Στο γραφείο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε, βρίσκεται ασφαλισμένο το έγγραφο των οικονομικών εισαγγελέων Γρηγόρη Πεπόνη και Σπύρου Μουζακίτη για τη πρωτότυπη λίστα Λαγκάρντ. Οι εισαγγελείς ολοκλήρωσαν τη διαδικασία αντιπαραβολής των δύο λιστών, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν υπάρχει πληροφόρηση για το αν από τις διασταυρώσεις σε ονόματα και τραπεζικά δεδομένα προκύπτουν ποινικά αξιοποιήσιμα στοιχεία. Το έγγραφο των εισαγγελέων, που περιέχει τα ονόματα Ελλήνων που φέρονται ότι εξήγαγαν χρήματα στην ελβετική τράπεζα HSBC, θα διαβιβαστεί αύριο στη Βουλή μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Ads

Σήμερα πραγματοποιείται στο γραφείο του κ. Τέντε έκτακτη σύσκεψη για το θέμα αυτό με τον αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Νίκο Παντελή, χωρίς να αποκλείεται και η συμμετοχή των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη, για να παρέχουν εξηγήσεις επί του περιεχομένου της λίστας.
 
Στη συνέχεια το επίμαχο έγγραφο των δύο οικονομικών εισαγγελέων θα διαβιβαστεί υπηρεσιακά στο γραφείο του προέδρου της Επιτροπής Πόθεν Έσχες της Βουλής, Θανάση Νάκου, μέσω του υπουργείου Δικαιοσύνης.
 
Οι κ.κ. Πεπόνης και Μουζακίτης, μετά την ολοκλήρωση της αντιπαραβολής της αρχικής «λίστας Λαγκάρντ» με αυτή που παρελήφθη τον περασμένο Οκτώβριο από το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών, διαβίβασαν την Πέμπτη σχετικό έγγραφο -με την ένδειξη «άκρως απόρρητο»- στον προϊστάμενό τους εποπτεύοντα το οικονομικό έγκλημα, Νίκο Παντελή.
 
Όμως, ο κ. Παντελής απουσίαζε και με εντολή του το διαβιβαστικό έγγραφο των δύο οικονομικών Εισαγγελέων παραδόθηκε χθες το μεσημέρι στο γραφείο του κ. Τέντε, αφού όμως ο ίδιος είχε αποχωρήσει. Κατόπιν αυτών το έγγραφο των κ.κ. Πεπόνη και Μουζακίτη παρέμεινε ασφαλισμένο στο γραφείο του κ. Τέντε.
 
Σημειώνεται ότι όλοι οι εισαγγελικοί λειτουργοί κρατούν το στόμα τους κλειστό ως προς το περιεχόμενο της νέας πρότυπης λίστας.
 
Πέρα από τη διαβίβαση του εγγράφου των δύο οικονομικών εισαγγελέων στη Βουλή, θα συνεχιστεί η αξιοποίηση των νέων δεδομένων που έχουν προκύψει και θα ενταχθούν στη δικογραφία που έχει σχηματιστεί για τα μη πολιτικά πρόσωπα, όπως είναι οι δύο πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ, Ι.Διώτης και Γ.Καπελέρης.

Πειραγμένη λίστα παρέδωσε ο Βενιζέλος
 
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το «Βήμα», η νέα λίστα έχει διαφορετική μορφή με αυτή που παρέδωσε ο Ευάγγελος Βενιζέλος στην κυβέρνηση. Όπως αναφέρει η εφημερίδα, το υλικό που έφτασε από το Παρίσι είναι σε εντελώς διαφορετική μορφή από αυτό που παραδόθηκε τον περασμένο Οκτώβριο στο ΣΔΟΕ. Η λίστα από το Παρίσι είναι υπό μορφή αρχείων, τα οποία περιέχουν στις πιο πολλές περιπτώσεις περισσότερα του ενός ονόματα που είναι οι δικαιούχοι των καταθέσεων της λίστας Λαγκάρντ στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας. Σε πολλές περιπτώσεις δηλαδή ως δικαιούχοι ενός λογαριασμού εμφανίζονται όλα τα μέλη μιας οικογένειας.
 
Σε κάθε αρχείο εκτός από τα προσωπικά δεδομένα (ημερομηνία γέννησης, διεύθυνση κ.λπ.) περιέχεται και το φορολογικό προφίλ καθενός από τους καταθέτες. «Με βάση όλες αυτές τις πληροφορίες οι οποίες από την περασμένη Πέμπτη φωτίζουν όλο και καλύτερα την υπόθεση, είναι φανερό ότι το υλικό που είχε φτάσει τόσο στους οικονομικούς εισαγγελείς και το ΣΔΟΕ όσο και στην ελληνική Βουλή διαφέρει από αυτό που παραδόθηκε πριν από λίγες μέρες από τους Γάλλους τού εκεί υπουργείου Οικονομικών», αναφέρει το δημοσίευμα.
 
Πόλεμος ΠΑΣΟΚ – ΣΥΡΙΖΑ για τη λίστα
 
Στο μεταξύ, για όλες τις πολιτικές συνέπειες ετοιμάζεται η κυβέρνηση καθώς έχει ξεσπάσει πόλεμος ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΡΙΖΑ για την λίστα Λαγκάρντ. Στο Μέγαρο Μαξίμου κρατούν αποστάσεις από το θέμα, ενώ σχεδιάζουν ακόμη και σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, που συμμετέχουν στην κυβέρνηση ακόμη και πριν την Πρωτοχρονιά με στόχο την αντιμετώπιση των όποιων απρόβλεπτων εξελίξεων.
 
Η λίστα έχει στοιχειώσει σαν φάντασμα την κυβέρνηση, η συνοχή της οποίας απειλείται από την κατάρρευση του ΠΑΣΟΚ, που ανησυχεί για τις τυχόν αποκαλύψεις, και από την ΔΗΜΑΡ, που ζητά να βγουν στο φως τα στοιχεία και να τιμωρηθούν οι φοροφυγάδες.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε το απόγευμα της Πέμπτης, το ΠΑΣΟΚ εξαπολύει δριμεία επίθεση εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τις δηλώσεις της βουλευτού του κόμματος Νάντιας Βαλαβάνη περί 600 νέων προσώπων στη νέα λίστα Λαγκάρντ, ενώ παράλληλα, αφήνει αιχμές και εναντίον του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Παπανδρέου, Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
 
Η Ιπποκράτους κάνει λόγο για «ένα κακόγουστο έργο κατασυκοφάντησης προσώπων» του οποίου πρωταγωνιστές είναι και πάλι, όπως αναφέρει, «βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τα οποία αναπαράγουν χωρίς αιδώ ύποπτες διαρροές και αδιασταύρωτες δήθεν δημοσιογραφικές πληροφορίες». Αφορμή για την ανακοίνωση αυτή αποτελεί η σημερινή δήλωση της κ. Βαλαβάνη, η οποία απέδωσε τα όσα είπε περί «πειραγμένης» λίστας Λαγκάρντ σε  δημοσιογραφικές πληροφορίες.
 
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ μέσω της ίδιας ανακοίνωσης αφήνει σαφείς αιχμές εναντίον του κ. Παπακωνσταντίνου όταν αναρωτιέται «Ποιος «απέκρυψε» από την αρμόδια υπηρεσία υλικό που αυτή ήδη είχε και για το οποίο αυτή ενημέρωσε εκ των υστέρων τον τότε υπουργό;».

Ads