Το tvxs.gr αποκαλύπτει, πως οι αρμοδιότητες που δίνει η υπουργός στον εκκαθαριστή του «αμαρτωλού» ταμείου, μυρίζουν συγκάλυψη του μεγάλου σκανδάλου. Με την νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση που συνυπογράφει η Λ. Μενδώνη με τον υφ. οικονομικών Θ. Σκυλακάκη, δίνεται η δυνατότητα στον νέο εκκαθαριστή που επέλεξε η υπουργός, να ανασυστήσει τους φακέλους του ταμείου, που είχαν «κάνει φτερά», ενώ η υπόθεση είναι ακόμα στη δικαιοσύνη. Ο εκκαθαριστής που επιλέχθηκε, ανήκει στην ίδια παράταξη με τους υπό δίωξη συνδικαλιστές και του δίνεται η δυνατότητα επίσης να απολύσει εργαζόμενους, τις θέσεις των οποίων είχε διασφαλίσει η προηγούμενη κυβέρνηση. 

Ads

Οι αμαρτίες…. ξαναγυρίζουνε

Το Ταμείο Αλληλοβοήθειας του Υπουργείου Πολιτισμού, καθιερώθηκε στον τύπο ως  «Αμαρτωλό» Ταμείο, γιατί συσσώρευε για χρόνια με νόμο Βενιζέλου, δημόσιο χρήμα που δεν ελεγχόταν από κανένα υπουργείο και το διαχειρίζονταν γαλαζοπράσινοι συνδικαλιστές.

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, διέταξε έλεγχο από ορκωτούς λογιστές για την 12ετία (2005 – 2016) του Ταμείου,  το πόρισμα του οποίου, όχι μόνο αποκάλυψε σοβαρή κακοδιαχείριση και σκανδαλώδεις σπατάλες δημοσίου χρήματος, αλλά και στοιχεία που δείχνουν ότι το συγκεκριμένο Ταμείο αξιοποιήθηκε επί προηγούμενων κυβερνήσεων ως εστία αμοιβαίων πελατειακών εξυπηρετήσεων.

Ads

Η Λίνα Μενδώνη, επί χρόνια γενική γραμματέας του υπουργείου και στενή συνεργάτιδα του εμπνευστή του ταμείου Ευάγγελου Βενιζέλου, γνώριζε την ύπαρξη του ταμείου. Όταν ανέλαβε υπουργός πολιτισμού στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, βρήκε το Ταμείο σε διαδικασία εξυγίανσης, με νόμο της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας και μια διευθύντρια στο τιμόνι του, η οποία προσκόμιζε τα απαραίτητα στοιχεία στη δικαιοσύνη προκειμένου να προχωρήσει η δικαστική διαδικασία. Όλα αυτά, μέσα σε πολεμικό κλίμα, καθώς οι συνδικαλιστές στους οποίους ασκήθηκαν διώξεις είχαν στοχοποιήσει τόσο την ίδια τη διευθύντρια (την οποία καρατόμησε η Μενδώνη)  όσο και την προηγούμενη κυβέρνηση. Κατά τη διάρκεια κατάληψης που έκαναν στα γραφεία του Ταμείου, έκαναν φτερά σημαντικά έγγραφα, πρακτικά που έπρεπε να φτάσουν στη δικαιοσύνη αλλά και φάκελοι των ψεύτικων δανειοληπτών, υπαλλήλων που εμφανίζονταν να έχουν πάρει δάνεια από το ταμείο, ενώ σύμφωνα με δηλώσεις τους δεν τα είχαν πάρει ποτέ. 

Η κυρία Μενδώνη, που στην πρώτη συνέντευξη τύπου της, είχε τους  συνδικαλιστές που ελέγχονταν από τη δικαιοσύνη στο πλάι της, ανακοίνωσε την απόφαση της να προχωρήσει σε εκκαθάριση του «αμαρτωλού» ταμείου. Το σχετικό μας ρεπορτάζ τον περασμένο Σεπτέμβρη είχε τίτλο «Αμαρτωλό ταμείο: Εκκαθάριση ή προσπάθεια συγκάλυψης;». Εκεί διατυπώθηκαν όλες οι ανησυχίες του Ενιαίου Σύλλογου Υπαλλήλων υπ. Πολ. Στερεάς και Νήσων. Οι υπάλληλοι ζητούσαν να μην κουκουλωθεί η υπόθεση και αναρωτιόντουσαν τι σημαίνει  η «εκκαθάριση» που διαφημίζουν από κοινού η υπουργός και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΥΠΠΟ που ελέγχεται από τους υπό δίωξη συνδικαλιστές. Δυστυχώς όπως θα διαβάσετε παρακάτω, οι ανησυχίες τους επιβεβαιώνονται. 

Άρθρο 7: Ανασύσταση φακέλων σε υπόθεση που βρίσκεται στη δικαιοσύνη;

Ο νόμος ψηφίστηκε τον Νοέμβριο λοιπόν και ο εκκαθαριστής που επέλεξε η υπουργός ανάμεσα σε άλλους που είχαν μπει στον διαγωνισμό, είναι ο κύριος Βαγγέλης Χουντάλας, ο οποίος κατά μία ακόμα διαβολική σύμπτωση, ανήκει στην ίδια παράταξη με τους συνδικαλιστές στους οποίους έχουν ασκηθεί διώξεις, και μάλιστα με κάποιους από αυτούς έχουν «συστεγαστεί» στο ίδιο ψηφοδέλτιο στο παρελθόν.

image
image
image

Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου του μήνα, αναβλήθηκε η προγραμματισμένη δίκη για τα πρωτόκολλα που έκαναν φτερά, μετά από αίτημα των κατηγορουμένων που ζήτησαν να συμπεριληφθεί στη δικογραφία η νέα ΕΔΕ που διέταξε η υπουργός για το θέμα, απορρίπτοντας την ΕΔΕ που είχε διατάξει η προηγούμενη κυβέρνηση ως νομικά έωλη.

Την ίδια μέρα της αναβολής της δίκης (άλλη σύμπτωση) ωστόσο, ανέβηκε στη διαύγεια, Κοινή Υπουργική Απόφαση, που καθορίζει τις αρμοδιότητες του εκκαθαριστή. Με τις υπογραφές της Λ. Μενδώνη και του υφυπουργού οικονομικών κου Σκυλακάκη.

Η απόφαση δίνει τη δυνατότητα στον εκκαθαριστή, να διοικεί εν λευκώ, επαναλαμβάνει πως το υπουργείο αρχίζει πάλι να χρηματοδοτεί χωρίς ταβάνι το αμαρτωλό ταμείο και σε αντίθεση με την εξασφαλισμένη θέση των εργαζομένων από την προηγούμενη κυβέρνηση, η νέα συνθήκη δίνει τη δυνατότητα στον εκκαθαριστή να κάνει και απολύσεις. Το άρθρο όμως, που μυρίζει συγκάλυψη είναι το 7 που γράφει πως:

Άρθρο 7 Ανασύσταση φακέλων 

Σε περίπτωση τυχόν διαπίστωσης ολικής ή μερικής απώλειας φακέλων, εγγράφων, αποφάσεων Διοικητικού Συμβουλίου, Βιβλίων ή άλλων στοιχείων του Ταμείου, με υπαιτιότητα των υπηρεσιών του, ο εκκαθαριστής προβαίνει σε διοικητική ανασύσταση των φακέλων με κάθε πρόσφορο μέσο, εφόσον αυτό κρίνεται επιβεβλημένο για τους σκοπούς της εκκαθάρισης. 

Τι σημαίνει λοιπόν η απόφαση της υπουργού, που δίνει το δικαίωμα στον εκκαθαριστή να ανασυνθέσει τους φακέλους; Για πολλούς εργαζόμενους στο υπουργείο πολιτισμού, σημαίνει απλά πως ο εκκαθαριστής έχει εν δυνάμει την εξουσία αν θέλει, να «τακτοποιήσει» τα πράγματα, ώστε όταν έρθει η ώρα της δίκης, τα στοιχεία να έχουν αλλάξει υπέρ των κατηγορούμενων και ευνοούμενων της υπουργού. 

Δικλίδες ασφαλείας και κρίσιμα ερωτήματα

Μια δικλίδα ασφάλειας, υπέρ της διαφάνειας υπάρχει καθώς, έχουν ήδη προσκομιστεί αρκετά στοιχεία στην Εθνική Αρχή Διαφάνειας. Μάλιστα, ο τότε διευθυντής κος Βλαντής,  παρείχε στους ελεγκτές  τα συγκεκριμένα πρακτικά που ζήτησαν. Είχε στείλει επίσης τη λίστα των προσώπων των πλαστών δανείων.

Μετά το προκλητικό άρθρο 7 της ΚΥΑ, όμως προκύπτουν τα ερωτήματα:

  • Τι σημαίνει «ανασύσταση φακέλων», ενός ταμείου που ερευνάται ήδη από τη δικαιοσύνη; 
  • Η Εθνική Αρχή Διαφάνειας θα παρέμβει;
  • Η κυρία Μενδώνη, επί χρόνια «ένοικος» του υπουργείου γνωρίζει πολύ καλά τα πεπραγμένα. Ο κύριος Θεόδωρος Σκυλακάκης όμως που βάζει την υπογραφή του σε αυτή την απόφαση, γνωρίζει στα αλήθεια την ιστορία του «αμαρτωλού» ταμείου του Υπουργείου Πολιτισμού;