Την «παράνομη και αμφισβητούμενη μέθοδο αποτοξίνωση» που χρησιμοποιείται στην κλινική «Άγιος Νικόλαος» του Πειραιά καταγγέλλουν σε κοινή ανακοίνωσή τους o OKANA, το ΚΕΘΕΑ, η Μονάδα Απεξάρτησης 18 ΑΝΩ, καθώς και το πρόγραμμα ΑΡΓΩ και το Τμήμα Αποκατάστασης Εξαρτημένων ΙΑΝΟΣ του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Θεσσαλονίκης. Μάλιστα, όπως επισημαίνουν, λίγες ημέρες πριν εμφανιστούν ενώπιον της Δικαιοσύνης για την παράνομη λειτουργία προγράμματος «αποτοξίνωσης», οι ιδιοκτήτες της κλινικής διοργανώνουν συνέδριο στην Αθήνα για να προωθήσουν τη μέθοδο «ταχείας αποτοξίνωσης με νάρκωση».

Ads

Οι παραπάνω φορείς υποστηρίζουν ότι «οι ιδιοκτήτες της κλινικής ισχυρίζονται ότι παρέχουν (έναντι αδρής βεβαίως αμοιβής) τη μέθοδο ταχείας σωματικής αποτοξίνωσης από τα ναρκωτικά με χορήγηση ναλτρεξόνης σε κατάσταση νάρκωσης, παρόλο που η εφαρμογή της δεν επιτρέπεται από το νόμο ούτε βασίζεται σε επιστημονικά δεδομένα».

Αναφέρουν επίσης ότι, παρά τις έντονες αντιδράσεις των επιστημονικών φορέων και την έκθεση που έχει συντάξει από το 2006 το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας για παράνομη λειτουργία, η δράση της κλινικής συνεχίζεται απρόσκοπτα εδώ και πολλά χρόνια. Σημειώνεται ότι μετά το θάνατο ενός 30χρονου χρήστη το 2009 στην Κλινική, οι γονείς του οποίου έχουν προσφύγει στη Δικαιοσύνη, στο θέμα παρενέβη και η τότε ηγεσία του Υπουργείου Υγείας, ζητώντας τον έλεγχο της κλινικής από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Πειραιά, το Σώμα Επιθεωρητών Υπηρεσιών Υγείας και τη Νομαρχία Πειραιώς.

Στην ανακοίνωση υπογραμμίζεται πως η κλινική χρησιμοποιεί την οργάνωση «Μέριμνα Ζωής», που έχουν συστήσει υπό μορφή ΜΚΟ οι ιδιοκτήτες της, προκειμένου να εξασφαλίσει κοινωνική αναγνώριση και «νομιμοποίηση» της μεθόδου της κλινικής. Στο πλαίσιο αυτό διοργανώθηκε και το συνέδριο Stapleford, που ξεκίνησε στις 25 Φεβρουαρίου στην Αθήνα, προστίθεται.

Ads

Όπως αναφέρουν παλαιότερα δημοσιεύματα, το 1997 είχε δοθεί από το υπουργείο Υγείας εντολή διακοπής δραστηριοτήτων στην κλινική, ωστόσο εκείνη συνέχισε τις δραστηριότητες της. Το 2005, το γεγονός είχε καταγγείλλει στη διακομματική επιτροπή για τα ναρκωτικά η ψυχίατρος και σήμερα νέα πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ Μένη Μαλιώρη, αφήνοντας υπόνοιες ότι από τις μεθόδους αυτές έχουν χάσει τη ζωή τους δύο χρήστες. «Πολλοί έχουν αναφέρει ότι, μολονότι πλήρωσαν υπέρογκα ποσά, σε δέκα ημέρες υποτροπίασαν, ενώ έχουν υπάρξει και δυο ύποπτοι θάνατοι που ο ένας είχε αποδοθεί σε αυτοκτονία και ο άλλος σε τροχαίο», είχε τονίσει.

Ο γιατρός Ι. Θεοδωρουλέας, ιδιοκτήτης της κλινικής «Αγιος Νικόλαος», είχε δηλώσει τότε στην «Ελευθεροτυπία» ότι: «Η μέθοδος της ταχείας αποτοξίνωσης είναι νόμιμη. Για τον λόγο αυτό έχει εκδοθεί ο νόμος 2955/2001 του κ. Παπαδόπουλου και η υπ’αριθμ. 1946/25-2-03 υπουργική απόφαση του κ. Στεφανή. Η μέθοδος της ταχείας αποτοξίνωσης εκτελείται στην κλινική μας με πλήρη ασφάλεια και κάλυψη τόσο σε επιστημονικό όσο και τεχνολογικό επίπεδο. Ουδέποτε έχει προκύψει πρόβλημα, πολύ δε περισσότερο θανατηφόρο περιστατικό στις 2.500 περιπτώσεις που έχουμε αποτοξινώσει. Τα υπό την κ. Μαλιώρη λεχθέντα περί τροποποιήσεων της αιτίας θανάτου είναι ψευδή και ανυπόστατα. Ουδέποτε έχει υπάρξει θάνατος στην κλινική μας από τροχαίο ή αυτοκτονία».

Το 2009 σημειώθηκε ο θάνατος ενός ακόμα χρήστη, του Κώστα Σταυριανάκη από τη Ρόδο. Η κλινική δεν έστειλε ποτέ τη σορό για νεκροψία, ωστόσο αργότερα έγινε εκταφή και με εισαγγελική εντολή έγινε νεκροψία-νεκροτομή. Όπως αναφέρει η «Ελευθεροτυπία», σύμφωνα με την ιατροδικαστική έκθεση ο θάνατος «οφείλεται σε καρδιοαναπνευστική ανεπάρκεια συνεπεία καταστολής του Κεντρικού Νευρικού Συστήματος από τη συνεργιστική δράση πολλαπλών κατασταλτικών ουσιών». Επισημαίνεται τέλος, ότι η μέθοδος ταχείας απεξάρτησης από ναρκωτικά με τη χορήγηση ναλτρεξόνης απαγορεύεται να εφαρμόζεται σε ιδιωτικές κλινικές, επιτρέπεται μόνο σε δημόσια νοσοκομεία, που διαθέτουν μονάδα εντατικής θεραπείας και ειδικά προγράμματα αποτοξίνωσης. Η κλινική «Αγιος Νικόλαος» είναι ιδιωτική κλινική.