Σύμφωνα με σενάρια που έχουν διαρρεύσει η νέα λίστα Λαγκάρντ φέρεται να είναι διαφορετική από αυτή που παρέδωσε στο Υπουργείο Οικονομικών ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος. Σύμφωνα με τα σενάρια αυτά, η λίστα που ακόμη είναι υπό εξέταση φαίνεται να έχει «πειραχτεί». Δημοσιεύματα μάλιστα κάνουν λόγο για εμπλοκή συγγενικών προσώπων του πρώην υπουργού Γιώργου Παπακωνσταντίνου στην λίστα.

Ads

 
Μία διαφοροποίηση προκύπτει από τη σύγκριση των στοιχείων της νέας λίστας Λαγκάρντ και του αρχείου που είχε δοθεί παλαιότερα στην ελληνική κυβέρνηση, όπως επικαλείται το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Αφορά τρία πρόσωπα -κι ένα ακόμη που προκύπτει από τη διασταύρωση με τα στοιχεία του Taxis- που συνδέονται με δύο λογαριασμούς, ένας εκ των οποίων περιέχει 1.222.000 δολάρια.
 
Τα στοιχεία αυτά, όπως επικαλείται το in.gr, «δείχνουν» πρώην υπουργό, που δεν είναι εν ενεργεία δεν είναι πρώην πρωθυπουργός, δεν είναι αρχηγός κόμματος, δεν είναι πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά είναι τέως βουλευτής που το όνομά του παραπέμπει σε πρόσωπο που έχει πεθάνει ενώ αυτός όχι.
 
Το Πρώτο Θέμα επικαλούμενο πληροφορίες από δικαστικές και πολιτικές πηγές, γράφει πως πρόκειται για τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου.
 
Όπως δηλώνουν εισαγγελικοί κύκλοι που επικαλείται το Πρώτο Θέμα, «κάποιος έβαλε χέρι στην πρώτη λίστα, που στάλθηκε από τη Γαλλία». Οι ίδιοι κύκλοι σημείωναν ότι δεν υπάρχει άλλη διαφοροποίηση στη δεύτερη λίστα, που παρελήφθη τελικά από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.
 
Οι οικονομικοί εισαγγελείς Γρηγόρης Πεπόνης και Σπύρος Μουζακίτης στο διαβιβαστικό έγγραφό τους, πάντως, δεν περιλαμβάνουν κανένα πόρισμα από τη σύγκριση που έγινε στις λίστες.
 
Σήμερα, ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ιωάννης Τέντες, αναμένεται να διαβιβάσει το έγγραφο των δύο οικονομικών εισαγγελέων στο υπουργείο Δικαιοσύνης, το οποίο με τη σειρά του θα το διαβιβάσει στον πρόεδρο της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, Θανάση Νάκο.
 
«Η πραγματικότητα είναι οδυνηρή για όσους προσπαθούν να συγκαλύψουν τα πράγματα. Είτε το θέλουν κάποιοι είτε δεν το θέλουν, πρέπει να αποδοθούν ευθύνες» είπε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Πάνος Σκουρλέτης, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5, σημειώνοντας ότι «απαίτηση του μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας είναι να αποδοθούν οι ευθύνες».