Σε μείωση του αριθμού των μετακινήσεων γιατρών από νοσοκομεία της Αττικής προς τις ΜΕΘ του «Σωτηρία» προχώρησε το υπουργείο Υγείας, μετά τις αντιδράσεις. Έτσι οι 25 μεταφορές που το υπουργείο διέτασσε τα νοσοκομεία με έγγραφο που είχε δημοσιεύσει το tvxs.gr και οι οποίες είχαν προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις τάξεις των γιατρών, γίνονται 16. Μιλώντας στο tvxs.gr o ΓΓ της ΟΕΝΓΕ Παναγιώτης Παπανικολάου καταγγέλλει το υπουργείο ότι για να δικαιολογήσει τις μεταφορές υπολογίζει μαζί ειδικευμένους και ειδικευόμενους γιατρούς ενώ η πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου δηλώνει ότι δεν έχει ενημερωθεί για τον «σχεδιασμό» τον οποίο επικαλείται ο υφυπουργός.

Ads

Την αναδίπλωση του υπουργείου είχε προετοιμάσει στη χθεσινή ενημέρωση που έκανε στη Βουλή ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης, υποστηρίζοντας πως οι μετακινήσεις γίνονται βάσει σχεδιασμού και υπονοώντας πως οι προς μετακίνηση γιατροί δεν ήταν απαραίτητοι στα νοσοκομεία τους. Καταδεικνύοντας την έλλειψη σχεδιασμού, ο υφυπουργός ενώ είχε ανακοινωθεί η μετακίνηση 25 γιατρών, έκανε λόγο για 16… 

«Επιτρέψτε μου να πω ότι πρόκειται για μία μετακίνηση 16 ατόμων. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν εμπειρία στις μονάδες εντατικής θεραπείας και λογικό είναι όταν πας να ανοίξεις μια νέα μονάδα να έχεις κάποιους ανθρώπους με εμπειρία, οι οποίοι θα υποδεχτούν τους νέους γιατρούς που έρχονται από προσλήψεις για τις ΜΕΘ», είπε χαρακτηριστικά, επιβεβαιώνοντας πως οι προσλήψεις για τις οποίες η κυβέρνηση μιλά από την αρχή της πανδημίας δεν έχουν ολοκληρωθεί. 

Εντύπωση προκάλεσε και ο ισχυρισμός του κου. Κοντοζαμάνη στις συνέπειες που θα έχουν οι μετακινήσεις στα τμήματα από τα οποία θα φύγουν οι γιατροί: «Σε καμία περίπτωση δεν διαταράσσεται η λειτουργία άλλων τμημάτων, επειδή πήραν κάποιο προσωπικό. Χαρακτηριστικά να σας πω ότι ένας καρδιολόγος, ο οποίος έχει μετακινηθεί στο νοσοκομείο Σωτηρία, έχει προέλθει από νοσοκομείο που έχει 76 καρδιολόγους. Όλα έχουν γίνει βάσει σχεδιασμού, προγραμματισμού προκειμένου να λειτουργήσουν όλα όπως πρέπει». 

Ads

Είναι απορίας άξιο σε ποιον σχεδιασμό αναφέρεται όταν πριν δύο ημέρες η διαταγή προέβλεπε 25 μετακινήσεις, ενώ αίσθηση προκάλεσε και το γεγονός πως με τη δήλωσή του επί της ουσίας ισχυρίστηκε πως στα δημόσια νοσοκομεία υπάρχει πλεονάζον προσωπικό. 

Την αναφορά του κου. Κοντοζαμάνη στον αριθμό «16» ήρθε να επικυρώσει αργότερα ένα non-paper του υπουργείου στο οποίο δίνεται πίνακας με τις μετακινήσεις γιατρών από νοσοκομεία της Αττικής προς το «Σωτηρία». Είναι σημαντικό ότι από τις 9 μετακινήσεις που αναιρούνται, τρεις αφορούν σε περιπτώσεις που είχαν προκαλέσει ειδικές αντιδράσεις: Ακυρώνεται λοιπόν η μεταφορά 2 από τους 3 ειδικευμένους παθολόγους από το νοσοκομείο ΝΕΕΣ Ερυθρός Σταυρός (Κοργιαλένειο) και αυτή μιας ειδικευμένης εντατικολόγου από το νοσοκομείο «Άγιος Σάββας». 

Ειδικά για την τελευταία περίπτωση, ο ΓΓ της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολάου είχε καταγγείλει μιλώντας στο Tvxs.gr ότι «η ΜΕΘ του Άγιου Σάββα θα άνοιγε επιπλέον 4 κρεβάτια τα οποία τώρα δε θα τα ανοίξει γιατί της είχαν ήδη πάρει γιατρούς και τώρα της παίρνουν άλλον ένα». Με τα νέα δεδομένα αυτή η μεταφορά ευτυχώς ακυρώνεται από το υπουργείο.

Μετά την αναδίπλωση του υπουργείου, επικοινωνήσαμε εκ νέου με τον ΓΓ της ΟΕΝΓΕ:

«Μετά την κατακραυγή, το υπουργείο ανακαλεί το έγγραφο που προέβλεπε 25 μεταφορές γιατρών και προχωρά στις 16 από αυτές. Όμως και πάλι, για να δικαιολογήσει τις μεταφορές αυτές, επικαλείται αριθμούς γιατρών σε νοσοκομεία που προκύπτουν είτε από συνυπολογισμό των ειδικευόμενων ως ειδικευμένων, είτε με συμπερίληψη ειδικοτήτων που δεν έχουν σχέση με τις εν λόγω μεταφορές! Αύριο Πέμπτη θα υπάρξει σχετική ανακοίνωση της ΟΕΝΓΕ όπου θα τοποθετηθούμε αναλυτικά πάνω στο θέμα», είπε στο Tvxs.gr ο Πάνος Παπανικολάου. 

Υπενθυμίζεται ότι η ΟΕΝΓΕ είχε ασκήσει δριμεία κριτική απέναντι στην αρχική διαταγή για μετακίνηση 25 γιατρών προς το «Σωτηρία», καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι διαλύει τμήματα νοσοκομείων και ταυτόχρονα τοποθετεί σε ΜΕΘ γιατρούς που δεν έχουν την κατάλληλη εμπειρία. 

Ελληνική Εταιρεία Εντατικής Θεραπείας: Δεν έχουμε εικόνα του σχεδιασμού

Το Tvxs.gr επικοινώνησε και με την πρόεδρο της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Αναστασία Κοτανίδου, προκειμένου να ελέγξουμε κατά πόσο ο “σχεδιασμός” που επικαλέστηκε ο κος. Κοντοζαμάνης είναι επαρκής: «Δεν μπορώ να έχω άποψη για κάτι που δεν έχω δει και δεν έχω εικόνα», μας απάντησε η κα. Κοτανίδου. «Έχουμε εκφράσει με ειδική ανακοίνωση τις ενστάσεις μας σχετικά με το σχεδιασμό για τις νέες Μονάδες Εντατικής Θεραπείας», συμπλήρωσε η κα. Κοτανίδου.