλώσει στο πληροφοριακό σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» τους εργαζόμενους που τελούν σε αναστολή οι συμβάσεις εργασίας τους, θα αποκλείεται από την υπαγωγή στα ευνοϊκά μέτρα αναστολής οφειλών, δόσεων και καταβολών προς το δημόσιο. Ο εργαζόμενος, για να λάβει την οικονομική ενίσχυση, θα πρέπει να δηλώσει σε ηλεκτρονική πλατφόρμα, που θα τηρείται γι’ αυτόν το σκοπό στη Γενική Γραμματεία Εργασίας του υπουργείου Εργασίας, ότι έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του.
Τέλος ο Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας για την καταβολή συντάξεων, αλλά και στην προσπάθεια αποφυγής συνωστισμού στις τράπεζες για την είσπραξη της σύνταξής τους, σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), με σκοπό να λάβει απόφαση, βάσει της οποίας οι συντάξεις θα καταβληθούν σε προγενέστερο χρόνο και σε διαφορετικούς χρόνους για την αποφυγή του συνωστισμού των συνταξιούχων.
Συγκεκριμένα, η καταβολή θα πραγματοποιηθεί, ως εξής:
- Οι συντάξεις των μη μισθωτών θα καταβληθούν στις 24 Μαρτίου.
- Οι συντάξεις του δημοσίου θα καταβληθούν στις 27 Μαρτίου.
- Οι συντάξεις των μισθωτών θα καταβληθούν στις 30 Μαρτίου.
«Οι συνταξιούχοι δεν χρειάζεται να πάνε στις τράπεζες, διότι τα χρήματά τους θα πιστωθούν στους λογαριασμούς τους. ‘Αρα, δεν χρειάζεται η παρουσία τους στις τράπεζες, για να ενημερώσουν τα βιβλιάριά τους» ανέφερε ο υπουργός Εργασίας.
Στην Ελλάδα τα ΜΜΕ που στηρίζουν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, χρημαδοτούνται από το ... κράτος. Tο tvxs.gr στηρίζεται στους αναγνώστες του και αποτελεί μια από τις ελάχιστες ανεξάρτητες φωνές στη χώρα. Mε μια συνδρομή, από 2.9 €/μήνα,ενισχύετε την αυτονομία του tvxs.gr και των δημοσιογραφικών του ερευνών. Συγχρόνως αποκτάτε πρόσβαση στα ντοκιμαντέρ και το περιεχόμενο του 24ores.gr.
Δες τα πακέτα συνδρομών >