«Άμεση δράση προκειμένου να συμμορφωθεί πλήρως η Ελλάδα στις πρόσφατες επικριτικές συστάσεις της Επιτροπής κατά των Βασανιστηρίων του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT), ώστε να υπάρξει καλυτέρευση των συνθηκών κράτησης και διαβίωσης μεταναστών και κρατουμένων», ζητάει από τον Γιώργος Παπανδρέου, ο γενικός γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Θόρμπγιον Ζάγκλαντ.

Ads

Σε σχετική επιστολή του Θόρμπγιον Ζάγκλαντ προς τον έλληνα πρωθυπουργό τονίζει ότι «η Ελλάδα πρέπει να βελτιώσει τις συνθήκες κράτησης μεταναστών και φυλακισμένων». «Έχουμε πλήρη επίγνωση των πολλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ιδιαίτερα με την αύξηση του αριθμού των παράνομων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα μέσω των χερσαίων συνόρων της», σημειώνεται στην επιστολή και τονίζει ότι «η Ευρώπη πρέπει να επιδείξει την αλληλεγγύη της και να παράσχει την απαραίτητη υποστήριξη στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει αυτούς τους ανθρώπους».

«Έχω δηλώσει επανειλημμένα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να απέχουν από το να επιστρέφουν αιτούντες και παράνομους μετανάστες προς την Ελλάδα, έως ότου διασφαλιστούν οι κατάλληλες συνθήκες κράτησης», καταλήγει ο Ζάγκλαντ.