Ένα ξυπόλητο αγοράκι που παίζει με ένα παλιό παιχνίδι, ένα μωρό που κοιμάται κάτω από ένα δέντρο, οικογένειες που προσπαθούν να βρουν δροσιά – και ελπίδα – κάτω από ένα δέντρο. Αυτές είναι οι εικόνες που καταγράφονται στην πλατεία Βικτωρίας, όπου τις τελευταίες ημέρες μένουν οικογένειες – αναγνωρισμένων στην μεγάλη πλειοψηφία τους προσφύγων – οι οποίες αναγκάστηκαν εκ του νόμου να εγκαταλείψουν τις δομές στις οποίες διαβιούσαν και τελικά βρέθηκαν άστεγες και εγκλωβισμένες σε ένα στρεβλό σύστημα. «Από το υπουργείο δεν έχουν κάνει τίποτα. Δεν υπάρχει βούληση», λέει στο tvxs.gr, ο Γιονούς Μοχαμαντί, διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων και μέλος της Αφγανικής Κοινότητας. 

Ads

Από τις δραματικές προειδοποιήσεις στην πραγματικότητα

Δυο μόλις εβδομάδες έχουν περάσει από τις δραματικές προειδοποιήσεις των ΜΚΟ ότι χιλιάδες πρόσφυγες κινδυνεύουν να μείνουν άστεγοι. Κι αυτό καθώς από 1ης Ιουνίου 2020 εφαρμόζονται οι ρυθμίσεις που προβλέπουν διακοπή των παροχών προς όσες και όσους αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες. Έχουν 30 ημέρες για να φύγουν από τις δομές και τα διαμερίσματα στα οποία ζουν. Τα αποτελέσματα της απουσίας σχεδίου ενταξιακής πολιτικής και στέγασης από το υπουργείο Μετανάστευσης – για την οποία έχει ασκηθεί σφοδρή κριτική – είναι ήδη ορατά στην πλατεία Βικτωρίας. 

«Μιλάμε για ανθρώπους – κυρίως οικογένειες με μικρά παιδιά – που στη μεγάλη τους πλειοψηφία έχουν πάρει άσυλο. Ήταν στη Μόρια, ήρθαν στην ενδοχώρα, όμως χωρίς καμία στήριξη και χωρίς καμία βοήθεια. Είναι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν την γλώσσα και δεν είναι ενταγμένοι σε κάποιο πρόγραμμα που να τους επιτρέπει την ένταξη στην ελληνική κοινωνία και τη δυνατότητα να έχουν μία φυσιολογική ζωή. Το να τους έχεις να μένουν στην μέση μίας πλατείας διαλύει την αξιοπρέπειά τους και τη ίδια στιγμή πλήττει και την λειτουργικότητα της γειτονιάς», τονίζει ο Νάσος Ηλιόπουλος, επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης». 

Ads

Εγκλωβισμένοι σε έναν φαύλο κύκλο 

«Έπρεπε να είχαν υποβάλει αίτημα στο πρόγραμμα ΗΛΙΟΣ και να έχουν προσπαθήσει να βρουν κατοικία. Επέλεξαν μόνοι τους να πάρουν ένα εισιτήριο και να έρθουν στην Πλατεία Βικτωρίας, γιατί κάποιος τους είπε να πάνε στην πλατεία Βικτωρίας». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, Νότης Μηταράκης. Σύμφωνα όμως, με τον Γιονούς Μοχαμαντί τα πράγματα είναι πολύ διαφορετικά. Όπως λέει, υπάρχουν αναγνωρισμένοι πρόσφυγες που έχουν κάνει όλες τις διαδικασίες που προβλέπει το κράτος. «Έχουν κάνει την αίτηση για το πρόγραμμα Ήλιος ώστε να βρουν στέγη. Όμως για να την κάνουν τους ζητούν ΑΦΜ. Από την άλλη στη Μυτιλήνη, όπως και σε πολλά άλλα νησιά δεν τους δίνουν ΑΦΜ γιατί δεν αναγνωρίζουν το hot spot ως επίσημη διεύθυνση. Τους ζητούν συμβόλαιο σπιτιού για να τους δώσουν ΑΦΜ. Οι άνθρωποι δεν μπορούν να βγάλουν άκρη».

«Ο κ. Μηταράκης δεν ξέρει τι του γίνεται. Τους πρόσφυγες τους έδιωξαν από τη Μόρια. Τους είπαν έχετε άσυλο και πρέπει να φύγετε από εδώ. Θα είχε ενδιαφέρον να μας πει ο κ. Μηταράκης πότε και πως αυτοί οι άνθρωποι που δεν γνωρίζουν τη γλώσσα ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα. Ποια είναι η υπηρεσία που τους έδωσε αυτή τη δυνατότητα; Δεν νομίζω ότι οι άνθρωποι προμηθεύτηκαν απλώς ένα εισιτήριο και φύγανε. Αν ήταν έτσι, δεν θα είχε ο κ. Μηταράκης πάνω από 20.000 ανθρώπους στη Μόρια αυτή τη στιγμή», σημειώνει ο Νάσος Ηλιόπουλος. «Τους έκοψαν το μηνιαίο επίδομα και άλλες υπηρεσίες. Δεν είχαν άλλη επιλογή από το να φύγουν», προσθέτει ο Γιονούζ Μοχαμαντί. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι, μιλώντας στο tvxs.gr και παρουσιάζοντας το πρόγραμμα «Ήλιος» που τρέχει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης, η εκπρόσωπος του  Χριστίνα Νικολαϊδου, τόνισε με νόημα ότι «το πρόγραμμα “Ήλιος” δεν υπόκαθιστά, υποστηρίζει το κράτος», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι κανέναν πρόγραμμα δεν μπορεί να υποκαταστήσει την απουσία κρατικής πολιτικής ένταξης προσφύγων. 

Διαβάστε επίσης:

«Από το υπουργείο δεν έχουν κάνει τίποτα»

Ο διευθυντής του Ελληνικού Φόρουμ Προσφύγων, σκιαγραφεί με μελανά χρώματα την κατάσταση. «Οι νομοθεσίες, οι περιορισμοί, η λογική να τους κάνουμε τη ζωή κόλαση, όλα αυτά σπρώχνουν τους ανθρώπους στα χέρια διακινητών και εκμεταλλευτών. Πηγαίνουμε καθημερινά και βλέπουμε τους ανθρώπους στην πλατεία Βικτωρίας. Μια μέρα ήρθε σε εμάς μια μαμά με ένα ανήλικο κοριτσάκι. Έμενε δυο ημέρες έξω στο πάρκο. Κάποιοι την ενόχλησαν και φοβήθηκε, ήταν σε κατάσταση σοκ. Αυτή είναι η κατάσταση. Είναι και ανήλικα παιδιά μόνα τους εκεί έξω και κινδυνεύουν». 

«Από το υπουργείο δεν έχουν κάνει τίποτα. Ο υπουργός ανακοίνωσε ότι όλοι πρέπει να βγουν από τις δομές. Αυτό δεν σημαίνει μόνο ότι θα μείνουν άστεγοι. Φέρνει και μια σειρά από άλλους κινδύνους και εκμεταλλεύσεις. Εμφανίζονται κάποιοι και ζητούν από τους πρόσφυγες 50 ευρώ για να τους βγάλουν ΑΦΜ. Υπάρχουν κίνδυνοι από διακινητές, βιαστές, εμπόρους ναρκωτικών. Την προηγούμενη εβδομάδα έπιασαν ένα κοριτσάκι 17 χρονών κι ένα αγόρι 19 χρονών για διακίνηση ναρκωτικών από την Αθήνα στην Πάτρα. Τι να ήξεραν αυτά τα παιδιά; Αυτή η κατάσταση τους σπρώχνει. Φοβόμαστε ότι σε λίγο θα έχουμε σεξουαλική εκμετάλλευση παιδιών. Περιμένουμε μία άσχημη κατάσταση. Δεν υπάρχει βούληση από το κράτος. Αυτό που θέλουν είναι να τους κάνουν τη ζωή δύσκολη για να φύγουν και να μην έρχονται άλλοι», τονίζει ο Γιονούζ Μοχαμαντί. 

Ο δήμος, παρότι το ζήτημα τέθηκε στο δημοτικό συμβούλιο, δεν έχει πάρει καμία πρωτοβουλία, τονίζει ο  Νάσος Ηλιόπουλος. «Η απάντηση είναι: μιλάμε με το υπουργείο και τον κ. Μηταράκη και περιμένουμε». «Εμείς βρεθήκαμε εκεί από την πρώτη στιγμή. Μιλήσαμε με τους πρόσφυγες, μιλήσαμε και με τη γειτονιά. Είναι σημαντικό ότι το κλίμα στη γειτονιά είναι ένα κλίμα δημοκρατικό, ένα κλίμα αλληλεγγύης, το οποίο, όμως ζητά το αυτονόητο, λύση στέγασης για αυτούς τους ανθρώπους. Η γειτονιά οργανώνεται για να κάνει κινητοποιήσεις και να διεκδικήσει τη στέγαση τους», προσθέτει ο Νάσος Ηλιόπουλος. 

Η Ανοιχτή Πόλη έχει προτείνει ως πρώτη λύση «ειδικά από τη στιγμή που πολλά ξενοδοχεία στην Αθήνα και στην Αττική δεν θα ανοίξουν, να μισθωθούν, ώστε να βρεθεί στέγη για αυτούς τους ανθρώπους». «Οι καραβιές θα συνεχίσουν να έρχονται από Μόρια. Υπάρχουν τα κονδύλια για να γίνει αυτό. Δεν είναι ελληνικά κονδύλια. Είναι από τον ΔΟΜ και ευρωπαϊκά κονδύλια. Η κυβέρνηση για λόγους ιδεοληψίας επιλέγει να μην το κάνει», καταλήγει ο Νάσος Ηλιόπουλος.